Hrvatski radio

Treći program

Branko Milisković: LUST

30.12.2021.

10:39

Autor: Adriana Kramarić

Branko Milisković

Branko Milisković

Foto: Vladimir Opsenica / /-

U emisiji Ars Acustica predstavljamo prvu suradnju sa srpskim umjetnikom performansa Brankom Miliskovićem.

Premijeru djela LUST/POŽUDA poslušajte 1. siječnja u 23:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Branko Milisković u Dramskom studiju HRA

Branko Milisković u Dramskom studiju HRA

Foto: Adriana Kramarić / /-

LUST je prvo autorsko radiofonsko djelo vizualnog umjetnika i umjetnika performansa Branka Miliskovića. O svom novom iskustvu i ars acustici realiziranoj u Dramskom studiju Hrvatskoga radija podijelio je s nama svoje dojmove:

Iako sam u Zagreb stigao s prilično jasnom idejom kako bi trebao zvučati LUST, u studiju sam se susreo s brojnim izazovima. Kako sam prvenstveno vizualni umjetnik navikao sam manipulirati slikama i vizualnim simbolima, a sada sam se suočio sa specifičnom formom apstraktnog zvuka. Morao sam pronaći način kako zapamtiti zvučne fajlove, sklopiti ih u glavi u zvučne slike i intuitivno oblikovati zvučno djelo. Moram priznati da sam izuzetno mnogo naučio surađujući s ton majstoricom Marijom Pečnik, jer postoji mnoštvo tehničkih detalja, efekata, prijelaza i miksanja, koje uopće nisam mogao predvidjeti. Veliko otkriće i radost predstavljale su i situacije u kojima se neki fantastični trenuci dogode i sasvim slučajno (smijeh!).


Marija Pečnik Kvesić i Branko Milisković

Marija Pečnik Kvesić i Branko Milisković

Foto: Adriana Kramarić / /-

U devetnaestominutnom djelu LUST/ POŽUDA autorov intimni tekst o njegovu prvom seksualnom iskustvu isprepliće se s dijelovima libreta Oscara Wildea za završnu ariju opere Saloma Richarda Straussa. U opernoj maniri izgovorenom i pjevanom tekstu Salome, koja zbog neuzvraćene ljubavi zahtjeva glavu Ivana Krstitelja, suprotstavljeni su teorijski tekstovi o bogomoljkama i njihovom kanibalizmu u devijantnom ljubavnom činu u kojemu mužjak, da bi produžio vrstu, mora izgubiti glavu. LUST ima tri različita klimaksa povezana zavodničkim, zavodljivim i hipnotičkim zvučnim frazama koje se stapaju u orgazmičko iskustvo.


Branko Milisković u "gluhoj sobi" Dramskog studija HRA

Branko Milisković u "gluhoj sobi" Dramskog studija HRA

Foto: B. Milisković / /-

Izvrsni uvjeti rada u dramskom studiju Hrvatskoga radija pružili su mi mogućnost snimanja i eksperimentiranja na licu mjesta sa spektrom glasova, narativa, prirodnih i sintetičkih zvukova.

Branko Milisković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici