Hrvatski radio

Treći program

Djeca iz zagrebačkog sluma Struge

31.05.2022.

14:35

Autor: Nikica Klobučar

Struge 1

Struge 1

Foto: Barbara Matejčić / HRT

Zvučni dokumentarni zapis "Ja tu ne bih živio" Barbare Matejčić o neljudskim uvjetima života u zagrebačkom predgrađu Struge.

III. Struge iza broja 40 naselje je na istoku Zagreba u koje lake duše ne dolazite ni kao posjetitelj, a kamoli da biste živjeli tamo. Nema struje, vode ni kanalizacije. Okruženo je smećem koje se tu ilegalno odlaže jer nitko ne mari što tu žive ljudi, i to većinom djeca. Štakori su posvuda.


Kada su sredinom prošlog stoljeća zbog urbanizacije Zagreba tu preseljeni u napuštene policijske konjušnice, rečeno im je da je to privremeno. Od tada su generacije umirale i rađale se u istim uvjetima. Sada im prijeti deložacija jer su na privatnom zemljištu, a nemaju kuda.


Kroz naselje autoricu vode sedmogodišnji dječak, mama tek rođene bebe i mama koja je uspjela otići i unajmiti stan, ali ne zna koliko će dugo podstanarstvo moći plaćati. I mama koja je uspjela otići sa Struga jer joj se tamo dijete ozbiljno razboljelo pa su dobili gradski stan na korištenje.

 

Autorica: Barbara Matejčić; ton majstorica: Nikolina Ćulum; urednik: Nikica Klobučar

struge 2

struge 2

Foto: Barbara Matejčić / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Skitnje u zvuku

Emisija "Skitnje u zvuku" obrađuje različite vrste putopisne proze u kreativnom radiofonijskom obliku. Uz djela klasične hrvatske i svjetske književnosti predstavljaju se i djela suvremenih domaćih autora koji se bave putovanjem, kako unutarnjim, psihičkim, tako i vanjskim, fizičkim, konkretnim.

Poslušajte u Slušaonici