Arhiva slušaonice - Dokumentarna radio drama

Ponedjeljak, 11.10.2021 14:00

Đino Đivanović: "Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti"

Feature „Dan, kojega neću za cijeli život zaboraviti“, priča je o Carpathiji, brodu najpoznatijem po tome što je 15. travnja 1911. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Također, to je priča o ljudima s ovog broda, časnicima, mornarima i putnicima, sudionicima događaja što im je zauvijek obilježio živote.

Utorak, 05.10.2021 14:00

Hrvoje Ivanković: "Ulica koja će se zvati mojim imenom - priča o Milanu Milišiću"

Dokumentarna radio-drama "Ulica koja će se zvati mojim imenom – priča o Milanu Milišiću" portret je tog osebujnog pjesnika i esejiste koji je poginuo prije točno trideset godina, kao prva civilna žrtva napada na rodni mu Dubrovnik. Kroz fragmente Milišićevih eseja i poezije, arhivske tonske zapise te prisjećanja njegovih prijatelja, autor emisije, Hrvoje Ivanković, slaže dojmljivu priču o njegovu životu protkanom političkim progonima, boemskim užicima i predanošću književnom radu. Autor: Hrvoje Ivanković; ton majstor: Srđan Nogić.

Utorak, 28.09.2021 14:00

Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić:" I to ništa nekome znači"

Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima glavnih sugovornika ove emisije - spisateljice Marice Buratović i bračnog para Barbarić, koji dijele ne samo interes za tradiciju već i vezanost za malo mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara, Zastražišće. "I ovo ništa nekome znači" natopljen je zvukom hvarskih zvona, procesija, običajnih okupljanja i pučkog pjevanja, i ostavlja utisak plemenitog slavljenja života iako nad svim lebdi pitanje opstanka života na otoku o kojem statistički najviše znaju njegovi - župnici, također sugovornici u emisiji. Novi val iseljavanja neodoljivo podsjeća na egzodus koji je Dalmaciju zahvatio prije sto godina.

Utorak, 14.09.2021 14:00

Marina Pejnović: "Azilfabet"

„Azilfabet“ prati priču Shaymaae i Wisama te njihove djece. Nalazimo se u njihovom stanu i razgovaramo o njihovom životu u Bagdadu, o Wisamovom izbjegličkom putu od Iraka do Austrije pa potom Hrvatske, o ujedinjenju obitelji, o životu azilanta u Hrvatskoj… Shaymaa i Wisam otvoreno, bez skrivanja vlastitog identiteta, govore o svim događajima i već su ih puno puta ispričali. Dok su tražili azil, dok su sudjelovali u predstavi Arterarij, susjedima, novim prijateljima. Govorimo malo na engleskom, malo na hrvatskom, malo na iračkom arapskom, malo na libanonskom arapskom. Pokušavamo razgovarati. Emisija je strukturirana kao abecedarij i sastoji se od pojmova ključnih za razumijevanje izbjegličke drame i teškoća svih onih ljudi koji traže azil u Republici Hrvatskoj te pokušava staviti u dijalog obitelj koja je tražitelj azila i one koji unaprijed donose zaključke. Razgovor ne postoji ali postoji niz monologa koji redateljičinim postupkom stvaraju imaginarni dijalog kojeg jedni žele, a drugi ne. Kroz taj imaginarni dijalog vodi nas prevoditeljica Diana Meheik. Koliko nam i ona sama može prenijeti tuđa iskustva i tuđu dramu? Može li sve? Želi li sve? Pitamo se u ime Shaymaae i Wisama: Hoće li netko čuti? Jesmo li izgubljeni u prijevodu?

Ponedjeljak, 13.09.2021 14:00

Tajana Petrović Čemeljić: "Sakupljač zvukova, Ivo Vičić"

Ivo Vičić, poznat i kao DJ Arexx, predano odlazi na svojevrsna snimateljska hodočašća prirodom i bilježi njezine zvukove – pjev ptica u zoru, zavijanje bure na planini i vučjega čopora u šumi, galebove, more, valove, podmorje, zvončare, pastire, zvukove gradova, rijeka, pašnjaka, pucanja leda... Tako bilježi zvučnu baštinu svijeta oko nas – a kako se mijenja naš svijet, mijenjaju se i njegovi zvuci, zato ih valja sačuvati kao dokument našeg vremena. Koristeći field recording snimke, stvara i konceptualne fonografske zapise prirode uz korištenje elektronske glazbe, a jedan je od prvih u Hrvatskoj koji koristi binauralnu tehniku snimanja zvuka. Otisnite se s nama na ovo jedinstveno zvučno putovanje kroz prostor i vrijeme, jer, kako je rekao Rudolf Steiner, putem zvukova koje duša isprva i ne zamjećuje, priroda nam povjerava sve svoje tajne. Autorica emisije „Sakupljač zvukova“ je Tajana Petrović Čemeljić, tonmajstor Ivan Saftić, a urednik Nikica Klobučar. Emisija je snimljena u Rijeci tijekom veljače 2020. godine, a za Dramski program Hrvatskoga radija proizvela ju je HRT – Radio Rijeka.

Utorak, 07.09.2021 14:00

Petar Vujačić i Dalibor Piskrec: Giga Gračan - Divni dani pod kapom nebeskom" - PREMIJERA

Prevoditeljica, kazališna kritičarka, radijska autorica i urednica Giga Gračan napustila nas je ove godine, a u znak sjećanja na nezaboravnu kolegicu i njezin kreativni duh napravljen je ovaj radijski dokumentarac u kojem se ona, na sebi svojstven način, prisjeća i govori o svom privatnom i profesionalnom životu. Razgovori koje su redatelj Petar Vujačić i ton majstor Dalibor Piskrec vodili s Gigom Gračan snimani su u veljači 2021. godine i predstavljaju posljednje snimke na kojima je trajno zabilježen njezin glas. Redatelj: Petar Vujačić; ton majstor: Dalibor Piskrec; urednik: Nikcia Klobučar

Utorak, 31.08.2021 14:00

Nikica Klobučar:"Posljednji Mohikanci"

Feature "Posljednji Mohikanci" bavi se umirovljenim muzičarima koji sviraju srijedom i petkom u zagrebačkoj pivnici. Stalni svirači su braća Ivica i Franjo Justin kojima se pridružuje nepoznati pjevač Turido Pauš, inače poznati animator zagrebačke škole crtanog filma. Oni pričaju o ljubavi prema starim šlagerima i strasti pjevanja za publiku. Zajedno sa spomenutom trojicom nastupaju i poznati muzičari Jimmy Stanić i Mario Igrec.

Utorak, 24.08.2021 14:00

Hrvoje Ivanković:"Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban"

Na 64. izdanju Prix Italia, jednog od dva najveća svjetska radijska festivala, koji je ove godine održan u Torinu, dokumentarna emisija Hrvoja Ivankovića, "Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban", nastala u produkciji Dramskog programa Hrvatskoga radija, izabrana je među tri najbolje u kategoriji Dokumentarne radiodrame. Prvu nagradu osvojio je dokumentarac norveškog radija "Sense and Sensibility", a uz hrvatsku emisiju (koja je u glasovanju međunarodnog ocjenjivačkog suda zauzela drugo mjesto) posebno priznanje za izuzetnu kvalitetu dobila je i emisija kanadskoga CBC-a. Dokumentarac "Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban." priča je o ratnom dnevniku dubrovačkog fotografa Pava Urbana, poslanog u obliku pisma njegovoj djevojci Mari Bratoš koja se tada školovala u Americi. Snažno svjedočanstvo o ljubavi i ratu, ali i čudesna anticipacija budućnosti, Pavov je dnevnik stigao u Ameriku potkraj prosinca 1991., nekoliko tjedana nakon što je njegov autor poginuo dok je snimao najžešće granatiranje svog rodnog grada. U emisiji su, uz korištenje raznih arhivskih snimaka, sudjelovali Mara Bratoš, Antun Maračić i glumac Frano Mašković, ton majstor bio je Srđan Nogić, a urednik Ljubo Pauzin.

Dokumentarna radio drama
Dokumentarna radio drama

HRT – HR 3 — Dramski program

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Najave

Nikica Klobučar: "Leon i Kata"

Utorak, 26.10.2021. 14:00 - 14:40

Dokumentarna radio drama "Leon i Kata" prikazuje odnos između Leona (25) i Katice (44). Leon se stjecajem životnih neprilika našao na ulici te živi zahvaljujući socijalnoj pomoći i skupljajući boce ...

Ivo Lučić: "Za ovcam" - PREMIJERA
Utorak, 02.11.2021. 14:00 - 14:55

PRIJE SAM PROPLIVAO NEGO PROHODAO
Utorak, 09.11.2021. 14:00 - 14:44

Sve najave