Arhiva slušaonice - Radio drama

Utorak, 12.10.2021 18:00

George Orwell: 1984., 3.dio

Velika korona straha lebdi nad posljednjim dijelom života Winstona Smitha. Strah od torture, a potom strah od slobode jer i ona mora završiti padom u ništavilo. Potpun slom pobune, te još mnogo gore, slom dostojanstva čovjeka koji je mislio da može biti drukčije. Treći dio naše trilogije utopljen je u zvuk koji "1984." sugestivno transponira u suvremenost. Režiju potpisuje Petar Vujačić koji je u ton majstoru, Srđanu Nogiću, i skladatelju, Mari Marketu, našao sumišljenike i partnere u čitanju Orwella kao našeg suvremenika. U glavnoj ulozi: Frano Mašković.

Utorak, 05.10.2021 18:00

George Orwell:1984., 2.dio

Drugi dio radijske adaptacije jednog od najutjecajnijih romana dvadesetog stoljeća. U ovom dijelu Winston Smith i Julia njeguju svoj odnos i ljubav kao pobunu protiv bespoštednog i apsurdnog totalitarizma. No, gajiti san o bijegu iz društva zasnovanom na kontroli svih vidova života pokazuje se utopijom. Od 1949 godine kad je "1984." objavljena, te uz Orwellovu "Životinjsku farmu" doživjela je prijevode na šezdeset jezika, milijune primjeraka, ali također i mnogo zabrana.

Utorak, 28.09.2021 18:00

George Orwell: 1984., 1. dio

Radijska adaptacija jednog od najutjecajnijih romana dvadesetog stoljeća, klasika distopije i političkog romana. Audio medij pronalazi mogućnost za ovu dramatizaciju (potpisuje je Patrik Gregurec) u činjenici da pobuna glavnog junaka, Winstona Smitha (Frano Mašković), činovnika u Ministarstvu istine, u kojem Smith radi na revizji prošlosti, počinje u njegovoj glavi. Smith svjesno radi tzv. misaoni zločin i upušta se u nedozvoljeno razmišljanje koje se pretapa u čin pisanja. U prvom dijelu pratimo njegov unutrašnji glas i razvoj straha da će ga pobuna, kojom se bori za vlastiti identitet, koštati života. No, sugestivna, bogata i uzbudljiva zvučna slika koju su kreirali redatelj Petar Vujačić i ton majstor Srđan Nogić (skladatelj: Maro Market) donosi našoj, radijskoj „1984.“ suvremeni odjek, pa postaje zapis o tjeskobi modernog čovjeka izjedanog ideologijom i tehnologijom u službi kontrole pojedinca.

Utorak, 21.09.2021 18:00

August Strindberg: MALENI

Utorak, 14.09.2021 18:00

Henry James: Aspernova pisma

Radio drama nastala na osnovi dulje pripovijetke H. Jamesa dolazi nam u prijevodu i dramatizaciji Branke Žodan. Komorna drama suspregnutih tonova i tamne atmosfere, smještena je u trošnu venecijansku palaču i zapušteni vrt. U njoj tri od četiri lica doživljavaju morbidne preobrazbe: znatiželjni književni izdavač i urednik postaje beskupulozni otimač književnog nasljedstva, ostarjela pjesnikova muza postaje trgovkinja, a plaha djevica u godinama pragmatična udavača. Henry James nas tako podsjeća kako nas strasti i računice mogu odvesti daleko od samih sebe. Preciznu režiju Stephanie Jamnicky na podlozi fino izrađene atmosfere (glazbena urednica Franka Meštrović; ton majstor: Dalibor Piskrec) slijedili su nadahnuti glumci: Dražen Šivak, Asja Potočnjak i Biserka Ipša, dok je Marija Kolb svojom epizodom unijela posebnu vrst boje.

Utorak, 07.09.2021 18:00

KUĆA S CRVENIM ZASTORIMA

F. M. Dostojevski: KUĆA S CRVENIM ZASTORIMA

Utorak, 31.08.2021 18:00

Ivana Šojat: AZAZELOVE RUKE

Pripovijetka Ivane Šojat u prilagodbi redatelja Petra Vujačića dobila je u radijskom mediju specifičnu formu. Priča o osamljenom opernom korepetitoru Slavku koji uz svoju posesivnu majku, opernu pjevačicu, izgubi put kroz vlastiti život, radiofonskim postupkom postaje unutrašnji labirint u kojem su svi likovi, ustvari, glasovi u njegovoj glavi. No, bez obzira na ovo „pounutrenje“ i odustajanje od vremenske linearnosti priča Ivane Šojat Kuči prisutna je u svim fabulativnim, dramskim i simboličkim elementima. Izlaz kako u priči, tako i u ovoj radijskoj verziji put je glavnog lica (igra ga Goran Grgić) u definitivnu samoću.

Utorak, 31.08.2021 18:00

AZAZELOVE RUKE

Utorak, 24.08.2021 18:00

D.H. Lawrence: Lisac

D.H.LAWRENCE: „LISAC“ Režija: Mislav Brečić; Prijevod: Ivana Krencer; urednica: Lada Martinac-Kralj Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama: 14.05.2013.

Utorak, 17.08.2021 18:00

I. S. Turgenjev: Proljetne vode

I. S. Turgenjev: PROLJETNE VODE

Utorak, 10.08.2021 18:00

MARK TWAIN: Apologija ropstva po Leopoldu Drugom, Kralju Belgije

Mark Twain: APOLOGIJA ROPSTVA PO LEOPOLDU DRUGOM, KRALJU BELGIJE Twainov tekst je cinični monolog suludog belgijskog kralja Leopolda II. Kao takav nadahnuo je prevoditelja i redatelja Petra Vujačića, da tom cinizmu pridruži za ovu priliku dopisani tekst. Zadatka se poduhvatio povjesničar Dario Špelić koji Twainovom tekstu kontrapunktira apokrifni dokument - pismo istog kralja svojem rođaku. Zahvaljujući ovoj intervenciji saznajemo priču o nastanku Konga i kako ga je dotična Visost u igri sa europskim silama i, naravno, Amerikancima, uspjela zadobiti kao isključivo vlastiti posjed, neku vrst vrta, koji Leopold II može iskorištavati kako hoće. No, Mark Twain i Dario Špelić nisu imali namjeru pokazati nam samo patologiju kolonizatorske ideje, već i posljedice iste, a one su u Kongu pod belgijskim kraljem bile stravične, pune progona, spaljivanja, sakaćenja, ubijanja, pa čak i kanibalizma. Jednom riječju - genocida. pisac popratnog pisma: Dario Špelić; redatelj i prevoditelj: Petar Vujačić; ton majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Lada Martinac Kralj Igraju: Tomislav Martić, Pjer Meničanin, Ozren Bilušić

Utorak, 03.08.2021 18:00

Gotthold Ephraim Lessing: NATHAN MUDRI

Gotthold Ephraim Lessing: NATHAN MUDRI

Utorak, 27.07.2021 18:00

August Strindberg: KRISTINA

Strindbergova povijesna drama o švedskoj kraljici Kristini (17. stoljeće) bazirana je na povijesnim činjenicama, ali i pretpostavkama, o uzrocima njezine abdikacije, inače prve europske abdikacije. Kristina je dramsko lice raspeto između uloge vladara i žene koja po prvi puta spoznaje ljubav; njezina je narav lakomislena, ali i manipulativna, mizoginična ali i sklona filozofskom promišljanju, kreativna ali i djetinjasta. Sve je to Strindberg upotrijebio za svoju opsesivnu potrebu analiziranja ženske psihe i muško-ženskih odnosa. U naslovnoj ulozi Natalija Đirđević, a režiju potpisuje Vedrana Vrhovnik.

Utorak, 20.07.2021 18:00

Vladimir Stojsavljević: KRONIKA NESTAJANJA (2. dio)

VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ: KRONIKA NESTAJANJA – 2. dio Režija: Mislav Brečić Drama Vladimira Stojsavljevića, „Kronika nestajanja“, dio je dramskog ciklusa o obitelji Zrinskih kojeg autor ispisuje već duži niz godina. Četiri drame objavljene i u knjizi „Kronika nestajanja“ svjedoče o opsesivnoj autorovoj temi da Zrinske pokažu u uzročno-posljedičnim povijesnim okolnostima, ali i kao ljude od krvi i mesa koji nose na leđima usud prostora i naroda kojem pripadaju. Metaforičnost sudbine Zrinskih tako isplivava iz majstorskog psihološkog i fabulativnog tkanja. Adaptacija je dramu „prelomila“ na dva dijela zbog njezinog obima, ali i dramaturške ponude u kojoj drugi dio drame je doslovni rasplet političkih igara i dvorske klopke koje smješta bana Petra i Krstu Frankopana u tamnicu. Redatelj Mislav Brečić okupio je vrsnu ekipu glumaca. U glavnim ulogama Darko MIlas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska. Uz njih nastupaju: Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić i ostali. UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave

Antun Šoljan: Bombardiranje

Utorak, 19.10.2021. 18:00 - 19:00

U danu opterećenom nesnosnom vrućinom djevojka hoda ulicom sve do trenutka kad se začuje sirena za uzbunu. U mračno sklonište dolazi čovjek kojeg je u daljini primijetila još dok je ...

Franz Kafka: Svoj kavez nosim u sebi
Utorak, 26.10.2021. 18:00 - 19:00

Sve najave
Poslušajte

George Orwell: 1984., 3.dio
Utorak, 12.10.2021 18:00

George Orwell:1984., 2.dio
Utorak, 05.10.2021 18:00

George Orwell: 1984., 1. dio
Utorak, 28.09.2021 18:00

August Strindberg: MALENI
Utorak, 21.09.2021 18:00