Hrvatski radio

Treći program

Kolaž smrti i života Iva Vojnovića, „posljednjeg“ dubrovačkog pisca

16.12.2022.

10:09

Autor: Kristina Kegljen

default error photo

Premijerno poslušajte snoliko zvučno putovanje kroz posljednje dane Iva Vojnovića - ponedjeljak, 19.12. u 18h.

Uz Marina Držića i Ivana Gundulića, Ivo Vojnović stoji kao posljednji u trolistu velikih dubrovačkih pisaca. Proglasili su ga začetnikom i najvažnijim autorom hrvatske moderne, a javnosti se predstavio mnogobrojnim dramama koje se mogu sabrati u drame iz dubrovačkog života – „Ekvinocijo“, „Dubrovačka trilogija“, „Maškarate ispod kuplja“; drame kozmopolitskog karaktera – „Psyche“, „Gospođa sa suncokretom“, te političke drame – „Smrt majke Jugovića“ i „Lazarovo Vaskrsenje“.

Vojnović je rođen u imućnoj obitelji u Dubrovniku, uz tri sestre i brata Luja Vojnovića, završio je pravo u Zagrebu, ali je do 1911. radio kao dramaturg u HNK jer je shvatio da mu je književnost poziv. U književnosti se, zapravo, javio kad mu je August Šenoa, tadašnji urednik časopisa Vijenac, objavio pripovijetku „Geranium“ koju je Vojnović objavio pod pseudonimom Sergij P. Ovaj iznimno plodan i osebujan dramatičar i književnik nije prestajao pisati ni kad je uhićen u 1914. u Dubrovniku zbog veleizdaje. Štoviše, provodeći vrijeme u šibenskom zatvoru počeo je i slikati – sve do 1915. kad je prebačen u bolnicu Bolnicu milosrdnih sestara u Zagrebu, iznimno bolestan, gdje je ostao sve do 1919. Ovaj predvodnik hrvatske moderne iz bujnog Dubrovnika umro je u beogradskom sanatoriju 30. kolovoza 1929.


Davor Mojaš, kazališni redatelj iz Dubrovnika rođen 1952. koji svoj profesionalni redateljski put veže isključivo uz Studentski teatar Lero, skupio je u knjigu zapisa, kolaža i asemblaža pod nazivom „Viatik Conte Iva“ fragmente Vojnovićeva opusa, rada, bolničkog dnevnika, promišljanja o životu, dijelove bogate korespondencije – te tako stvorio jedan avangardni enformel koji je poslužio kao predložak za radio dramu u režiji Petra Vujačića.

Radio drama za kralježnicu ima bolnički dnevnik Ive Vojnovića iz kojega se granaju likovi koje je stvorio, ljudi koje je u bunilu susreo, kreature za koje nismo sigurni pripadaju li u ovaj ili onaj svijet. Zvučna pretapanja koja čine da ovo trasiranje kraja Vojnovićeva života teče pitko, proizvedena su uz suglasje svih segmenata pri snimanju – izvrsnog glumačkog ansambla, tonmajstora Tomislava Šameca, skladatelja Mare Marketa - te intuitivno-asocijativne režije Petra Vujačića. Naposljetku, dobilo se u konačnici milozvučje i suglasje ispod kojeg tinja polifonija Vojnovićevih glasova i prikaza, oslikavajući mentalitet jednog mitskog Dubrovnika satkanog od pastorale, bukolike i posebne draži kakvu već Dubrovnik ima.


Dubrovački glumački ansambl složen za ovu prigodu sačinjavaju: Zoran Čubrilo, Nikša Kušelj, Maro Martinović, Nataša Dangubić, Jelena Otašević Babić, Doris Šarić Kukuljica, Tomislav Martić i Frano Mašković. Emisiju uredila Kristina Kegljen.

Radio igra emitira se svakog ponedjeljka u 18.00 sati na Trećem programu hrvatskog radija, a emisije su za naknadno slušanje dostupne u Slušaonici, ili na GoogleApple podcastu koji se ne naplaćuju.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio igra

Suvremena domaća i inozemna dramska i radiodramska ostvarenja različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, s posebnim naglaskom na problemski artikulirana ili dramaturški inovativna djela, što emisiju povremeno otvara i prema propulzivnijim autorima iz ranijih razdoblja 20. stoljeća.

Poslušajte u Slušaonici