Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 28.07.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Orguljske improvizacije - od Bacha do Knešaureka, od Barcelone do Zagreba

Ciklus Izlog sadašnjice predstavlja suvremenu orguljsku umjetnost kroz prizmu improvizacijskih promišljanja dvaju vrsnih orguljaša i skladatelja - španjolskog Juana de la Rubie u prvome dijelu emisije s koncerta improvizacija na Bachovu glazbu održanog u Barceloni, te u drugome dijelu odabir iz ciklusa improvizacija Ante Knešaureka na umjetnička djela četvorice hrvatskih slikara: Vladimira Blažanovića, Tihomira Lončara, Željka Mucka i Davorina Radića. Juan de la Rubia glavni je orguljaš bazilike Sagrada Familia u Barceloni, a zajedno s Marcom Mezquidom u dvorani Palau de la Musica Catalana "na nešto drukčiji način željeli su proslaviti život i djelo velikog Johanna Sebastiana Bacha".

Srijeda, 21.07.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove glazbe u Moldaviji 2020 (2) i Nova irska glazba u doba pandemije

Izlog sadašnnjice donosi posljednji od triju koncerata s prošlogodišnjeg izdanja festivala Dani nove glazbe u Kišinjevu te koncert nove glazbe irskih suvremenih autora. Ansambl "Ars Poetica" Ghenadieja Ciobanua izveo je skladbe Paula Gamurarija, Snejane Pâslari, Vlada Burlee, Vasilija Medveda, Lidije Ciubuc, Ghenadija Ciobanua, Michaela Pepe, Iuliana Gogua te Gheorghea Mustee. Nova glazba irskih skladatelja u vrijeme pandemije naslov je koncerta održanog 21. travnja ove godine koji slušamo u drugome dijelu emisije, a na kojem su izvedena djela Davida Fennessyja, Stephena Shannona, Rachael Lavelle, Seán Ó Dálaigh, Deirdre Gribbin, Anselm McDonnell, Amy Rooney, Bébhinn McDonnell I Anna Murray.

Srijeda, 07.07.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove glazbe u Moldaviji 2020 (1)

U Izlogu sadašnjice predstavljamo prošlogodišnje izdanje festivala "Dani nove glazbe", održanog od 11-18. listopada u Kišinjevu. Osnivač i umjetnički ravnatelj festivala, moldavski skladatelj Genadij Ciobanu označio je moto festivala kao "udaljenost i jedinstvo - numerički simboli", vezano uz pandemijsku situaciju 2020. godine. Tri ćemo koncerta predstaviti u nizu našeg ciklusa, a najprije će to biti recital talijanske pijanistice koja živi i radi u Kanadi. Erica Crino u program je uvrstila skladbe koje su napisali Genadij Ciobanu, Ivana Stefanović, Mate Hollos, Michael Pepa, te hrvatski skladatelj Berislav Šipuš. Drugi dio emisije donosi gudačke kvartete Wilhelma Bergera, Genadija Ciobanua i Borisa Dubosarskog u tumačenju studenata tamošnje Akademije za glazbu i kazalište.

Srijeda, 30.06.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Baltički dani glazbe 2021 (4)

U središtu posljednje emisije iz niza posvećenoga Baltičkim danima glazbe estonska je glazba u recentnim ostvarenjima mlade generacije glazbenika i skladatelja združenih u koncertni projekt pod naslovom Aforizam. Arash Yazdani ravna Ansamblom za novu glazbu iz Talinna na čijem su repertoaru skladbe koje su napisali sam Yazdani, zatim Santa Bušs, Elo Masing, Justina Repečkaitė i Ülo Krigul.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice: Unsuk Chin i Sanda Majurec

Srijeda, 04.08.2021. 20:00 - 22:00

Ciklus Izlog sadašnjice u kolovozu će biti u znaku skladateljica, a prva emisija donosi australske izvedbe poznate južnokoreanske skladateljice Unsuk Chin (1961.) koja živi i radi u Berlinu. Simfonijski orkestar ...

Izlog sadašnjice: Hidden Treasures Mixtape (1)
Srijeda, 11.08.2021. 20:00 - 22:00

Sve najave