Arhiva slušaonice - Portret umjetnika u drami

Petak, 23.07.2021 13:30

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA DRAGANA DESPOTA

Kroz uvodni esej Mire Muhoberac te razgovor Hrvoja Ivankovića s Draganom Despotom portretiramo ovog uglednog hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca, dugogodišnjeg člana HNK-a u Zagrebu Tonmajstor: Lana Deban , autor i urednik: Hrvoje Ivanković Uvodni esej napisala: Mira Muhoberac, razgovor vodio: Hrvoje Ivanković, spikerica: Ana Marija Štorga Premijerno emitirano 29.06.2015.

Petak, 09.07.2021 13:30

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE VESNE STARČEVIĆ SMILJANIĆ

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, a studij glume upisala je 1950., u prvoj generaciji polaznika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom čitave karijere bila je angažirana u Dramskom kazalištu Gavella, a nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na ADU, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njezin omiljeni profesor, dr. Branko Gavella. U ovoj emisiji, protkanoj fragmentima glumačkih ostvarenja Vesne Smiljanić Starčević, predstavljamo uzbudljivi životni i profesionalni put te glumice koja je punim umjetničkim životom živjela u prva dva desetljeća svoje profesionalne karijere.

Petak, 11.06.2021 13:30

PORTRET KAZALIŠNOG RADNIKA BORUTA ŠEPAROVIĆA

Portret Boruta Šeparovića, osnivača i voditelja umjetničke skupine Montažstroj te jednog od najpropulzivnijih i društveno najangažiranijih hrvatskih kazališnih redatelja čije su se predstave („Generacija 91-95“, „Mauzer“, „Timbuktu“, „55+“, „Crna knjiga“, „Mladež bez Boga“…) problemski izoštreno bavile brojnim neuralgičnim pojavama i fenomenima naše svakodnevice. Uvodni tekst napisao je te s Borutom Šeparovićem razgovarao Igor Ružić.

Petak, 04.06.2021 13:30

PORTRET GLUMICE BELE KRLEŽE

Bela Krleža (1896. - 1981.) na profesionalnoj je kazališnoj pozornici debitirala neuobičajeno kasno, u trideset i trećoj godini života, i to kao barunica Castelli u praizvedbenoj postavi drame „Gospoda Glembajevi“, njezina supruga Miroslava Krleže. Ta uloga obilježila je Belinu karijeru, iako je do umirovljenja (1966.), ostvarila i cijeli niz drugih zapaženih ostvarenja koja su je promovirala u prvakinju HNK-a u Zagrebu. O umjetničkom putu Bele Krleže te njezinoj specifičnoj društvenoj poziciji, u ovoj emisiji, prožetoj i zanimljivim tonskim zapisima iz fonoteke HR-a, govore povjesničarka kazališta Snježana Banović i krležolog Vlaho Bogišić.

Petak, 28.05.2021 13:30

PORTRET DRAMSKOG PISCA IVANA VIDIĆA

Portret Ivana Vidića, jednog od ponajboljih hrvatskih dramatičara srednje generacije čije su drame („Harpa“, „Groznica“, „Velika Tilda“, „Ospice“, „Octopussy“, „Veliki bijeli zec“, „Dolina ruža“, „Posljednji dani mira“…) od 1991. do danas izvođene na pozornicama kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Virovitici, Londonu i Kopenhagenu.

Petak, 30.04.2021 13:30

PORTRET GLUMCA DUBRAVKA DUJŠINA

Dubravko Dujšin, jedan od najvećih hrvatskih glumaca u prvoj polovici 20. stoljeća, na scenu HNK-a u Zagrebu prvi je put stao 1920. još kao student Državne glumačke škole, a do prerane smrti 1947. odigrao je preko 200 uloga. Njegovu zanimljivu životnu i profesionalnu priču rekonstruiramo uz pomoć povjesničarke kazališta Snježane Banović te vrijednih snimaka iz fonoteke Hrvatskoga radija.

Portret umjetnika u drami
Portret umjetnika u drami

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, dramski program

Predstavljanje umjetničkog puta hrvatskih kazališnih stvaralaca (glumaca, redatelja, skladatelja, kostimografa, scenografa, pisaca) kroz razgovor, uvodni esej te ulomke iz kazališnih i radijskih ostvarenja portretirane osobe.

Najave

Portret umjetnika u drami

Petak, 06.08.2021. 13:30 - 14:30

PORTRET GLUMACA LINA ŠAPRA I KATICE PLETKOVIĆ LABAŠ

Sve najave