Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

Petak, 11.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Davor Križić, Ivan Josip Skender

Nagrađivani glazbenik, skladatelj i jazz trubač Davor Križić u emisiji Putovi hrvatske glazbe otkriva poglede na tridesetgodišnju karijeru, prijelomne trenutke ali i misao o jazzu kao slobodi, kako se navodi u obrazloženju nagrade "Miroslav Sedak Benčić" kojoj je prije nekoliko dana priključio i nagradu Porin za najbolju jazz skladbu. Uz najavu koncerta njegova sastava Davor Križić Experiment, doznajemo i koji su bili važni utjecaji na njegov skladateljsi izričaj. Skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender obljetnicu je Cantus ansambla uzvitlao novom skladbom "(Anti)Pop Sketches" praizvedenom prije nekoliko dana, a njegovi pogledi u prošlost, uz 40. rođendan vode i do uspješnice operne pozornice, prije 10 godina praizvedene biennalske opere "Šuma Striborova", te prošlogodišnje praizvedbe na Osorskim glazbenim večerima - "Protuslovlja 2" koja je bila uvrštena u uži izbor za nagradu Slavenski. Doznajemo detalje 0 Skenderovim glazbenim gravitacijama između skladateljskog i dirigentskog poziva te o njegovu sudjelovanju u programskom odboru ovogodišnjeg 31. Muzičkog biennala Zagreb.

Petak, 04.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Matko Brekalo, Katarina Krpan i Katarina Kutnar

Pogledi umjetnika u našoj 21. sezoni Putova hrvatske glazbe ovoga petka ulaze u program aktualnog 31. Muzičkog biennala Zagreb uz skladatelja Matka Brekala koji je u sklopu koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a imao praizvedbu naručene skladbe "Gaul". Kako je protekla suradnja s orkestrom i dirigenticom Yaldom Zamani, kako se razvijao Brekalov odnos prema festivalu od prvih volontiranja do praizvedbe velikog orkestralnog djela, ali i kako je Brekalo ušao u svijet holivudske produkcije doznajemo u prvome dijelu emisije. "Sanjarenje" je naslov novoobjavljenog nosača zvuka koji su ostvarile glazbenice potpisa #KKKK, odnosno violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan. Uz priču o njihovoj suradnji koja im je u ruke već donijela i nagrade, do odabira hrvatskih skladbi u osebujnome sanjarskome nizu nosača zvuka, doznajemo i o veličanstvenoj gala pijanističkoj večeri kojom se proslavio pedagoški rad profesora emeritusa Vladimira Krpana i profesorice Katarine Krpan u znakovitom omjeru 50/25.

Petak, 28.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Silvio Foretić, dobitnik nagrade Porin za životno djelo

Ugošćujući skladatelja, glazbenika i pedagoga Silvia Foretića (1940.) uz nagradu Porin za životno djelo koju će dobiti u ruke za nekoliko dana upravo na pozornici uz zgradu HRT-a, otkrivamo njegove poglede na glazbu koju je sam stvarao, glazbu koja je na njega utjecala, na dane prvih Muzičkih biennala u Zagrebu, sjećanja na profesora Milka Kelemena, ali i na svoj ansambl kojim šezdesetih godina u Zagrebu ostvaruje zanimljive provokativne koncerte, te sjećanja na dane u emigraciji - života i rada u Njemačkoj do 2006. Kako je nakon "Koncerta za rog i svijeću" stigao i jedan za "drugu violinu" ali i za orgulje, te klavirski koji nosi crvenu boju i nominiran je za nagradu Porin u kategoriji najboljih skladbi, kako je gubitak glasa utjecao na njegovo glazbeno stvaralaštvo, kako je nastao makabrični valcer pod maskama davno prije naše maskirane svakodnevice, te je li njegova opera "Maršal" ostvarena prije 10 godina zapravo praizvedena u cijelosti, doznajemo u razgovoru s gostom koji je bio "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzant prijelaznog razdoblja", uz najavu nove izvedbe njegove "Semi-mono-opere" u sklopu ovogodišnjeg 31. MBZ-a u jesenskome bloku.

Petak, 21.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - skladatelj Davor Branimir Vincze

Temat 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe koji donosi poglede umjetnika, ovoga petka nastavljamo pogledima skladatelja Davora Branimira Vinczea uz njegova recentna postignuća - praizvedbu orkestralne skladbe "Reimagination of Ravel's Reiteration of Mussorgsky's Reconfiguration of Hartmann's Pictures" u Majstorskom ciklusu HRT-a, završen doktorat kompozicije na prestižnome Sveučilištu Stanford, izvedbu skladbe "Na crti crta" u sklopu natjecanja ECCO koncerata (projekta Europskog udruženja skladatelja), te osvrt na prošlogodišnju nagradu "Boris Papandopulo" Hrvatskog društva skladatelja. Uz poglede i u neke prošle dane i glazbe, najavljujemo novo izdanje Vinczeova ambiciozno osmišljenog međunarodnog festivala "Novalis" koji će u listopadu biti održan u Osijeku, uz ekskluzivne radionice za mlade skladatelje koji su tu priliku osvojili na posebnom natječaju, a donosimo i ulomak njegova doktorskog rada, opere "XinSheng" koja će biti predstavljena u cijelosti u trećem bloku ovogodišnjeg 31. MBZ-a.

Petak, 14.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi mladih glazbenika - violinist Martin Krpan i orguljaš Mihovil Buturić

Dvadesetprva je sezona ciklusa Putovi hrvatske glazbe usmjerena na mlade glazbenike i skladatelje, a upravo će njima biti posvećen prostor ovoga petka: duo koji čine violinist Martin Krpan i orguljaš Mihovil Buturić na svojem je koncertu u Zadru prošloga mjeseca ostvario interpretacije hrvatskih skladatelja uz jednu praizvedbu. Uz nezaobilaznu "Sonatu religiosu" Josipa Štolcera Slavenskog, te "Risposte" Marka Ruždjaka, program koji su bili već predstavili i na prošlogodišnjoj tribini Darko Lukić sa djelima Tomislava Uhlika i mladog skladatelja Josipa Prajza dopunili su praizvedbom "Meditacije" Ante Knešaureka. Mladi će umjetnici predstaviti svoj zanimljiv glazbeni razvoj, Martin Krpan kao prvi violinist Zagrebačkog kvarteta, a Mihovil Buturić uz povezivanje rodnoga Zadra sa studijem u Zagrebu, Grazu i Beču, te najavu nove praizvedbe Prajzove skladbe za orgulje i gudače u studentskom kontekstu. Na početku emisije ćemo u kratkom razgovoru s Melitom Ivković doznati detalje o koncertnom životu u Zadru koji ponajviše osmišljava i ostvaruje upravo Koncertni ured Zadar kojem je ona ravnateljica.

Petak, 07.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladi skladatelji na MBZ-u i ISCM Svjetski dani nove glazbe - reprizno iz 2005.

Važna obljetnica kojom festival Muzički biennale Zagreb zaokružuje 60 godina od svojeg osnutka, poticaj je da iz arhive naših emisija poslušamo i dvije tematski zanimljive. Danas je na redu druga od te dvije - ostvarena je prije 16 godina, kada je bio u tijeku 23. Muzički biennale Zagreb koji je ujedno bio i domaćin festivala Svjetski dani nove glazbe. Emisija je predstavila tada mlade skladatelje koji su imali praizvedbe na festivalu - šestoro mladih bilo je u studiju Trećeg programa: gosti su bili Viktorija Čop, Vjekoslav Nježić, Frano Đurović, Ivan Josip Skender, Krešimir Seletković i Antun Tomislav Šaban, a skladateljicu Mirelu Ivičević smo snimili ranije jer se morala vratiti u Beč. Zanimljivo je iz današnjeg očišta slušati što su i kako tada razmišljali skladatelji koji su danas ugledni i po svojem skladateljskom, ali i pedagoškom radu, te različitim projektima koje su osmislili. Ono po čemu je ta emisija, ostvarena 22. travnja 2005. bila i ostala upamćena, jest provala smijeha uživo, smijeha koji se nije smirivao gotovo do kraja emisije. No, povijesni trenutak u kojem je Zagreb prvi put bio domaćin Svjetskih dana nove glazbe, te aktualna djela mladih skladatelja u rasponu od Ivana Josipa Skendera (tada 24 godine) do Antuna Tomislava Šabana (tada 34 godine), dobar su putokaz u istraživanju i/ili bilježenju povijesti hrvatske glazbe našeg stoljeća.

Petak, 30.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Milko Kelemen i MBZ - put povijesti hrvatske avangarde - reprizno iz 2019.

Važna obljetnica kojom festival Muzički biennale Zagreb zaokružuje 60 godina od svojeg osnutka, poticaj je da iz arhive naših emisija poslušamo i dvije tematski zanimljive. Prva je ostvarena prije 2 godine, uoči 30. Muzičkog biennala Zagreb, a upravo na godišnjicu smrti utemeljitelja festivala - skladatelja i pedagoga Milka Kelemena koji je preminuo 8. ožujka 2018. Uz birane arhivske snimke Kelemenove glazbe, u studiju smo ugostili dvoje muzikologa i ponajboljih poznavatelja hrvatske glazbene suvremenosti, a posebice i samog Milka Kelemena: naši su gosti uz njihova sjećanja i komentare bili Seadeta Midžić i akademik Nikša Gligo. U emisiji smo otvorili tek dio povijesti o "jurišniku hrvatske glazbene avangarde" uz pitanja o tome koje je putove hrvatskoj glazbi otvorio i omogućio Milko Kelemen upravo kroz Muzički biennale Zagreb, a koliko je hrvatska glazba primala ili nastavljala Kelemenovu otvorenost prema suvremenome, te koliko njegovo glazbeno nasljeđe ima relevantnu recepciju u našoj sredini. Prilog je ovo počasti koju i ovogodišnje 31. izdanje festivala daje svojem osnivaču.

Petak, 23.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na 31. MBZ - skladateljica Helena Skljarov i pijanist Ivan Batoš

Prvi je blok 31. Muzičkog biennala Zagreb u četvrtak zaključen koncertom studentskog ansambla za novu glazbu /ASMANGU/, a taj "Furioso" kako su ga nazvali, u nekoliko je dana ipak bio uglavnom smješten u virtulani svijet komunikacija u pandemijskim uvjetima. Putovi hrvatske glazbe ugošćuju mladu skladateljicu Helenu Skljarov i njezinu praizvedbu "Solo" koja je bila dio svečanog koncerta 20. obljetnice Cantus ansambla, pa ćemo (uz obligatne poglede u prošlost i dosadašnji opus) doznati kako je šah stigao na koncert u kojem su na različite načine sudjelovali i njezini profesori kompozicije - Berislav Šipuš i Martin Matalon. U drugome dijelu emisije predstavljamo još dvije praizvedbe koje je u sklopu svojeg online koncerta ostvario pijanist Ivan Batoš, pa nam se u emisiju telefonski uključuju i skladatelji Tena Ivana Borić i Frano Đurović. Što je sve donio i "podnio" klavir u zanimljivo dramaturški osmišljenom recitalu, tko je sve dirigirao Cantus ansamblom u praizvedbi Helene Skljarov, te kakva sjećanja naši gosti imaju na neka prošla izdanja Muzičkog biennala Zagreb koji obilježava 60 godina od osnutka doznajemo u MBZ-u posvećenoj emisiji.

Petak, 16.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenika - Zoran Šćekić, Branimir Norac

Dvadeset i prvu sezonu ciklusa nastavljamo ugošćujući jazz gitarista, skladatelja, "svećenika" mikrotonalnosti, čije glazbene gravitacije zahvaćaju i tradicijsku glazbu - Zorana Šćekića (1972.) koji nam predstavlja recentne projekte poput humanitarnog koncerta za Petrinju u HNK, nosač zvuka "Compression - Decompression", prošlogodišnje izdanje MiCROfesta te uspomene na Muzički biennale Zagreb. Drugi dio emisije posvećujemo predstavljanju mladoga glazbenika, klarinetista, multiinstrumentalista i skladatelja Branimira Norca (1992.), koji u svojem radu također isprepliće različite glazbene stilove, a nedavno je ostvario zapažen koncert pod naslovom "Otvoriti krletku", te je u veljači sudjelovao i u programu Glazbene tribine kao laureat natjecanja "Papandopulo".

Petak, 09.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenica - Nataša Antoniazzo i Mia Elezović

Uz gostovanje mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović otvaramo poglede na njihova intrigantna istraživanja baštine, ali i otkrića i oblikovanja suvremenosti hrvatske glazbe. Dvije umjetnice recentno su objavile za inozemnog izdavača nosač zvuka sa popijevkama Franje Krežme, a Mia Elezović je na nosaču zvuka zagonetnog naslova "Msgsrv32" okupila skladbe hrvatskih autora za klavir i elektroniku. Od arhivskih i muzikoloških istraživanja i pripreme notnog izdanja skladbi Franje Krežme te nekih prvih (suvremenih) izvedbi njegovih dražesnih popijevaka, do suradnje sa suvremenim skladateljima u zanimljivom odabiru na nosaču zvuka, otvaramo i (za našu 21. sezonu uobičajena) pitanja pogleda u prošlost.

Petak, 02.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: U ozračju Velikoga petka

Današnju će emisiju U ozračju Velikoga petka ispuniti oratorij "Pashalne slike" varaždinskog skladatelja i dirigenta Anđelka Igreca te kao dodatak orguljski ciklus "Pjesma stvorova svetog Franje Asiškoga" skladatelja i orguljaša Anđelka Klobučara.

Petak, 26.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na duhovnost i tradiciju skladatelja Davora Bobića

Osebujna ljepota međimurskih napjeva prošlog je tjedna dobila svoje sjajno ruho za glas i orkestar u praizvedbi opusa "Međimurske legende" varaždinskog skladatelja Davora Bobića kojeg ovoga petka ugošćujemo u emisiji uz pogled na njegov opus prožet židovskom kulturom i duhovnosti koji je zabilježen i na novoobjavljenome nosaču zvuka "Amida" prema istoimenoj molitvenoj kantati. Obligatni pogled u prošlost, te najave planova za predstojeći festival Varaždinske barokne večeri koji Davor Bobić vodi već petnaest godina, u emisiji otvara prostor i za ekskluzivnu snimku praizvedbe "Međimurskih legendi" koje je uz Orkestar mladih glazbenika interpretirala naša sjajna sopranistica svjetskih pozornica Evelin Novak.

Petak, 19.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na 57. Glazbenu tribinu - skladatelji Tibor Szirovicza, Marko Slaviček i Tomislav Oliver

Glazbena tribina kao susretište članova skladateljske udruge u podnebljima Opatije i Pule važnim izvedbama, diskusijama i druženjima ostaje dio povijesti hrvatske glazbe, a u novim se uvjetima održala u mogućnostima zagrebačkih prostora komunicirajući s publikom internetskim prijenosima. Koncerti i razgovori i dalje su dostupni na kanalu Hrvatskog društva skladatelja, a promišljanje tog novog izdanja u Putovima hrvatske glazbe vodimo uz umjetničkog voditelja Tibora Sziroviczu i dvojicu skladatelja koji su takodjer imali praizvedbe na protekloj 57. Glazbenoj tribini - Tomislava Olivera i (telefonskim putem iz Berlina) Marka Slavičeka. Predstavljamo i komentiramo njihova praizvedena djela u tumačenjima ansambala Synchronos i Riot, te ih povezujemo s prošle godine predstavljenim nosačem zvuka Resonance(s), ali i najavljujemo njihova sudjelovanja na predstojećem izdanju Muzičkog biennala Zagreb. Koje su i kakve mogućnosti novih uvjeta komunikacije s publikom suvremene glazbe, koji su medijski parametri pomoć skladateljima, te kako se u njihovim rasporedima (s)nalazi imaginacija i kreacija. Pogledi skladatelja na Tribinu donose i pogled u njihov glazbeni razvoj prije 20 godina te odabir jedne hrvatske partiture.

Petak, 12.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenika - operni prvak Ljubomir Puškarić i dirigentica Sara Dodig Baučić

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ugošćuju splitsku dirigenticu Saru Dodig Baučić i opernog prvaka Ljubomira Puškarića uz komentare recentnih nosača zvuka koji donose antologijska djela hrvatske literature. Čak sve tri nominacije za najbolji album klasične glazbe nagrade Porin u svojim popisima solista imaju ime baritona Ljubomira Puškarića, koji je u svojoj pjevačkoj karijeri ostvario raznolike, ali i neke od ključnih uloga hrvatskog opernog repertoara. Uz komentare triju značajnih koncertnih pa potom i diskografskih projekata (Lisinskijeva opera "Porin", Kuljerićev "Hrvatski glagoljaški rekvijem" i Gotovčeva opera "Ero s onoga svijeta") prisjećamo se i važnosti opere "Nikola Šubić Zrinjski" za glazbeni razvoj Ljubomira Puškarića, te nekih drugih ostvarenja hrvatskih partitura. Mlada splitska dirigentica Sara Dodig Baučić ostvarila je s medjunarodnim ansamblom "Musica Adriatica" integralnu izvedbu a potom i diskografsko ostvarenje još jedne ključne partiture hrvatske glazbene baštine - zbirke "Sacrae cantiones" Ivana Lukačića, kojoj je prošle godine i znanstveno-umjetničkim simpozijem obilježena 400-ta obljetnica tiska. U emisiji predstavljamo to diskografsko izdanje, te zanimljivu karijeru dirigentice Sare Dodig Baučić koja se posvetila zborskoj glazbi, ali i znanstvenome radu.

Petak, 05.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogled prema najmlađima - Svirko na MBZ-u

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 21. sezoni posebnu pozornost usmjeravaju na mlade i najmlađe glazbenike, a ovoga petka otkrivamo kako će ovogodišnji Muzički biennale Zagreb otvoriti nove glazbene svjetove najmlađem naraštaju buduće publike i/ili glazbenika. "Program za VELIKE malene" nastavlja neke tragove sa prošlih festivalskih izdanja, ali novu pandemijsku situaciju iskoristit će za projekt i produkciju digitalnih formata u kojima će i djeca (i odrasli) doznati što je glazba, kako nastaje, kako se izvodi te posebice neke detalje povezane upravo sa suvremenom glazbom i njezinim zapisom, izvedbama i recepcijom. U tijeku su pripreme i snimanja šest zanimljivih epizoda u kojima sudjeluju i mladi glumci ali i veliki skladatelji i dirigenti, a mi smo zabilježili reportažu s jednog pokusa na kojem se stvarao zvukolik "Makova nokturna" skladatelja Maka Murtića koji izvodi ansambl Illyrica. Oni će nam sami posvjedočiti o vlastitim počecima u kreacijama suvremene glazbe, a gošće emisije su autorice ovog projekta Lucija Stanojević (violinistica i glazbena edukatorica) i Nina Čalopek (muzikologinja, glazbena kritičarka i producentica). U emisiji ćemo ekskluzivno čuti neke ulomke snimljenih materijala, i najaviti prostore i termine posebnih radionica, koncerata, dok će od 18. travnja biti postavljena i posebna web stranica.

Petak, 26.02.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogled umjetnika -skladatelj, pedagog i glazbeni producent Krešimir Seletković

Putovi hrvatske glazbe u uobičajenom talk-show formatu ugošćuju jednoga od gostiju prve emisije našeg dvadesetogodišnjeg ciklusa - Krešimir Seletković bio je 2000. godine mladi dvadesetšestogodišnji gost uz tadašnje sudjelovanje na Svjetskim danima nove glazbe u Luksemburgu, a u ovoj ćemo emisiji pogledati na njegovu plodnu i zanimljivu djelatnost u ta protekla dva desetljeća. Danas redovni profesor na Muzičkoj akademiji, traženi i nagrađivani glazbeni producent, Krešimir Seletković nedavno je postao i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dovršio studijsku snimku recentnog djela znakovita naslova "Imperfectus", te nam predstavlja i neke ekskluzivne snimke koje će upravo u emisiji imati pretpremijeru. Što je savršeno a što nesavršeno u glazbi, koja je hrvatska skladba odabir Krešimira Seletkovića, te koliko je njegovo podrijetlo iz "čuvene dinastije Seletkovića" (kako se s ponosom navodi u nekim napisima) utjecalo na odabir glazbe kao sudbine, doznajemo ovoga petka.

Petak, 19.02.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi mladih umjetnika - udaraljkaš i skladatelj Šimun Matišić, bubnjar Jerko Jurin

Nastavljajući 21. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe uz mlade glazbenike, predstavljamo glazbenički put Šimuna Matišića, poznatog jazz vibrafonista i osvajača nagrade Porin koji još uvijek studira udaraljke i kompoziciju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Uz recentnu praizvedbu zapažene skladbe "Šlomlek Maryam" u ciklusu koncerata Cantus ansambla, podsjećamo i na uspješnice sa albuma "Invocation" njegova seksteta. U drugome dijelu emisije predstavljamo prvi album jazz kvarteta "Trokut" čiji osnivač Jerko Jurin stiže s recentnom diplomom jazz bubnjeva iz Graza, a zanimljiv glazbenički put otkriva i utjecaje na osebujni izričaj kojim je album "Shapeless" hrvatsko-slovenske postave, već osvojio i slušateljstvo i kritiku.

Petak, 12.02.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića

Putovi hrvatske glazbe u talk-show formatu ugošćuju skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića. Uz pogled u nedavnu prošlost i skladateljska ostvarenja klasičnih krojeva, poput Sonate za kontrabas i zanimljive Simfonije koja tekst Ivana Gorana Kovačića povjerava ženskome glasu i zboru, uz obligatni simfonijski orkestar, doznajemo i o intrigantnom recentnom projektu "Folklorna fuzija" koji je prošloga ljeta i jeseni u nekoliko koncertnih izvedaba ostvario Palanovićev ansambl Acoustic Project. Kako Dubravko Palanović kao orkestralni glazbenik, voditelj ansambla ili kao skladatelj prolazi situacije i ne-prilike pandemijskih uvjeta, te koje je skladbe odabrao za posebnu playlistu kojom se autori odriču tantijema u korist obnove Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, svakako će biti teme uz obavezno pitanje gdje je bio prije 20 godina, kada je započeo naš ciklus.

Petak, 05.02.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi mladih umjetnika - orguljaš i skladatelj Krešimir Klarić i pijanist Viktor Čižić

Putovi hrvatske glazbe i ovoga tjedna u kreaciji mlade urednice i autorice Ane Jazbec i ove emisije, nakon prošlotjedne posebne posvećene glazbi sisačkoga kraja i potresom stradalog područja, donosi poglede mladih umjetnika o hrvatskoj glazbenoj sceni. Mladi diplomirani orguljaš, a uskoro i skladatelj koji će poteći iz klase Berislava Šipuša, Krešimir Klarić te također mladi pijanist Viktor Čižić gosti su emisije Putovi hrvatske glazbe ovoga tjedna. Uz poveznicu prošlotjednoj posebnoj emisiji posvećenoj glazbi sisačkome kraju i potresom pogođenom području i u ovoj emisiji se prisjećamo nastupa Krešimira Klarića na spomenutim festivalima u tome kraju, ali i boravku Viktora Čižića na tome području, a i same autorice i urednice ove emisije te dijelimo svoje dojmove. Doznajemo i o raznovrsnim i raznolikim njihovim interesima, ali i o aktualnim i vrlo plodnim suradnjama, odnosno skladateljskom radu. Zanimljivi su svakako njihovi nadolazeći angažmani vezani uz skorašnji koncert Cantus ansambla, ali isto tako i Glazbenu tribinu te Muzički biennale Zagreb koji nam se sve više približavaju. Uz te aktualne teme i primjere njihovih glazbi i različitih radova iz dosadašnjih opusa i značajnijih angažmana, razgovaramo i o njihovim pogledima, planovima i afinitetima u budućnosti kao mladih hrvatskih umjetnika. Autorica, urednica i voditeljica: Ana Jazbec Urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Petak, 29.01.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Profili i panorame glazbenog života Siska, Petrinje i okolice

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka donose posebnu emisiju u kojoj točno mjesec dana nakon razornoga potresa koji je zadesio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, usmjeravamo pozornost na glazbeni život tih gradova. Uz reportažu koju je snimila autorica ove emisije Ana Jazbec, doznajemo više o glazbenoj školi, udrugama, festivalima i koncertima koji drže glazbeni život toga kraja. Emotivna sjećanja, ali i hrabri planovi otvaraju se u razgovorima s ravnateljem Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku Tomislavom Ivšićem, mezzosopranisticom Tihanom Herceg Ivšić koja je i predsjednica udruge "Siscia Vox Mundi", orguljašem i velečasnim sisačke crkve Svetog Kvirina Robertom Jakicom, čestim suradnikom spomenute udruge i domaćinom mnogih koncerata. O zanimljivim glazbenim festivalima koji povezuju upravo nastradalo područje ("Ars Organi Sisciae", "Zrin festival" i "Festival drvenih kapela") razgovarali smo s muzikologinjom i producenticom Valentinom Badanjak Pintarić, a ugošćujemo i mlade glazbenike - sisačkog tamburaša Frana Brlekovića, sada studenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji koji otkriva svoje gravitacije i u jazz glazbi, te pijanista Karla Ivančića ujedno producenta Pijanističkog memorijala "Ranko Filjak". O nastupu na memorijalu koji nosi ime njezina oca dojmove nam je podijelila pijanistica Martina Filjak, a glazbom ćemo odati počast velikom skladatelju i pedagogu Natku Devčiću (1914-1997) koji je rođen u Glini, te skladatelju Miroslavu Miletiću (1925-2018) koji je u rodnome Sisku imao i svoj festival "Dani glazbe Miroslava Miletića".

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 25.06.2021. 11:00 - 13:00

Petak, 02.07.2021. 11:00 - 13:00