Hrvatski radio

Treći program

Dokumentarna radio drama u novom terminu, srijedom od 18 sati

15.09.2022.

11:18

Autor: Nikica Klobučar

Terensko snimanje u Dalmatinskoj zagori

Terensko snimanje u Dalmatinskoj zagori

Foto: Đino Đivanović / HRT

Najkreativnija radijska forma, u svijetu poznata kao radio feature, a kod nas kao dokumentarna radio drama, u novoj jesenskoj shemi, promijenila je termin emitiranja te je od utorka, 21. rujna, možete slušati srijedom od 18 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Svakog mjeseca u programu možete slušati različite teme poput kulturnih portreta, povijesnih događaja, socijalnih drama i drugih, koje će obrađivati suvremeni autori i autorice, a također će se reprizirati međunarodno nagrađene emisije te ostvarenja iz prethodnih decenija koja se smatraju vrhuncima tog žanra u našoj zemlji.

Natpis Oprez mine sa snimanja radijskog dokumentarca "Minski sumnjivo područje"

Natpis Oprez mine sa snimanja radijskog dokumentarca "Minski sumnjivo područje"

Foto: Filip Peruzović / HRT

Za početak jesenske sheme pripremili smo radijski dokumentarac mladog autora i redatelja Filipa Peruzovića „Minski sumnjivo područje“ koji na brdovitim predjelima oko Josipdola prati grupu pirotehničara i pokušava doznati tko su ljudi ispod teških olovnih kaciga i pancirnih prsluka. 


Dokumentarac nastoji osvijestiti činjenicu da u našoj zemlji još uvijek leži preko 24 000 mina i drugih eksplozivnih sredstava, koja ne prestaju uzrokovati ljudske žrtve. 

Sa terenskog snimanja u Trogiru

Sa terenskog snimanja u Trogiru

Foto: Miro Pijaca / HRT

Svakog mjeseca za slušatelje smo pripremili do dvije premijere, a u novoj shemi prvu premijeru imati ćemo 5. listopada s dokumentarcem nagrađivanog radijskog autora Đina Đivanovića „Na četiri rijeke, između pet magli“ posvećenog suvremenom Karlovcu. 


Dokumentarni zapis donosi svjedočanstva Karlovčana, suživljenih s ljepotama i nevoljama grada, koji usprkos svemu pokušavaju očuvati, spasiti i revitalizirati ono što je u Karlovcu grad i gradsko.

Sali - sa snimanja dokumentarca Pluralia tantum

Sali - sa snimanja dokumentarca Pluralia tantum

Foto: Srđan Nogić / HRT

28. rujna repriziramo emisiju „Ja ću borovnicu“ nagrađenu na EBU-ovom natječaju "Ake Blomstrom" za mlade radio featuriste 2007. godine i prati Luciju, Dragicu i Mare tijekom njihovog liječenja od alkoholizma na 2.A odjelu u bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači. 


Svjedočeći o svojoj ovisnosti o alkoholu svaka od protagonistica nastoji pronaći uzroke zbog kojih su počele konzumirati alkohol, a kroz proces liječenja pokušavaju otkriti i unutrašnju snagu s kojom bi mogle rješavati probleme i ponovno se uključiti u normalan svakodnevni život s obitelji.

Naravno, nakon emitiranja sve emisije biti će dostupne i u našoj web slušaonici.


Sa snimanja u Istri

Sa snimanja u Istri

Foto: Ljubo Pauzin / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Poslušajte u Slušaonici