Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 14.04.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu 2020 (1)

Izlog sadašnjice predstavlja prošlogodišnje izdanje najstarijeg festivala suvremene glazbe - Glazbenih dani u Donaueschingenu koji će ove godine proslaviti svoj 100. rođendan. Prva u nizu dviju emisija predstavlja doista zanimljivo zvukovlje u nastupu članova ansambla Musikfabrik, njemačkog sastava osnovanoga 1990. godine koji danas slovi kao jedan od najistaknutijih interpreta suvremene glazbe u Europi. Gostovali su i u Zagrebu, na Muzičkom biennalu Zagreb, a ovaj put slušamo ih u praizvedbama novih djela pod ravnanjem Mariana Chiaccharinija. Skladba Implicit knowledge Carole Bauckholt otvara program koncerta koji donosi čak tri praizvedbe. Tu je i skladba No People irskog autora Geralda Barryja, za koju je kao polazište uzeo dugu poemu nadrealista Raymonda Roussela pod naslovom New Impressions of Africa za koju je bio naručio 59 crteža kako bi ilustrirali tekst, a ostatak te zanimljive priče poslušajte u emisiji. Posljednja praizvedba je ništa manje zanimljiv Koncert je za fagot, ansambl i dvoje muzikologa Petera Ablingera. U drugome dijelu emisije predstavljamo snimku zvučnog elementa djela 4-kanalne kompozicije s video instalacijom Jana Jelineka iz 2020. godine. Ova filmska instalacija pod naslovom Hyperion pogled je na podne kamene kompozicije grčkog arhitekta Demetriosa Pikionisa. Za kraj, kao svojevrsnu protutežu, slušamo Prvu komornu glazbu Paula Hindemitha, u izvedbi članova Simfonijskog orkestra Sjeverozapadnog njemačkog radija iz Stuttgarta pod ravnanjem Titusa Engela.

Srijeda, 31.03.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Hidden Treasures Mixtape (3)

Projekt "The Hidden Treasures Mixtape" Međunarodnog glazbenog vijeća (IMC) zamišljen je kao prozor u ponovno otkrivanje skrivenih, previđenih ili ignoriranih djela koja su skladale skladateljice te im omogućiti prepoznatljivost i vidljivost koju zaslužuju, na međunarodnoj sceni a osmišljen je umjesto neodržanog prošlogodišnjeg natjecanja Rostrum of composers. Izlog sadašnjice predstavlja tijekom ožujka predloženih 20 opusa, to "skriveno blago" većini nedovoljno poznatih autorica iz cijeloga svijeta. Treća emisija donosi vrlo osebujno djelo islandske skladateljice Kristín Haraldsdóttir - "Blóðhófnir", uglazbljenje istoimene pjesme islandske pjesnikinje Gerður Kristný koja govori o ženskom liku iz stare nordijske mitske poeme, pružajući drugačiji pogled na nekadašnju ljubavnu priču koja se iz današnje perspektive više čini kao priča o otmici nego li romantična pripovijest. Uz to, trajanjem najdulje skladateljsko ostvarenje u sklopu projekta, u zadnjoj emisiji preostaju još tri skladbe. Riječ je o orkestralnim, vokalno-instrumentalnim te elektroakustičkim djelima skladateljica iz Nizozemske, Hong Konga i Tajvana. Nizozemska skladateljica i pjesnikinja Rozalie Hirs ispričala je još jednu mitsku priču u skladbi Roseherte, u glazbeno-poetskom djelu autorice iz Hong Konga, Viole Yuen, tematiziraju se osjećaji povezani s prazninom, a govoreći o običajima i povijesti, ali pokazujući i duhovnost te eleganciju žena u Tajvanu, tamošnja predstavnica, skladateljica Li Jo-Yu sudjelovala je u izvedbi svoje skladbe Wonderul Time.

Srijeda, 24.03.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Hidden Treasures Mixtape (2 )

Projekt "The Hidden Treasures Mixtape" Međunarodnog glazbenog vijeća (IMC) zamišljen je kao prozor u ponovno otkrivanje skrivenih, previđenih ili ignoriranih djela koja su skladale skladateljice te im omogućiti prepoznatljivost i vidljivost koju zaslužuju, na međunarodnoj sceni a osmišljen je umjesto neodržanog prošlogodišnjeg natjecanja Rostrum of composers. Izlog sadašnjice predstavlja tijekom ožujka predloženih 20 opusa, to "skriveno blago" većini nedovoljno poznatih autorica iz cijeloga svijeta. Druga emisija donosi "bizaran, ali maštovit svemir radijskog prostora" češke skladateljice Soňe Vetche, zatim ograničenja i mogućnosti povezivanja kada se tijelo promatra kao glazbeni instrument u grafičkim partiturama Kirstine Lindermann te meditativni zvuk bordunske pratnje u skladbi Molitva estonske skladateljice Galine Grigorjeve. Druge su se skladateljice orjentirale prema društveno angažiranim temama u svojim djelima, pa se Finska predstavnica Maria Kallionpää u svojoj glazbi bavila zajedničkom brigom mlade generacije za okoliš, dok je skladbom meksičke skladateljice Andree Chamizo Alberro obilježeno 50 godina tragičnog stradanja studenata u masakru iz 1968. Generacijski raznolika skupina autorica predstavljenih ovaj put uključuje i prvu norvešku simfonisticu s početka 20. stoljeća, Anne-Marie Ørbeck, ali i mladu portugalsko-španjolsku skladateljicu Inés Badalo, prvu ženu koja je osvojila nagradu tamošnjeg skladateljskog društva. Tu su i elektroakustička ostvarenja u djelima srpske skladateljice Svetlane Savić te slovenske, Bojana Šaljič Podešva. Emisiju zaokružuje instrumentalna skladba iz malenog, ali vrijednog opusa švedske skladateljice Diane Krull.

Srijeda, 17.03.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Hidden Treasures Mixtape (1)

Projekt "The Hidden Treasures Mixtape" Međunarodnog glazbenog vijeća (IMC) zamišljen je kao prozor u ponovno otkrivanje skrivenih, previđenih ili ignoriranih djela koja su skladale skladateljice te im omogućiti prepoznatljivost i vidljivost koju zaslužuju, na međunarodnoj sceni a osmišljen je umjesto neodržanog prošlogodišnjeg natjecanja Rostrum of composers. Izlog sadašnjice predstavit će tijekom ožujka predloženih 20 opusa, to "skriveno blago" većini nedovoljno poznatih autorica iz cijeloga svijeta, a u prvoj emisiji donosimo snimke djela skladateljica iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Litve, Poljske i Velike Britanije. To su: Luna Alcalay (inače rođena u Zagrebu), Julia Tsenova, Olja Jelaska, Rūta Vitkauskaitė, Barbara Buczek te Charlotte Bray čiji niz većinom orkestralnih partitura slušamo u interpretacijama nekih od ponajboljih europskih simfonijskih orkestara.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 21.04.2021. 20:00 - 22:00

Srijeda, 28.04.2021. 20:00 - 22:00