Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

Petak, 12.04.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Praizvedbe hrvatskih skladateljica na 30. MBZ-u

Uz aktualno izdanje obljetničkog 30. Muzičkog biennala Zagreb u emisiji (u skraćenom terminu do 12 sati) pozornost usmjeravamo na praizvedbe hrvatskih skladateljica. Naše će gošće u studiju biti Ana Horvat, Ivana Kiš, Sanja Drakulić, Margareta Ferek-Petrić i Mirela Ivičević.

Petak, 05.04.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Povijesni projekt Muzičke akademije u Zagrebu: Introspekcija

U tematu naše 19. sezone "put povijesti" predstavljamo zanimljiv i uistinu povijesni projekt Muzičke akademije u Zagrebu koji na osebujan način istražuje stvaralaštvo i interpretaciju glazbene umjetnosti. "Introspekcija - metamorfoza djela kroz različite medije" naslov je projekta koji je u kreativnome procesu okupio skladatelje s Odsjeka za kompoziciju i teoriju glazbe i izvođače s Odsjeka za klavir, čembalo i orgulje. Postojeće klavirske kompozicije Zlatka Tanodija, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića i Krešimira Seletkovića koje su odabrane za ovaj projekt snimljene su, a potom su skladatelji iz tih snimaka ostvarili u elektroničkome mediju novo djelo. Koncertna promocija održana je u utorak 02. travnja kada su u Multimedijskom studiju Muzičke akademije svirali Srebrenka Poljak, Katarina Krpan, Danijel Detoni i Filip Fak, a posjetiteljima su reproducirane i nove elektroničke skladbe četvorice skladatelja. U emisiji ugošćujemo skladatelje u razgovoru o stvaralačkome procesu, te osobitostima kreacije u elektroničkome mediju.

Petak, 29.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Papandopulo kvarteta; in memoriam Bogdan Gagić

Putovi hrvatske glazbe ugošćuju članove saksofonističkog Papandopulo kvarteta u predstavljanju najnovijih skladbi recentno praizvedenih, ali i djela koja su hrvatski skladatelji pisali za ovaj ansambl u njihovu putu povijesti. Naši gosti bit će Goran Jurković i Tomislav Žužak u zagrebačkom, i Gordan Tudor u splitskom studiju.

Petak, 29.03.2019 11:00

In memoriam Bogdan Gagić - "Učinio sam sve što sam mogao"

U četvrtak je (28.03.2019.) u 88. godini preminuo dugogodišnji profesor na ADU, skladatelj, pijanist i glazbeni pedagog. U spomen na dragog sugovornika donosimo emisiju snimljenu uz njegov 85. rođendan, koja je emitirana u listopadu 2016. godine.

Petak, 22.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti skladateljice, čembalistice i pedagoginje Sande Majurec

Temat 19. sezone "put povijesti" ovaj petak nastavljamo uz skladateljicu, čembalisticu i pedagoginju Sandu Majurec i njezin prvi autorski album. Predstavit ćemo album te posebno skladbu "Contrattempo" (nominiranu u kategoriji najbolje klasične skladbe za nagradu Porin) i njezinu mali povijest, a otvaramo i svojversnu retrospektivu skladateljskog rada naše gošće.

Petak, 15.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti orguljske umjetnosti Franje Dugana, uz orguljaša Pavla Mašića

Uz četiri nominacije za diskografsku nagradu Porin, orguljaš Pavao Mašić nam predstavlja u emisiji Sabrana djela za orgulje Franje Dugana starijeg (1874-1948), svoj recentni dvostruki album koji je dio većeg projekta proučavanja Duganova nasljeđa. Snimke su ostvarene na pomno odabranim orguljama zagrebačke katedrale, te sjemenišne crkve na Šalati, a u razgovoru otvaramo i temu puta povijesti orguljske umjetnosti (sviranja i skladanja) u Zagrebu.

Petak, 08.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Milko Kelemen i MBZ - put povijesti hrvatske avangarde

Putovi hrvatske glazbe u tematu put povijesti ovaj petak otvaraju sjećanja na jedinstvenog jurišnika hrvatske glazbene avangarde, Milka Kelemena koji je preminuo 8. ožujka prošle godine. Koje je putove hrvatskoj glazbi otvorio i omogućio Milko Kelemen upravo kroz Muzički biennale, a koliko je hrvatska glazba primala ili nastavljala njegovu otvorenost suvremenome, te koliko Kelemenovo glazbeno nasljeđe ima relevantnu recepciju u našoj sredini? Nepunih mjesec dana prije početka Muzičkog biennala Zagreb, festivala koji je Kelemenov trag u našoj sredini i koji će u ciklusu Kanconijer ostvariti izvedbu njegova oratorija "Pozdrav svijetu", u emisiji sudjeluju muzikolozi Seadeta Midžić i akademik Nikša Gligo.

Petak, 01.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti u HGZ-u - uz izložbu o 190. obljetnici škole, te zaključak izdavačkog projekta Bersa

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak odlaze u Hrvatski glazbeni zavod na izložbu postavljenu za obilježavanje 190 godina glazbene škole HGZ-a. Voditeljica knjižnice i arhiva HGZ-a, muzikologinja Nada Bezić ostvarila je zanimljivu izložbu kojom nas je provela uz isticanje intrigantnih pojedinosti iz povijesti jedinstvene glazbeno-obrazovne ustanove koja u kontinuitetu djeluje od osnutka, preko uzdizanja na rang konzervatorija i Muzičke akademije, do odvajanja današnje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u samostalnu školu. U knjižnici HGZ-a doznali smo i o završetku velikog projekta "Sabrana djela Blagoja Berse" čija će dva izdanja biti predstavljena 25. ožujka - izdanja Bersine opere "Jelka", te opsežne knjige "Tematski popis skladbi Blagoja Berse" koju je napisala upravo Nada Bezić, izvršna urednica projekta.

Petak, 22.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti glazbenika, skladatelja, tonmajstora i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva-Mlinca

Putovi hrvatske glazbe otvaraju priču puta povijesti glazbenika, skladatelja i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva-Mlinca, kojem je nedavno objavljen autorski album u nizu "Gold collection" s najvećim uspješnicama njegova autorskoga rada. Od legendarne opatijske "Jutro će promijeniti sve" do "Uzaludne svirke" za gudački kvartet otvara se prostor povijesti u kojima je Petko Kantardžijev-Mlinac ostvarivao glazbu različitih žanrova, a podsjetit ćemo i na uspješne snimke hrvatske glazbe koje je ostvarivao kao tonmajstor i glazbeni producent.

Petak, 15.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti dubrovačke glazbe

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 19. sezoni emitiranja svoj temat "put povijesti" nastavljaju reportažom sa svečanog koncerta proslave 90. obljetnice Umjetničke škole "Luka Sorkočević" u Dubrovniku. U dane feste Sv. Vlaha programom djela dubrovačkih skladatelja prošloga je tjedna nastupio orkestar škole i Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom ravnatelja škole, dirigenta Slobodana Begića. Ostvarene su čak tri praizvedbe suvremenih skladatelja - "Koncert za orkestar" Ivana Končića, "You will never never never know me" Frane Đurovića i "Koncert za violinu - Profumi del tempo" Petra Obradovića. A rasporedom u kojem su izvedene skladbe Luke Sorkočevića, Nene Ćorak i Petra Sagera, zaokružena je glazbena panorama grada. U emisiji donosimo reportažu i ulomke s koncerta iz Dubrovnika, uz izjave Slobodana Begića, te pedagoginje Marije Grazio i skladateljice Nene Ćorak, a gosti su nam skladatelji čije su skladbe praizvedene u Franjevačkoj crkvi.

Petak, 01.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti skladatelja, pedagoga i orguljaša Ivana Božičevića

Recentno objavljeni nosač zvuka "The Moonpiper" objedinjuje kreativna ostvarenja Ivana Božičevića kao skladatelja, orguljaša i producenta, s kojim komentiramo raspon od tridesetak godina koje CD skladateljski obuhvaća. Donosimo također nove snimke izvedbi Božičevićevih komornih skladbi, kao i prisjećanje na Marittimo i negdašnji projekt Splithesis. U emisiji ćemo iz obilja događanja za Noć muzeja najaviti koncert Ivane Jelača u Dubrovniku na povijesnom glazbalu iz radionice znamenitog graditelja Antona Waltera, i višestruke aktivnosti u Hrvatskom glazbenom zavodu koje će pojasniti Nada Bezić - uz tragove dvaju radijskih dokumentaraca (o Walterovu fortepianu i odjecima HGZ-a) koji pridonose medijskim promicanjima muzejskih vrijednosti.

Petak, 25.01.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti orguljaške glazbe u tumačenjima i projektima orguljašice i pedagoginje Ljerke Očić

Od najstarijih orgulja u Hrvatskoj do najnovijih nedavno svečanim koncertom predstavljenih, u emisiji Putovi hrvatske glazbe donosimo put povijesti tumačenja i projekata orguljašice i pedagoginje Ljerke Očić. Istraživanja i predstavljanja baštine hrvatskih skladbi ali i instrumenata, te suradnja sa suvremenim skladateljima i djelatnosti jedinstvenog društva za promicanje orguljske umjetnosti, tematski uokviruju razgovor uz biranu glazbu s brojnih diskografskih ostvarenja.

Petak, 18.01.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Hrvatska vokalna lirika u svjetskoj distribuciji - radijsko predstavljanje nosača zvuka

Putovi hrvatske glazbe ovaj se petak uključuju u početak svjetske distribucije nosača zvuka koji donosi odabir hrvatske vokalne lirike za njemačkog nakladnika Bella Musica Edition - Antes Edition, a distribuciju osigurava prestižni Naxos. Radi se o snimkama koje su ostvarile mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović u tumačenju skladbi Ferde Livadića, Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Blagojs Berse, u zanimljivom kronološkome luku odabira koju je potvrdila muzikologinja akademkinja Koraljka Kos, a glazbenu produkciju potpisuje Vanja Lisjak. Uz gošću Natašu Antoniazzo u emisiji ćemo čuti i razmišljanja spomenutih suradnika ovog sjajnog izdanja, te preslušati sve skladbe.

Petak, 21.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti notnih i muzikoloških izdanja hrvatske rane glazbe

Četiri notna izdanja hrvatske rane glazbe i jedna opsežna i već nagrađena monografija u izdanju Muzičkog informativnog centra, u emisiji Putovi hrvatske glazbe otvaraju temu puta povijesti notnih i muzikoloških izdanja hrvatske rane glazbe. Sugovornici u temama istraživanja, tragova te objavljivanja i života rane glazbe u koncertnoj svakodnevici su muzikolozi Jelena Vuković (urednica u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), Dario Poljak (muzikolog istraživač i čembalist) i Ennio Stipčević (muzikolog istraživač, pedagog, autor nagrađene knjige "Renesansna glazba i kultura u Hrvatskoj").

Petak, 14.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti hrvatske glazbe za dvije violine (Anđelko i Martin Krpan) i put povijesti Prerada Detičeka - in memoriam

Ciklus Putovi hrvatske glazbe nastavlja temat put povijesti svoje 19. sezone predstavljanjem odabira hrvatske glazbe za dvije violine, kako su je na nosaču zvuka intrigantnog naslova "Lorenzo & Simione" objavili violinisti obitelji Krpan - otac Anđelko i sin Martin. Uz priču o njihovim glazbalima koja je izradio isti majstor, te im nadjenuo spomenuta imena, do priče o muziciranju u tako osjetljivom paru koji dvije violine čine u duetima iz povijesti hrvatske glazbe, ali i partiturama naših suvremenika - od Miroslava Šlika do Stanka Horvata, Anđelka Klobučara i Borisa Papandopula te Nenada Firšta. U emisiji ćemo se glazbom prisjetiti i uputiti pozdrav u vječnost dragom profesoru i vrsnom hrvatskom hornistu Preradu Detičeku koji nas je napustio prošle subote, ostavivši duboke tragove u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, kao pedagog ali i poticatelj i prvi interpret brojnih komornih i koncertantnih partitura hrvatskih skladatelja.

Petak, 07.12.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Davora Bobića

Putovi hrvatske glazbe temat "put povijesti" svoje 19. sezone nastavljaju uz gosta skladatelja, pedagoga i ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića koji je ove godine obljetničku prigodu 50. rođendana iskoristio za ostvarenje zanimljivih koncerata. Od Varaždina do Kijeva, te djelatnosti u Osijeku, Davor Bobić ostvaruje glazbenički put u skladanju, otvara nove pedagoške prostore, a ugledni festival učvršćuje u prestižnoj poziciji međunarodnoga sjaja i suradnji. Stvaralaštvo koje se najčešće označuje kao neoklasicističko i folklornim idiomom obilježeno, predstavljamo u emisiji uz recentne (pra)izvedbe i nove snimke.

Petak, 30.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Frane Paraća

Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljaju svoju 19. sezone uz gosta skladatelja, pedagoga, akademika Franu Paraća. Uz odabir ponajprije njegove koncertantne glazbe otkrivamo kako je glazba u njegovu umjetničkom, a potom i pedagoškome pozivu nosila osebujan i prepoznatljiv svijet, i kako je "prkoseći buci" okoliša uvijek nalazila put stabilnosti, jasnoće i emocionalne otvorenosti. Uz ovogodišnje slavlje akademikova 70. rođendana, svježa je i vijest o izboru za potpredsjednika HAZU, pa se u razgovor uključuju i teme angažiranosti umjetnika čija je jedinstvena opera "Judita" bila i jednom od prvih tema prve emisije upravo našeg ciklusa.

Petak, 23.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Berislava Šipuša

Devetnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljamo uz gosta skladatelja, dirigenta i pedagoga Berislava Šipuša koji uz zaokruženih 60 životnih godina komentira detalje umjetničkog puta, otkrivanja i stvaranja, te različitih angažiranja u umjetničkog politici. Uz predstavljanje skladbi s novog autorskog nosača zvuka, novih skladbi, te novih otvorenih mogućnosti s jasnim pogledom u ostvareno, otkrivamo Šipušev put povijesti.

Petak, 16.11.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: 55. Glazbena tribina Opatija u putu povijesti

Novo izdanje glazbeno-tribinskog paketa koji je Hrvatsko društvo skladatelja uručilo okupljenima u još jednome opatijskome susretu skladatelja, interpreta i muzikologa, tema je emisije Putovi hrvatske glazbe. Uz kolegu muzikologa Trpimira Matasovića koji je kao gost komentator pomno pratio opatijske koncerte i diskusije, donosimo i izjave nekoliko skladateljica i skladatelja (Sare Glojnarić, Mirele Ivičević, Margarete Ferek-Petrić, Sande Majurec, Tomislava Olivera, Berislava Šipuša, Davora Branimira Vinczea i Tibora Szirovicze).

Petak, 12.10.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Dalibora Bukvića

Devetnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe u tematu "put povijesti" nastavljamo uz gosta skladatelja i pedagoga Dalibora Bukvića koji svoj opus prepun simbolike komentira nakon održanog autorskoga koncerta uz 50. rođendan. Od Proročanstava do Arije i novih izazova forme i kompozicijskog tkanja, uz prisjećanje na Riječi s drugoga svijeta kao najveće Bukvićeve skladateljske izjave, otkrivamo njegov put povijesti.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 26.04.2019. 11:00 - 13:00

Petak, 03.05.2019. 11:00 - 13:00