Hrvatski radio

Treći program

17:45 / 22.12.2021.

Autor: Katja Šimunić

“Down, by Law” u užem izboru za BBC Best Audio Drama Awards 2022

-

-

Foto: Dobriša Radovanović / -

Na kraju ove godine imamo lijepu vijest da je emisija Dramskog programa Hrvatskoga radija iz ciklusa Radio ateljea, audio drama “Down, by Law” Mile Čuljak u režiji Hane Veček, ušla u uži izbor za Najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC!

„Down, by Law“ Mile Čuljak hrabra je, lijepa, drugačija priča o apsolutnoj ljubavi. Majčinskoj. Radiofonska priča o malom plavokosom i plavookom borcu Borisu, posvećena njegovoj baki Mirjani. I svima koji vole duboko, radosno, bezrezervno one koje zakon opisuje osobama s Downovim sindromom. Zvučna ljubav upućena svima koji se osjećaju drugačijima od normiranoga, audiodramski zagrljaj svih osjetljivih na dijeljenje emotivnih podrški o kojima svi, ali baš svi, bez razlike, ovisimo. Da ne bismo hodali sami. A Boris – on nikada neće hodati sam.  

Audio dramu “Down, by Law” možete poslušati u rubrici Radio atelje /Slušaonica. 

Šetamo tako Boris i ja gradom. Zapravo ne gradom nego po jednom šoping centru, jer su izljevi kiše u Rijeci. Pa zatvorenost dobro dođe. No u zatvorenosti ima i zatvorenih. Šetamo tako mi, i prođu kraj nas njih dvije i jedna kaže drugoj, “A vidi ga, mali downić, a jadan!” I sad ja zastanem, zastanem, zamrznem se, okrenem se gledam i sad ja brišem s njega tu izjavu, onako pucam u sebi, ali brišem, brišem njega i brišem sebe i... i čekaj. Ma čekaj. Stop. Misao i odgovor je tu. On nije jadan. “Draga gospođo, bio bi jadan da ste mu vi mama, ali budući da sam mu ja mama, on nije jadan.” Ali ne kažem joj to. Evo sada kažem. I to je taj pravi zatvor koje smo napravile, to zakrčenje. To smo stvorile i ona, a i ja. Odgovoran si na svakodnevnoj razini senzibilizirati okolinu, stvarati i kultivirati suosjetljivije, suosjećajnije ljude.

Mila Čuljak

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici