Arhiva slušaonice - Portret umjetnika u drami

Petak, 11.12.2020 13:30

TAKO JE GOVORIO I GLUMIO ŠPIRO GUBERINA

Posebno izdanje emisije Portret umjetnika u drami, posvećeno nedavno preminulom kazališnom i televizijskom glumcu Špiri Guberini.

Petak, 11.12.2020 13:30

PORTRET GLUMICE BELE KRLEŽE

Bela Krleža (1896. - 1981.) na profesionalnoj je kazališnoj pozornici debitirala neuobičajeno kasno, u trideset i trećoj godini života, i to kao barunica Castelli u praizvedbenoj postavi drame „Gospoda Glembajevi“, njezina supruga Miroslava Krleže. Ta uloga obilježila je Belinu karijeru, iako je do umirovljenja (1966.), ostvarila i cijeli niz drugih zapaženih ostvarenja koja su je promovirala u prvakinju HNK-a u Zagrebu. O umjetničkom putu Bele Krleže te njezinoj specifičnoj društvenoj poziciji, u ovoj emisiji, prožetoj i zanimljivim tonskim zapisima iz fonoteke HR-a, govore povjesničarka kazališta Snježana Banović i krležolog Vlaho Bogišić.

Petak, 27.11.2020 13:30

PORTRET GLUMICE BOŽENE KRALJEVE

Uz pomoć brojnih snimaka iz fonoteke Hrvatskoga radija pratimo životni i profesionalni put Božene Kraljeve (1904.-1989.), glumice koja je tijekom svog djelovanja u zagrebačkom HNK-u (od 1924. do 1966.) nastupila u dvjestotinjak uloga, podjednako se istaknuvši u klasičnom repertoaru (primjerice, kao Shakespeareova Julija, Ofelija, Cordelia i Desdemona, Goetheova Margareta, Lucićeva Robinja ili Tolstojeva Ana Karenjina) te u postavama djela suvremenih autora poput Miroslava Krleže (Sestra Angelika u praizvedbi „Gospode Glembajevih“), Jeana Giraudoxa, Eugena O'Neilla ili Arthura Millera.

Petak, 13.11.2020 13:30

MIROSLAV MEĐIMOREC - REDATELJ, PISAC

Portret kazališnog redatelja Miroslava Međimorca fokusiran je prvenstveno na njegov opus u razdoblju od konca šezdesetih do početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Vrijeme je to turbulentnih zbivanja u hrvatskom kazalištu, u kojem se, bar u Međimorčevu slučaju, reflektiraju i različita društvena previranja, pa su njegove predstave često iščitavane kao politički provokativne i subverzivne. Uz samog Međimorca o njegovu stvaralaštvu govori kazališni redatelj i pisac Vladimir Stojsavljević, a u emisiji ćemo čuti i niz raritetnih zvučnih zapisa, izravno ili neizravno vezanih uz Međimorčevo kazališno djelovanje.

Petak, 30.10.2020 13:30

PORTRET GLUMCA DUBRAVKA DUJŠINA

Dubravko Dujšin, jedan od najvećih hrvatskih glumaca u prvoj polovici 20. stoljeća, na scenu HNK-a u Zagrebu prvi je put stao 1920. još kao student Državne glumačke škole, a do prerane smrti 1947. odigrao je preko 200 uloga. Njegovu zanimljivu životnu i profesionalnu priču rekonstruiramo uz pomoć povjesničarke kazalište Snježane Banović te vrijednih snimaka iz fonoteke Hrvatskoga radija.

Portret umjetnika u drami
Portret umjetnika u drami

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, dramski program

Predstavljanje umjetničkog puta hrvatskih kazališnih stvaralaca (glumaca, redatelja, skladatelja, kostimografa, scenografa, pisaca) kroz razgovor, uvodni esej te ulomke iz kazališnih i radijskih ostvarenja portretirane osobe.

Najave

PORTRET GLUMICE BRUNE BEBIĆ

Petak, 22.01.2021. 13:30 - 14:30

Portret Brune Bebić, dugogodišnje dramske prvakinje splitskog HNK-a u Splitu te profesorice scenskog govora na studiju glume pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

PORTRET GLUMCA DAMIRA ŠABANA
Petak, 05.02.2021. 13:30 - 14:30

Sve najave