Hrvatski radio

Treći program

"Jagode" Kristine Kegljen

11.01.2022.

12:28

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / HRT

Radio drama nastala prema dramskom tekstu Kristine Kegljen snimljena je 2019 godine. U mješavini realističkog, trilerskog i poetski-fantastičnog spisateljica smješta fabulu u neimenovani grad, u stambenu zgradu u kojoj susjedi jedni druge grubo tračaju i ucjenjuju, ali i jedni drugima se ispovijedaju i pomažu. Napetost održava najava zapleta o nestalom mladiću, njihovom susjedu, te neidentificiranom smradu koji prožima cijelu zgradu. 

Rukopis mlade spisateljice Kristine Kegljen provokativan je i uzbudljiv zbog životnog sondiranja prirode ljudske naravi i jezika kojim to donosi.  Realizacija ove radio drame našla je svoju osnovu u tonskom sjenčenju atmosfere i nadahnutoj glumačkoj igri. Jer sva lica „Jagoda“ imaju „duplo dno“, dvije životne priče, onu koja se vidi, i ona koju skrivaju. Takva pozicija donijela je glumcima težak, ali zahvalan materijal za kreacije koje su s redateljicom Stephanie Jamnicky mogli donijeti pred mikrofonima i u prostorima zvučno kreiranima od ton majstorice Marije Pečnik Kvesić i skladatelja Mare Marketa. U Jagodama šest jednakopravnih uloga igraju: Nerma Kreso Kavain, Vanja Matujec, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Marinko Prga i Ivan Đuričić.

Znaš, svaki dan gledam te ljude. Vidiš da se naprežu da žive obične živote. A truli su. Ko daske su truli. Ljuti na sve. A trebaš bit sretan.

"Jagode", Kristina Kegljen

Kristina Kegljen (rođena u Slavonskom Brodu, 1987 godine) poslije završene anglistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu. Objavila je do sada tri zbirke pjesama. Bavi se dramskim pisanjem, scenaristikom, prevođenjem i radi kao dramaturg na kazališnim predstavama. Za dramski tekst „Jagode“ nagrađena je Rektorovom nagradom 2017 godine.

Posljednjih godina intezivno surađuje s Dramskim programom Hrvatskoga radija. Tekstovi su joj izvođeni u emisijama Radio atelje, Radio drama i Male forme uspješno našavši kroz realizaciju različitih redatelja (Brečić, Harjaček, Jamnicky) duboku povezanost poetike koju nude i radijskog medija. Kristina Kegljen također je postala dragocjen urednički suradnik Dramskoga programa Hrvatskoga radija (emisija: Radio roman).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

9 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici