Hrvatski radio

Treći program

Franz – čovjek koji se odupro Hitleru i za to platio glavom

03.10.2022.

09:57

Autor: Kristina Kegljen

Franz Jagerstatter

Franz Jagerstatter

Foto: -- / --

U ovoj meditativnoj i suptilnoj, a opet atmosferom zlokobnoj režiji Mislava Brečića, Franza igra Dado Ćosić, njegovu ženu Fani Barbara Prpić, Josepha Goebbelsa Željko Duvnjak, a u ostalim ulogama su Jelena Miholjević, Marinko Prga, Vinko Kraljević, Ugo Korani i ostali.

Recimo, nije li zapravo smiješno kad netko ne može odlučiti je li ovaj rat koji smo mi započeli pravedan ili nepravedan? I ako smo mi, njemački narod, zapravo misionari u tuđim zemljama, pitate li se ikad koji to misionari odlaze u nepoznato s mašinkama i tenkovima kako bi progovorili o istini?

Tomislav Zajec "Franz"

Godina je 1943. Jednog austrijskog seljaka Treći Reich pogubljuje giljotinom jer je uložio prigovor savjesti ne želeći služiti Hitlerovoj Njemačkoj. Kad je uložio prigovor savjesti i zanijekao poslušnost Wehrmachtu, svi su se pitali što mu je došlo? Njegove kćeri ostale su bez oca, njegova majka Rosalia Huber nije mogla shvatiti da je njen sin toliko toga stavio na kocku, njegovim prijateljima zemljacima nije bilo jasno zašto „ne vjeruje u njihovu stvar”. Njegova supruga, Fani, ostala je bez voljenog životnog partnera. On je Franz Jägerstätter (1907.-1943.), jedini u svome selu koji je glasovao protiv Anschlussa.

Kroz sumnju u služenje Trećem Reichu i kroz sumnju u Boga kakvog mu nameće Katolička crkva uprljana poslušnošću Hitleru, vodi nas Dado Ćosić u ulozi Franza koji kreira kompleksan lik čovjeka kojega razdiru sudbinska pitanja. Prvo stidljivo, a zatim odlučnošću željezne šake, Franzova sumnja postaje opipljiva kao vojnička čizma. On odbija polagati zakletvu Hitleru, on odbija vjerovati u istog Boga u kojeg vjeruju ostali koji pred Hitlera slijepo padaju ničice.

Tek 60-ak godina nakon smrti, društvo i zajednica priznaju mučeništvo Franza Jägerstätter, toliko dugo zapostavljenog kao običnog seljaka iz Austrije koji je, ustvari, cijelo vrijeme bio simbol malih ljudi koji se opiru nacističkoj mašineriji. Tako je Felix Mitterer napisao dramu o Franzovom životu i smrti „Jägerstätter”, dok je 2019. Terrence Malick o njegovu životu snimio dugometražni film „Skriveni život”.

Tonski je Franza potkrijepio Srđan Nogić, glazbena urednica Franka Meštrović, dok je za skladanje zadužen Stanislav Kovačić. Redatelj je Mislav Brečić, urednica emisije Kristina Kegljen.

Radio igra emitira se svakog ponedjeljka u 18.00 sati na Trećem programu hrvatskog radija, a emisije su za naknadno slušanje dostupne u Slušaonici, ili na Google i Apple podcastu koji se ne naplaćuju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio igra

Suvremena domaća i inozemna dramska i radiodramska ostvarenja različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, s posebnim naglaskom na problemski artikulirana ili dramaturški inovativna djela, što emisiju povremeno otvara i prema propulzivnijim autorima iz ranijih razdoblja 20. stoljeća.

Poslušajte u Slušaonici