Hrvatski radio

Treći program

Kristina Kegljen "Naša kuća"

21.12.2021.

11:14

Autor: Katja Šimunić

Sa snimanja: Radio atelje_Kristina Kegljen "Naša kuća". Na fotografiji: Domagoj Ivanković, Amanda Prenkaj i Lucija Barišić.

Sa snimanja: Radio atelje_Kristina Kegljen "Naša kuća". Na fotografiji: Domagoj Ivanković, Amanda Prenkaj i Lucija Barišić.

Foto: Hana Veček / HR

Nemirna nježnost i tjeskobna žudnja natapa osjetljivim i osjetilnim elektricitetom novu audio-dramu Kristine Kegljen „Naša kuća“. 

Kratki ulomak iz "Naše kuće"

O bolnim jastučnicama, o majčinoj pohabanoj koži i oranicama bora, njezinoj tuzi koja je kao nepromočiva jakna. O maski koja se mora pravilno nositi da se ne bi vidjela nutrina. O ocu kojemu ta maska nikad nije trebala, jer on izlaže javno da mrzi žensku djecu, ali da svoju kćerku voli, jer ima drskost i nikad nije dozvolila da je netko očara. Koliko smo živi? pita se kćerka, uvjerena da boravi u kući koja je – lažna kuća.

Glumili su: Amanda Prenkaj, Lucija Barišić i Domagoj Ivanković. Skladatelj: Alen Kraljić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.


Bježala sam prema vjetru, na tavane, pod suknje tuđih mama. Moja mi je bila previše. Lovila sam odbjegle balone, molila djecu da me povedu svojim kućama, jednom sam ukrala automobil, nisam daleko stigla. Ali kuća bi me uvijek usisala, ščepala me poput hobotnice i govorila da mirujem. Da se stvari ne pobjeđuju bježanjem.

Kristina Kegljen "Naša kuća"

Kristina Kegljen je spisateljica, prevoditeljica i scenaristica. Diplomirala je anglistiku i dramaturgiju te posljednjih nekoliko godina aktivno radi u kazalištu, piše za TV i film, prevodi i piše za radio. Surađuje s brojnim kazališnim kućama i producentima. Iza sebe ima tri objavljene zbirke pjesama (Capricorn, Ne poklanjaj srce divljim stvorovima, Geleri i grožđice) te jedan roman (Bablje ljeto) i živi isključivo od pisanja.

Radijski medij otkrila je prije nekoliko godina i shvatila da joj pruža nepregledne mogućnosti umjetničkog izražavanja. Kristina Kegljen kaže da je radio„čarobna tabula rasa u zvučnom prostoru, a riječi koje napišem u radijskom eteru odjekuju silinom kometa u noći“.


Sa snimanja "Naše kuće". Na fotografiji: Hana Veček, Lucija Barišić, Domagoj Ivanković i Amanda Prenkaj.

Sa snimanja "Naše kuće". Na fotografiji: Hana Veček, Lucija Barišić, Domagoj Ivanković i Amanda Prenkaj.

Foto: - / -

Poslušajte u Radio ateljeu, u četvrtak, 30. prosinca 2021. u 18 sati, na 3. programu Hrvatskog radija. Nakon premijernog emitiranja emisija će biti dostupna u rubrici Radio atelje /Slušaonica. Inspirativno slušanje!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici