Hrvatski radio

Treći program

Ivana Vuković: „Možeš biti sve što želiš“

07.06.2023.

10:37

Autor: Katja Šimunić

"Možeš biti sve što želiš"

"Možeš biti sve što želiš"

Foto: kr / -

U četvrtak, 15. lipnja premijerno emitiramo na 3. programu Hrvatskog radija u 18 sati audio dramu “Možeš biti sve što želiš“, a autorica je nagrađivana dramaturginja i dramatičarka Ivana Vuković. 


Ova audiodrama istražuje predrasude kojima se napučuje djetinjstvo djevojčica i odgaja ih se da ne budu otvorene, aktivne i ravnopravne. Ako dječak ili muškarac psuje to je, uglavnom, odlika odlučnosti, a ako djevojčica ili žena psuje to je prostakluk i nešto ružno, prljavo. Banalan primjer koji se kasnije perpetuira u međusobne odnose moći i nadmoći. Njih dvije, najbolje prijateljice, igraju se odraslih razgovora. O tome kakve žele biti, što žele postati. Lucidno shvaćaju i rodnu i socijalnu ravnopravnost. Hoće li ustrajati u svome naumu da postanu sve što žele?

Glumili su: Iskra Jirsak, Dunja Fajdić, Helena Buljan i Domagoj Janković. Glazbeni urednik : Maro Market. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica: Natalija Manojlović Varga. Urednica: Katja Šimunić.


Helena Buljan, Domagoj Janković, Dunja Fajdić, Iskra Jirsak i Natalija Manojlović.

Helena Buljan, Domagoj Janković, Dunja Fajdić, Iskra Jirsak i Natalija Manojlović.

Foto: / -

LENU kao MARA: Barbie se razvela? / LENU: To ti je baka rekla? / MARA: To moj brat kaže. / LENU: Tvoj brat je zgodan. / MARA: Moj brat je glup. Kaže da Razvedena Barbie košta tri puta više od svih drugih? / LENU: Ima smisla. / MARA: Kako? / LENU: Uz nju ide Kenov auto, Kenova kuća, Kenov pas, Kenova mačka, Kenov namještaj i Kenova jahta. / MARA: Pa to je i njeno. To nije i njeno? / LENU: Jel misliš da Barbie krvari? / MARA: Pa nema rupu tamo dolje. / LENU: Kad prokrvariš, to jako boli. / MARA: Ipak ne želim biti žena! / LENU: Radije bi bila dječak? / MARA: Fuuuuuuuuuuj! Dječaci su grubi! / LENU: Zanimljivi! / MARA: Ružni! / LENU: Nestašni! / MARA: Glupi! / LENU: Zabavni! / MARA: Nismo se nikad tako igrale. / LENU: Ne da mi se više biti ovdje. / MARA: Ali ovdje možeš bit i dječak i sve. / LENU: Stvarno? / MARA: Možeš biti sve što želiš. / LENU: Stvarno? / MARA: A što ti želiš biti? / LENU: Što ti želiš biti?

Ivana Vuković: „Možeš biti sve što želiš“

Natalija Manojlović Varga, redateljica audio drame "Možeš biti sve što želiš"

Natalija Manojlović Varga, redateljica audio drame "Možeš biti sve što želiš"

Foto: / -

Audiodramu "Možeš biti sve što želiš“ nakon premijernog emitiranja možete poslušati kad i gdje želite na stranici emisije Radio atelje:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/radio-atelje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici