Hrvatski radio

Treći program

Dorotea Šušak “ Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“

24.05.2023.

10:00

Autor: Katja Šimunić

Dorotea Šušak: „ Ejetovi i Ejdijini unuci : Tiho snivaj, ljubavi »“

Dorotea Šušak: „ Ejetovi i Ejdijini unuci : Tiho snivaj, ljubavi »“

Foto: / -


U četvrtak, 25. svibnja premijerno emitiramo na 3. programu Hrvatskog radija u 18 sati audio dramu “Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“, a autorica je nagrađivana mlada dramatičarka Dorotea Šušak. 


Eksplozivna i aktualna, mračna i osvješćujuća, ova audiodrama supostavlja „Pjesme mrtvoj djeci“ Gustava Mahlera na tekstove Friedricha Rückerta i slučajeve filicida od antičke Medeje do današnjih nedavnih tragičnih slučajeva u Hrvatskoj. Iznimno bolna tema pred kojom ne smijemo zatvarati oči, uši, srca. I odlučnost da nekako pomognemo.

Glumili su: Linda Begonja, Zoran Čubrilo, Ružica Maurus, Marin Klišmanić, Iva Visković Križan, Iskra Jirsak i Jelena Miholjević. Skladatelj : Damir Šimunović (prema "Pjesmama mrtvoj djeci" Gustava Mahlera). Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.


Početak se i kraj sastoje od iste namjere i esencije samo je njihov doživljaj posve drugačiji. Od tamne mase koja se razvlači i postaje svemirom do tamne mase koja se skuplja i nestaje tvoreći trenutak apokalipse. Postaje se iz nepostojanja i u nepostojanje se vraća. Ejetovi i Ejedijini unuci su već vraćeni u nepostojanje. Ezonovi i Amfimijini unuci su već vraćeni u nepostojanje. Narcisova i majčina su djeca već vraćena u nepostojanje. Naučite nas svjedoci, kako preživjeti ovakvo postojanje?!

Dorotea Šušak “ Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“

Dorotea Šušak (1996, Zagreb) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (2020.). Uskoro će diplomirati antropologiju i komparativnu književnost. Doktorandica je na poslijediplomskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture pri Filozofskom fakultetu. Edukantica je Realtitetne terapije i teorije izbora. Laureatkinja je nacionalne nagrade Marin Držić (2019.) za najbolji dramski tekst pod nazivom ‘Kako smo preživjeli Dies Irae’ za 2018. godinu. Godine 2021. ponovno prima nacionalnu nagradu Marin Držić za dramski tekst naziva ‘Vježbanje smrti ili pauze u disanju’ za 2020. godinu. Njezina radiodrama ‘Valovi iz kupaonice braće Engl’, dobiva nagradu na natječaju Radiofonton u organizaciji SNV-a i RadioTetatra (2022.). Dobitnica je nagrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru za suvremeni dramski tekst ‘Ejdijini i Ejetovi unuci: Tiho snivaj ljubavi’ (2023.). Dobitnica je stipendije za izvrsnost u studiranju grada Zagreba te rektorove nagrade za umjetnički projekt ‘Priležnici’ koji je praizveden u kazalištu Komedija (na kojem potpisuje režiju i libreto, 2019.). Njezine predstave (koje potpisuje u ulozi dramatičarke i/ili dramaturginje) igraju u različitim institucionalnim i nezavisnim teatrima diljem RH i regije, poput: Teatra &TD, UO Arterarija, UO Divan Teatra, KNAP-a, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, itd. Izvršna je direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu i aktivistkinja u polju feminizma te socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja. 

Dorotea Šušak

Dorotea Šušak

Foto: / -

Audiodramu Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“ možete nakon premijernog emitiranja poslušati kad i gdje želite na stranici emisije Radio atelje:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/radio-atelje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici