Hrvatski radio

Treći program

09:00 / 20.04.2022.

Autor: Katja Šimunić

Audiodramski prvijenac Ane Dragozet „Nemoj gasiti svjetlo“

Nemoj gasiti svjetlo

Nemoj gasiti svjetlo

Foto: / -

U četvrtak, 21. travnja, poslušajte u Radio ateljeu na 3. programu od 18:00 audiodramu "Nemoj gasiti svjetlo" koja senzibilno iznosi bolni problem seksualnog nasilja nad maloljetnicama.  

Mama, jesi li ponosna na to što svaki dan ipak odlučim da me mrak neće progutati? Jaka sam, mama. Svaki dan smislim nove načine za preživjeti dan, a ima dana i kad zaboravim da sve boli. Bude cvijeće i... Budem mlada, mama... Onako kako sam bila prije onog dana. Mama, možda će jednom kuća biti dom. I ljubav. Tražit ću ljubav, mama i smijat ćemo se dok ne ostarimo, onako za pravo. Znaš, onako da nam bore pojedu čelo i lice. Neka jedu mama, to je prirodno. Sjedit ćemo na klupi u mom vrtu i sunce će padati po našim tjemenima koja će biti užarena od topline. Pokazivat ću ti cvijeće koje sam sadila, a ti ćeš me savjetovati koje bih još mogla posaditi. Ostarit ćemo onako kako svi stare, a ne od tuge.

Ana Dragozet „Nemoj gasiti svjetlo“

Mlada dramaturginja Ana Dragozet (Nova Bila, BiH,1998) preddiplomski studij novinarstva završila je u Mostaru 2020. Iste godine upisuje diplomski studij kazališne dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Lade Kaštelan na Dramskom pismu i prof. Sibile Petlevski na Teorijskom istraživanju. U Zagrebu surađuje sa ZeKaeM-ovim učilištem kao dramaturginja, a na prvoj godini Diplomskog studija dramaturgije na Sveučilištu u Zagrebu za dramu „Nemoj gasiti svjetlo“ nagrađena je Rektorovom nagradom. Upravo tu dramu uprizorujemo u Radio ateljeu kao audiodramu u režiji Silve Ćapin i uz originalnu glazbu Stanislava Kovačića. Slojevita je to priča o seksualnom iskorištavanju maloljetne učenice na sportskom treningu, o obitelji koja ne želi iskreno razgovarati i negiranjem problema misli da ga tako rješava, da on prestaje postojati. Djevojka koja je silovana bori se i s mišlju o vlastitoj krivnji i pasivnosti, a protok vremena ne donosi olakšanje. Trauma nastavlja trovati sve njezine odnose.

Ana Dragozet

Ana Dragozet

Foto: AD / -

Silva Ćapin (Osijek, 1989) filmska je scenaristica i redateljica u statusu samostalne umjetnice. Nakon završenih studija Komparativne književnosti (BA) i Filmske i TV režije (BA i MA) na Zagrebačkom sveučilištu radi kao vanjska suradnica na HRT-u kao redateljica u kulturnom, dječjem i zabavnom programu te sa svojim autorskim kratkometražnim filmovima sudjeluje na domaćim i međunarodnim festivalima. Redovito piše i režira u Dramskom programu Hrvatskog radija, a njezina je dokumentarna drama „Dokolica kapetana Hostea“ (urednik Nikica Klobučar) uspješno predstavljala ovaj program 2019. na festivalima Prix Marulić i Prix Europa.

Silva Ćapin

Silva Ćapin

Foto: / -

Glumili su: Sanja Milardović, Barbara Nola, Anđela Ramljak, Marko Hergešić, Dijana Vidušin i Franjo Kuhar. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica: Silva Ćapin. Urednica: Katja Šimunić.

Nakon premijenog emitiranja audiodramu „Nemoj gasiti svjetlo“ možete poslušati u rubrici Radio atelje / slušaonica. Čujemo se!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici