Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

Petak, 15.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti dubrovačke glazbe

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 19. sezoni emitiranja svoj temat "put povijesti" nastavljaju reportažom sa svečanog koncerta proslave 90. obljetnice Umjetničke škole "Luka Sorkočević" u Dubrovniku. U dane feste Sv. Vlaha programom djela dubrovačkih skladatelja prošloga je tjedna nastupio orkestar škole i Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom ravnatelja škole, dirigenta Slobodana Begića. Ostvarene su čak tri praizvedbe suvremenih skladatelja - "Koncert za orkestar" Ivana Končića, "You will never never never know me" Frane Đurovića i "Koncert za violinu - Profumi del tempo" Petra Obradovića. A rasporedom u kojem su izvedene skladbe Luke Sorkočevića, Nene Ćorak i Petra Sagera, zaokružena je glazbena panorama grada. U emisiji donosimo reportažu i ulomke s koncerta iz Dubrovnika, uz izjave Slobodana Begića, te pedagoginje Marije Grazio i skladateljice Nene Ćorak, a gosti su nam skladatelji čije su skladbe praizvedene u Franjevačkoj crkvi.

Petak, 01.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti skladatelja, pedagoga i orguljaša Ivana Božičevića

Recentno objavljeni nosač zvuka "The Moonpiper" objedinjuje kreativna ostvarenja Ivana Božičevića kao skladatelja, orguljaša i producenta, s kojim komentiramo raspon od tridesetak godina koje CD skladateljski obuhvaća. Donosimo također nove snimke izvedbi Božičevićevih komornih skladbi, kao i prisjećanje na Marittimo i negdašnji projekt Splithesis. U emisiji ćemo iz obilja događanja za Noć muzeja najaviti koncert Ivane Jelača u Dubrovniku na povijesnom glazbalu iz radionice znamenitog graditelja Antona Waltera, i višestruke aktivnosti u Hrvatskom glazbenom zavodu koje će pojasniti Nada Bezić - uz tragove dvaju radijskih dokumentaraca (o Walterovu fortepianu i odjecima HGZ-a) koji pridonose medijskim promicanjima muzejskih vrijednosti.

Petak, 25.01.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti orguljaške glazbe u tumačenjima i projektima orguljašice i pedagoginje Ljerke Očić

Od najstarijih orgulja u Hrvatskoj do najnovijih nedavno svečanim koncertom predstavljenih, u emisiji Putovi hrvatske glazbe donosimo put povijesti tumačenja i projekata orguljašice i pedagoginje Ljerke Očić. Istraživanja i predstavljanja baštine hrvatskih skladbi ali i instrumenata, te suradnja sa suvremenim skladateljima i djelatnosti jedinstvenog društva za promicanje orguljske umjetnosti, tematski uokviruju razgovor uz biranu glazbu s brojnih diskografskih ostvarenja.

Petak, 18.01.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Hrvatska vokalna lirika u svjetskoj distribuciji - radijsko predstavljanje nosača zvuka

Putovi hrvatske glazbe ovaj se petak uključuju u početak svjetske distribucije nosača zvuka koji donosi odabir hrvatske vokalne lirike za njemačkog nakladnika Bella Musica Edition - Antes Edition, a distribuciju osigurava prestižni Naxos. Radi se o snimkama koje su ostvarile mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović u tumačenju skladbi Ferde Livadića, Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Blagojs Berse, u zanimljivom kronološkome luku odabira koju je potvrdila muzikologinja akademkinja Koraljka Kos, a glazbenu produkciju potpisuje Vanja Lisjak. Uz gošću Natašu Antoniazzo u emisiji ćemo čuti i razmišljanja spomenutih suradnika ovog sjajnog izdanja, te preslušati sve skladbe.

Petak, 21.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti notnih i muzikoloških izdanja hrvatske rane glazbe

Četiri notna izdanja hrvatske rane glazbe i jedna opsežna i već nagrađena monografija u izdanju Muzičkog informativnog centra, u emisiji Putovi hrvatske glazbe otvaraju temu puta povijesti notnih i muzikoloških izdanja hrvatske rane glazbe. Sugovornici u temama istraživanja, tragova te objavljivanja i života rane glazbe u koncertnoj svakodnevici su muzikolozi Jelena Vuković (urednica u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), Dario Poljak (muzikolog istraživač i čembalist) i Ennio Stipčević (muzikolog istraživač, pedagog, autor nagrađene knjige "Renesansna glazba i kultura u Hrvatskoj").

Petak, 14.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti hrvatske glazbe za dvije violine (Anđelko i Martin Krpan) i put povijesti Prerada Detičeka - in memoriam

Ciklus Putovi hrvatske glazbe nastavlja temat put povijesti svoje 19. sezone predstavljanjem odabira hrvatske glazbe za dvije violine, kako su je na nosaču zvuka intrigantnog naslova "Lorenzo & Simione" objavili violinisti obitelji Krpan - otac Anđelko i sin Martin. Uz priču o njihovim glazbalima koja je izradio isti majstor, te im nadjenuo spomenuta imena, do priče o muziciranju u tako osjetljivom paru koji dvije violine čine u duetima iz povijesti hrvatske glazbe, ali i partiturama naših suvremenika - od Miroslava Šlika do Stanka Horvata, Anđelka Klobučara i Borisa Papandopula te Nenada Firšta. U emisiji ćemo se glazbom prisjetiti i uputiti pozdrav u vječnost dragom profesoru i vrsnom hrvatskom hornistu Preradu Detičeku koji nas je napustio prošle subote, ostavivši duboke tragove u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, kao pedagog ali i poticatelj i prvi interpret brojnih komornih i koncertantnih partitura hrvatskih skladatelja.

Petak, 07.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Davora Bobića

Putovi hrvatske glazbe temat "put povijesti" svoje 19. sezone nastavljaju uz gosta skladatelja, pedagoga i ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića koji je ove godine obljetničku prigodu 50. rođendana iskoristio za ostvarenje zanimljivih koncerata. Od Varaždina do Kijeva, te djelatnosti u Osijeku, Davor Bobić ostvaruje glazbenički put u skladanju, otvara nove pedagoške prostore, a ugledni festival učvršćuje u prestižnoj poziciji međunarodnoga sjaja i suradnji. Stvaralaštvo koje se najčešće označuje kao neoklasicističko i folklornim idiomom obilježeno, predstavljamo u emisiji uz recentne (pra)izvedbe i nove snimke.

Petak, 30.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Frane Paraća

Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljaju svoju 19. sezone uz gosta skladatelja, pedagoga, akademika Franu Paraća. Uz odabir ponajprije njegove koncertantne glazbe otkrivamo kako je glazba u njegovu umjetničkom, a potom i pedagoškome pozivu nosila osebujan i prepoznatljiv svijet, i kako je "prkoseći buci" okoliša uvijek nalazila put stabilnosti, jasnoće i emocionalne otvorenosti. Uz ovogodišnje slavlje akademikova 70. rođendana, svježa je i vijest o izboru za potpredsjednika HAZU, pa se u razgovor uključuju i teme angažiranosti umjetnika čija je jedinstvena opera "Judita" bila i jednom od prvih tema prve emisije upravo našeg ciklusa.

Petak, 23.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Berislava Šipuša

Devetnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljamo uz gosta skladatelja, dirigenta i pedagoga Berislava Šipuša koji uz zaokruženih 60 životnih godina komentira detalje umjetničkog puta, otkrivanja i stvaranja, te različitih angažiranja u umjetničkog politici. Uz predstavljanje skladbi s novog autorskog nosača zvuka, novih skladbi, te novih otvorenih mogućnosti s jasnim pogledom u ostvareno, otkrivamo Šipušev put povijesti.

Petak, 16.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: 55. Glazbena tribina Opatija u putu povijesti

Novo izdanje glazbeno-tribinskog paketa koji je Hrvatsko društvo skladatelja uručilo okupljenima u još jednome opatijskome susretu skladatelja, interpreta i muzikologa, tema je emisije Putovi hrvatske glazbe. Uz kolegu muzikologa Trpimira Matasovića koji je kao gost komentator pomno pratio opatijske koncerte i diskusije, donosimo i izjave nekoliko skladateljica i skladatelja (Sare Glojnarić, Mirele Ivičević, Margarete Ferek-Petrić, Sande Majurec, Tomislava Olivera, Berislava Šipuša, Davora Branimira Vinczea i Tibora Szirovicze).

Petak, 12.10.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Dalibora Bukvića

Devetnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljamo uz gosta skladatelja i pedagoga Dalibora Bukvića koji svoj opus prepun simbolike komentira nakon održanog autorskoga koncerta uz 50. rođendan. Od Proročanstava do Arije i novih izazova forme i kompozicijskog tkanja, uz prisjećanje na Riječi s drugoga svijeta kao najveće Bukvićeve skladateljske izjave, otkrivamo njegov put povijesti.

Petak, 05.10.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti - Zagrebački kvartet

Putovi hrvatske glazbe započinju 19. sezonu emitiranja otvarajući temat "Put povijesti" koji će sasvim opravdati Zagrebački kvartet svojom 100. obljetničkom sezonom otvorenom ove srijede u HGZ-u. Uz prisjećanje na ključne povijesne točke ovog najstarijeg komornog ansambla u Hrvatskoj, članovi kvarteta će nam svjedočiti o svojim iskustvima ali i planovima ansambla u proslavi značajne godišnjice. S obzirom da je Zagrebački kvartet tijekom svoje sjajne povijesti uvijek važno mjesto u svojem repertoaru imao za hrvatsku literaturu, upravo su i snimili najnoviji materijal za budući nosač zvuka isključivo hrvatskih skladatelja s kojega ćemo ekskluzivno čuti neke skladbe. Gosti u studiju će biti violinisti - prvi violinist ujedno i najmlađi član ansambla Martin Krpan, te drugi violinist Davor Philips. Violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana predstavljamo snimljenim razgovorima.

Nedjelja, 15.07.2018 11:00

43. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i prijenos koncerta otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji predstavljamo ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri" koja je nositelj festivala govori njezina predsjednica i izvršna produecntica festivala Nina Čalopek. O suradnji s lokalnom sredinom, odnosnom gradom Malim Lošinjem doznajemo od gradonačelnice Ane Kučić. U emisiji razgovaramo s jednim od trojice skladatelja u fokusu ovogodišnjeg festivala, akademikom Franom Paraćem koji svojom novom skladbom sudjeluje u prvome koncertu festivala, te ćemo donijeti i kratke razgovore s izvođačima, odnosno solistima Marijom Kuhar Šoša i Krešimirom Stražancem, te dirigentom zbora "Gustav Mahler" Luizom de Godoyem.

Petak, 22.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka

Skladatelj i dirigent, dirigent i skladatelj, pedagog i producent - Mladen Tarbuk, gost je ciklusa Putovi hrvatske glazbe na zaključku temata posvećenog intepretaciji koji smo nazvali "Imaginacija glazbe vremena". Na kraju jednog kruga koji je završio krajem svibnja posljednjim nastupom uz Simfonijski orkestar HRT-a u Majstorskome ciklusu uokvirujući 30 godina suradnje, i upravo višeznačno znakovitom izvedbom skladbe "Twist" (obrat) istoga dana na Svjetskim danima nove glazbe u Pekingu. Uz praizvedbu novoga djela Silvija Foretića te Suite u klasičnom stilu Frana Lhotke, dvije partiture koje su potom i snimljene, Mladen Tarbuk (kako kaže) zaključuje i svoje djelovanje u Hrvatskoj. O čemu se točno radi, te kako je proteklo tih 30 godina, što je ostvareno i kako naš dirigent najposvećeniji upravo tumačenjima hrvatske suvremene i baštinske glazbe vidi i planira svoju budućnost, doznajemo u današnjoj emisiji. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

Petak, 15.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: U spomen na skladatelja i pedagoga Željka Brkanovića

U spomen na skladatelja, pedagoga, dirigenta i pijanista, uglednog glazbenika, profesora emeritusa Željka Brkanovića otvaramo ladice sjećanja uz glazbu koju je skladao, tumačio, te kao glazbeni producent ostvario na snimkama. Željko Brkanović napustio nas je prošloga tjedna u 81. je godini nakon kratke i teške bolesti, ostavljajući dragocjene tragove u glazbi, te u svojim učenicima - skladateljima koji su iz njegove klase donijeli nove obzore hrvatskoj glazbi. U emisiji donosimo ulomke iz nekih prošlih razgovora s dragim profesorom, te glazbu koju je radosno stvarao. urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

Petak, 08.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz muzikologinju Hanu Breko Kustura i mladog pijanista Ivana Krpana

Temat interpretacije odnosno imaginacije glazbe vremena snažan je otponac u istraživanju onih područja glazbene povijesti koja imaju najmanje tragova jasnih i nedvosmislenih, odnosno koji traže čvrst istraživački nerv i neumornu strpljivost u prikupljanju izvora, te odgovornu muzikološku interpretaciju i prezentaciji istih. Srednji je vijek upravo takvo glazbeno-povijesno razdoblje kojim se bavi naša gošća muzikologinja Hana Breko Kustura. U razgovoru doznajemo o njezinu međunarodnome projektu koji pod vrlo pamtljivim nazivom "CROMUSCODEX70" istražuje hrvatske glazbene i liturgijske kodekse srednjega vijeka u posebno osmišljenoj interdisciplinarnoj obradi. Kako je protekla prva godina projekta, te koji su ciljevi i mogući dosezi ovako postavljenih istraživanja razgovaramo uz glazbu srednjovjekovnih tragova, ali i srednjovjekovnih i liturgijskih nadahnuća koju je odabrala naša gošća, nedavno izabrana za članicu suradnicu HAZU. U drugome dijelu emisije ugošćujemo mladog blistavog pijanista Ivana Krpana, koji je kao laureat natjecanja Busoni već ostvario i značajne koncertne turneje u Europi i Aziji, ali i snimanja te se u svojemu gradu u petak predstavlja recitalom s programom skladbi Schumanna i Chopina koji je svirao na turneji u Italiji i Južnoj Koreji te na koncertu u Norveškoj. Ujedno, Ivan Krpan dobitnik je najznačajnije godišnje nagrade za umjetničko ostvarenje, godišnje nagrade "Vladimir Nazor" koja će mu biti uručena 19. lipnja.

Petak, 01.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena violinista i pedagoga Gorana Končara

Pri kraju 18. sezone emitiranja ciklus Putovi hrvatske glazbe temat posvećen interpretima i interpretaciji glazbe nastavlja uz gostovanje violinista i pedagoga Gorana Končara. Netom nakon turneje po Japanu, te dva koncerta u Osijeku, doznajemo novosti u opsežnom itinereru našeg umjetnika koji je značajan dio svojeg repertoara ispunjavao tumačenjem upravo hrvatske glazbe, nerijetko surađujući sa samim skladateljima. O sviranju i praizvedbama, te snimanju i promociji hrvatske glazbe, o plasmanu naše kulture u svijetu, uz glazbe Papandopula, Bjelinskog, Šuleka ali Maleca i Kelemena, doznat ćemo i o djelovanju i ciljevima natjecanja koje nosi Papandopulovo ime, te Hrvatskog glazbenog saveza Unison.

Petak, 25.05.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uspješno predstavljanje na 65. Međunarodnome skladateljskome Rostrumu u Budimpešti

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak prostor posvećuju uspješnom predstavljanju i plasmanu hrvatske glazbe na ovogodišnjem obljetničkome 65. Međunarodnome skladateljskome Rostrumu koji je prošli tjedan održan u Budimpešti. Sudjelovalo je 26 radijskih postaja sa 55 skladbi u općoj kategoriji, te su u kategoriji skladatelja mlađih od 30 godina dodatno bodovane njihove skladbe - u općoj kategoriji bira se 10 najboljih skladbi a u mlađoj 3. Iako nije postignuto uvrštenje u prestižni popis nagrađenih ili preporučenih skladbi, ukupni plasman dviju skladbi najbolji je otkad se Hrvatski radio uključio u ovo natjecanje 2012. godine. Matko Brekalo, mladi skladatelj iz Osijeka, izvrsno se plasirao na 4. mjesto u kategoriji mladih skladatelja, te je i u općoj kategoriji dobro rangiran, skladbom "identification<changeability>stagnation" koju je praizveo švicarski ansambl pre-art soloists, te svirao i na festivalu Novalis u Zadru gdje je Hrvatski radio ostvario snimku. Studijskom snimkom skladbe "Kako je Potjeh tražio istinu" skladatelja i glazbenog producenta Vjekoslava Nježića ostvaren je plasman u gornjoj polovici rang liste, odnosno na 19. mjesto. Izvedbu na Muzičkom biennalu Zagreb te potom i studijsku snimku ostvario je Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pierre-Andrea Valladea, a u emisiji će biti predstavljena prvim radijskim emitiranjem. Uz razgovore sa ovogodišnjim predstavnicima na Rostrumu, Matkom Brekalom i Vjekoslavom Nježićem, u emisiji ćemo se podsjetiti na još nekoliko zapaženih skladbi tijekom ovih 7 natjecateljskih godina: "Četiri krokija za ansambl flauta" Sare Glojnarić (4. mjesto u mlađoj kategoriji, Prag 2013.), te "Sax and the Machine" Ane Horvat (7. mjesto u mlađoj kategoriji, Tallinn 2015.), a također ćemo podsjetiti na uspješne skladbe hrvatskih natjecatelja prije 1991. Jedini hrvatski skladatelj koji je ikada na Rostrumu pobijedio bio je Srđan Dedić - upravo prije 30 godina, 1988. osvojio je tu sjajnu nagradu antologijskom skladbom "Snake Charmer", a među preporučenim skladbama, odnosno tada drugo mjesto su osvojila djela Borisa Ulricha "Sinfonia Vespro" 1975. godine, i "Song" Igora Kuljerića 1982.

Petak, 11.05.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena skladateljice Margarete Ferek-Petrić

Hrvatsko-austrijska skladateljica Margareta Ferek-Petrić koja je svoje akademsko obrazovanje, usavršavanja ali i uspjehe ostvarila u Austriji, dobitnica je godišnje nagrade grada Čakovca "Josip Štolcer Slavenski" za skladbu praizvedenu najprije u Austriji, a potom na Glazbenoj tribini u Opatiji. "All the world's stage" na tragu Shakespearea, ali uz burnu i maštovitu satiru u tumačenju izvrsnog ansambla Zeitfluss i dirigenta Edu Mičića osigurali su Margareti Ferek-Petrić prvu skladateljsku nagradu u Hrvatskoj. O nagrađenoj skladbi, te o skladbama koje je odabrala za svoj autorski koncert u Čakovcu, ali i uz snimke nekih novih ostvarenja, te najave značajnih projekata doznajemo u emisiji koja nastavlja temat 18. sezone "Imaginacija glazbe vremena". Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

Petak, 23.03.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz udaraljkašicu Ivanu Bilić, te pijanisticu Yoko Nishii i violinista Krešimira Marmilića

Temat 18. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe "Imaginacija glazbe vremena" usmjerava pozornost na glazbenike interprete. Uz predstavljanje novih nosača zvuka te zanimljive turneje u počast Franji Krežmi zabilježili smo razgovor s japanskom pijanisticom Yoko Nishii (koja je prije nekoliko godina ostvarila nosač zvuka s djelima Dore Pejačević) i violinistom Krešimirom Marmilićem. Dvije novoobjavljene kompaktne ploče donose djela Franje Krežme, te hrvatskih minijatura za gudački kvartet (kvartet Cadenza Zagreb). Iz Francuske, točnije iz Evreuxa, stiže Ivana Bilić, udaraljkašica i skladateljica, koja će nam dan uoči nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a i kolegice Tamaru Coha Mandić i Dijanu Grubišić Ćiković, prenijeti detalje o projektima koje ostvaruje na rezidencijama, te o turnejama koje ostvaruje u duu Ink Experiment.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 22.02.2019. 11:00 - 13:00

Petak, 01.03.2019. 11:00 - 13:00