Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 16.09.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Sjećanja, šum i algoritmovi

Sjećanja, šum i algoritmovi tema su Izloga sadašnjice u kojemu donosimo izvedbe vrhunskih komornih ansambala. Putovanje u zečju rupu u novi glazbeni svijet, šum koji transformira glazbeni prostor i vrijeme te potisak naprijed koji pretvara ansambl u niz zvukovnih skulptura u glazbi Rebecce Saunders te britanskim praizvedbama djela Mayke Nas i Ashley Fure dio su izazova koje pred slušatelje stavljaju recentna djela nekih od ponajboljih suvremenih autorica i autora. Skladba Mayke Nas "Down the Rabbit Hole" nadahnuta je poznatom pričom Carolla Lewisa "Alisa u zemlji čudesa". Svjetska praizvedba skladbe Lukea Stylea "Memories of a Foreign Land Called Home" zvukovno utjelovljuje australski krajolik, dok Saunders u skladbi "Murmurs" propituje granice percepcije, dok Fure u skladbi "Feed Forward" pak donosi pravu zvučnu dramu. U dodatku donosimo skladbe Srđana Dedića i Sanje Drakulić.

Srijeda, 02.09.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Novosti iz Austrije

Izlog sadašnjice u prvom rujanskom terminu donosi reprodukciju koncerta s ljetnog festivala Styriarte održanog u Grazu. Koncert bečkog kvarteta klarineta "Vienna Clarinet Connection" u terminu nedjeljne matineje pod naslovom "Divertimenti" objedinio je glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Georgea Gershwina, te dvije praizvedbe pisane upravo za ovu priliku: "Amadeus after quarantine" naslov je koji je ostvarila Margareta Ferek-Petrić, a jedan od članova ansambla Helmut Hoedl napisao je "Četiri dara noći". U emisiji nam skladateljica Margareta Ferek-Petrić komentira ovu recentu skladbu, ali i najavljuje praizvedbu svoje prve opere koja će 14. rujna biti ostvarena u Beču. Drugi dio emisije posvećujemo austrijskom skladatelju Thomasu Wallyu i njegovom recentnom albumu "Jusqu' a l'aurore" u izvedbama Mondrian ansambla.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice: Iluzije, unifikacija i tamnocrveno more

Srijeda, 30.09.2020. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice približava neke od zanimljivih i jedinstvenih kompozicijsko-tehničkih postupaka i poetika današnjih autorica i autora, predvodnika novoglazbenog zvuka u koncertnoj izvedbi ansambala BBC-a. Intrigantna pomisao da naš mozak na ...

Sve najave