Hrvatski radio

Treći program

Inspektor Porfirij Petrovič kao protagonist

13.01.2022.

14:19

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HRT

U utorak, 18.siječnja, na Trećem programu Hrvatskoga radija, u terminu Radio drame emitiramo premijeru „Porofirij Petrovič“ mlade dramaturginje Maje Ležaić.

Tko je istražitelj koji je pronašao ubojicu dviju starica, lihvarke Aljone Ivanovne i njene sestre Lizavete? Kako je to učinio? Zašto je eliminirao iz istrage sve druge osumnjičenike, pa čak i one koji su se sami prijavili? Što ga je navelo da posumnja na Rodiona Romanoviča Raskoljnikova? Kakav je tip osobe? Mlada dramaturginja M. Ležaić preuzela je iz velikog romana F. M. Dostojevskog njegovu kriminalističku razinu te postavila lik istražitelja kao glavnog protagonistu. No, u njezinom tekstu (originalno pisanom za radio) Porfirij Petrovič dobija nova obilježja. Plete mrežu svojih aktivnosti pri otkrivanju počinitelja nimalo simpatičnim osobinama kao što su manipulativnost, cinizam, sklonost laganju, karijerizam. Ipak istražitelj (kojem veliki. F.M. Dostojevski iz nekog razloga nije dao prezime!) ima i svoju drugu stranu koja ga čini odličnim detektivom. On je analitičan, domišljat, logičan i uporan. Uz to je i vrhunski psiholog. Istančano procjenjuje ljudske naravi i stanja što će ga naposlijetku dovesti do krajnjeg i točnog zaključka: da je siromašni, grižnjom savjesti slomljeni bivši student, Roman Romanovič Raskoljnikov, ubojica. Autorica i sām kraj radio drame poantira još jednom istražiteljevom osobinom, a to je njegova moralnost. Po Porfiriju Petroviču (u odličnoj interpretaciji Darka Milasa) nikakav filozofski konstrukt, pa tako ni Raskoljnikova teorija o običnim i posebnim ljudima, ne može biti albi za zločin.


Kad bih ja, na primjer, smatrao ovog, onog ili nekog trećeg za zločinca, zašto bih ga, pitam ja vas, prije vremena uznemiravao? Jeste li vidjeli nekad leptiricu pred svijećom? E, pa tako će i on kružiti, kao leptirica oko svijeće. A ja sam svijeća. U krug će se vrtjeti oko mene, i promjer kruga bit će mu sve manji i manji, dok mi najednom – hop – ne uleti ravno u usta. Rodione Romanoviču, da vam nije ovdje zagušljivo? Nekako ste blijedi.

F.M. Dostojevski

Preuzimajući drugu točku gledišta od one koju je Dostojevski postavio u romanu i čitajući ga alatima trivijalne književnosti, Maja Ležaić napisala je po strukturi kompaktan dramski tekst, no oslanjajući se na dosadašnje iskustvo u radijskom mediju „napunila“ ga je i drugim planom, onim koji pripada svijesti zločinca, studenta Raskoljnikova (igra ga Frano Mašković). Upravo ovaj postupak bio je poziv za redatelja Petra Vujačića, ton majstora Srđana Nogića i skladatelja Mara Marketa na kreaciju sugestivnih, mračnih atmosfera koje nas vode labirintom izmučene Raskoljnikove duše. Tako se u klasičnu detektivsku priču upleo eho psihološke i filozofske dimenzije zločina koji nas još jedanput, iz novog rakursa, podsjeća na jedan od vrhova svjetske književnosti.

Uz Darka Milasa i Franu Maškovića igraju: Biserka Ipša, Goran Grgić, Sreten Mokrović, Alen Šalinović, Ivan Vukelić, Zoran Gogić i Mateo Videk.

Maja Ležaić je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala dramaturgiju, (usmjerenje Dramaturgija izvedbe). U sklopu KRAD-u, izvedeni su njeni koautorski projekti: „Kad je mrak zažmiri“ i „Tiha noć“ za koji je dobila Dekaničinu nagradu. Od 2017. godine radi dramatizacije i adaptacije za Dramski program Hrvatskog radija, kao i originalne radio drame. Scenaristica je igrano-lutkarske serije „Slonko“ za dječji program HRT-a, kratkog igranog filma „Izlet“ i dokumentarnog filma „Na snježnoj crti“. Dramaturginja je predstave „Vježbanje života – drugi put“, u HNK Ivana pl. Zajca.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici