Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

Srijeda, 06.01.2021 16:03

Samia Henni: Antikolonijalne obveze, 1.dio

Ovom emisijom započeli smo tematski ciklus naziva "Arhitektura i intersekcionalnost: dekolonizacija discipline" autorice Mire Stanić.

Srijeda, 09.12.2020 16:03

Bata, 1. dio: Organizirani grad

Ovom emisijom počinjemo tematski ciklus autora Tomislava Pavelića posvećen graditeljskom djelovanju tvrtke Bata, a kao primjer poslužit će nam Batini gradovi-pogoni u Zlinu u Češkoj i u Vukovaru u Hrvatskoj.

Srijeda, 02.12.2020 16:03

Justin Baroncea: Zečevi i sateliti, 2.dio_Rumunjska arhitektura, 5. dio

U nekoliko prošlih emisija, u sklopu tematskog serijala o suvremenoj rumunjskoj arhitekturi mogli ste čuti razgovore s rumunjskim arhitektima Andrejem Serbescuom, Irinom Meliƫom i Justinom Baronceom, a u ovoj emisiji donosimo nekoliko kraćih eseja Justina Baroncea iz njegove knjige “Zečevi i sateliti”.

Srijeda, 25.11.2020 16:03

Justin Baroncea: RDX i Sateliti_Rumunjska arhitektura, 4.dio

U nekoliko prošlih emisija, u sklopu tematskog serijala o suvremenoj rumunjskoj arhitekturi mogli ste čuti razgovore s rumunjskim arhitektima Andrejem Serbescuom, Irinom Meliƫom i Justinom Baronceom, a u ovoj i idućoj emisiji donosimo eseje Justina Baroncea iz njegove knjige “Zečevi i sateliti” objavljene 2015. u Bukureštu.

Srijeda, 18.11.2020 16:03

Razgovor s Justinom Baronceom - Rumunjska arhitektura, 3. dio

U ciklusu emisija autora Tomislava Pavelića predstavljamo suvremenu rumunjsku arhitektonsku scenu. Donosimo razgovore s Andrejem Serbescuom, Irinom Meliţom i Justinom Baronceom, koje smo vodili prošle godine u Bukureštu tijekom Trijenala arhitekture istočne i središnje Europe. U posljednje dvije emisije serijala, čut ćemo tekstove Justina Baronce iz knjige “Zečevi i sateliti”.

Srijeda, 11.11.2020 16:03

Razgovor s Irinom Meliţom_Rumunjska arhitektura, 2.dio

U serijalu autora Tomislava Pavelića posvećenom suvremenoj rumunjskoj arhitekturi, u ovoj emisiji možete čuti razgovor s Irinom Meliţom.

Srijeda, 04.11.2020 16:03

Razgovor s Andrejem Serbescuom_Rumunjska arhitektura, 1.dio

Ovo je prva u ciklusu emisija autora Tomislava Pavelića u kojem predstavljamo suvremenu rumunjsku arhitektonsku scenu. U prve tri emisije, čut ćemo razgovore s Andrejem Serbescuom, Irinom Meliţom i Justinom Baronceom, koje smo vodili prošle godine u Bukureštu tijekom Trijenala arhitekture istočne i središnje Europe. U posljednje dvije emisije serijala, čut ćemo tekstove Justina Baronce iz knjige “Zečevi i sateliti”.

Srijeda, 28.10.2020 16:03

Kim Trogal: Skrb – Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza, II. dio

Ovom emisijom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka koji smo započeli temom održavanja, a nastavili razmatranjem odnosa arhitekture i skrbi u širem smislu. U prethodnim emisijama govorili smo o ljudskom radu, novim tehnologijama i okolišnim implikacijama procesa održavanja, popravljanja i skrbi, predstavljajući teorijska istraživanja i umjetničke radove koji tematiziraju društvene, rodne i klasne odnose koji se tim procesima reproduciraju. U ovoj emisiji možete poslušati drugi dio eseja "Skrb: Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza" ("Caring: Making Commons, Making Connections") autorice Kim Trogal. Esej je izvorno objavljen u knjizi "Socijalna reprodukcija arhitekture: Politike, vrijednosti i djelovanja u suvremenoj praksi" ("The Social (Re)Production of Architecture: Politics, Values and Actions in Contemporary Practice") koju je s autoricom uredila Doina Petrescu, a koju je 2017. godine publicirala izdavačka kuća Routledge.

Srijeda, 14.10.2020 16:03

Stephen Graham i Nigel Thrift: Izvan pogona – Razumijevanje popravaka i održavanja, II. dio

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. I dalje se bavimo temom održavanja, a u današnjoj emisiji možete poslušati drugi dio jednog od temeljnih tekstova tog područja, članka "Izvan pogona: Razumijevanje popravaka i održavanja" ("Out of Order: Understanding Repair and Maintenance") autora Stephena Grahama i Nigela Thrifta.

Srijeda, 07.10.2020 16:03

Stephen Graham i Nigel Thrift: Izvan pogona – Razumijevanje popravaka i održavanja, I. dio

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. I dalje se bavimo temom održavanja, a u nastavku možete poslušati jedan od temeljnih tekstova tog područja, članak "Izvan pogona: Razumijevanje popravaka i održavanja" ("Out of Order: Understanding Repair and Maintenance") autora Stephena Grahama i Nigela Thrifta.

Srijeda, 30.09.2020 16:03

Elke Krasny: Arhitektura i skrb

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus smo započeli temom održavanja u arhitekturi, a u drugom dijelu bavimo se arhitekturom i skrbi u širem smislu. U današnjoj emisiji možete poslušati esej "Arhitektura i skrb" ("Architecture and Care"), autorice Elke Krasny. Esej je izvorno objavljen u knjizi "Kritička skrb: Arhitektura i urbanizam za uništeni planet", urednica Angelike Fitz i Elke Krasny, otisnutoj 2019. godine u suradnji bečkog Architekturzentruma i nakladničke kuće The MIT Press.

Srijeda, 23.09.2020 16:03

Janek Ozmin: Garaža – Održavanje i rod

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. I dalje se bavimo temom održavanja i arhitekture, a u današnjoj emisiji možete poslušati esej "Održavanje i rod" autora Janeka Ozmina. Esej je objavljen u knjizi "Arhitektura i feminizmi: Ekologije, ekonomije, tehnologije", koju su uredile Hélène Frichot, Catharina Gabrielsson i Helen Runting, a koju je 2018. godine objavila izdavačka kuća Routledge.

Ponedjeljak, 21.09.2020 16:03

Kim Trogal: Skrb – Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza, I. dio

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka koji smo započeli održavanjem, a nastavili temom arhitekture i skrbi u širem smislu. U ovoj emisiji možete poslušati prvi dio eseja "Skrb: Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza" autorice Kim Trogal. Esej je izvorno objavljen u knjizi "Socijalna (re)produkcija arhitekture: Politike, vrijednosti i djelovanja u suvremenoj praksi" koju je autorica uredila s Doinom Petrescu, a koju je 2017. godine publicirala izdavačka kuća Routledge.

Srijeda, 16.09.2020 16:03

Catharina Gabrielsson: Kritički potencijal kućanskog rada

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka posvećen održavanju i arhitekturi, a u današnjoj emisiji možete poslušati esej "Kritički potencijal kućanskog rada" arhitektice, istraživačice i kustosice Catharine Gabrielsson. Esej je objavljen u knjizi "Arhitektura i feminizmi: Ekologije, ekonomije, tehnologije", koju su s autoricom uredile Hélène Frichot i Helen Runting, a koju je 2018. godine objavila izdavačka kuća Routledge.

Srijeda, 09.09.2020 16:03

Hilary Sample: Arhitektura održavanja, II. dio

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus smo otvorili temom održavanja – nevidljivim procesima koji proizlaze iz arhitektonskog projekta te sudjeluju u reprodukciji mnogobrojnih ekonomskih i društvenih odnosa, a u današnjoj emisiji možete poslušati ulomak iz knjige "Arhitektura održavanja" ("Maintenance Architecture") američke arhitektice Hilary Sample, objavljene 2016. godine u izdanju nakladničke kuće The MIT Press.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko