Hrvatski radio

Treći program

L.N. Tolstoj: Otac Sergije

16.12.2021.

20:11

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: M. Kralj / HRT

Mladi bogati plemić odlučuje ostaviti svjetovni život nakon priznanja svoje zaručnice da je bila careva ljubavnica. Postaje monah, a radnja prati njegov put u vjeri i iskušenja kroz koja prolazi. Prema jednoj od najpoznatijih pripovjedaka „klasika iz Jasne Poljane“ u dramatizaciji Vedrane Vrhovnik. U glavnoj ulozi slušat ćemo Krešimira Mikića koji je dao upečatljivu rolu širokog dijapazona praćen istančanim profesionalizmom redatelja Mislava Brečića i ton majstora Dubravka Robića koji su kroz cijelu dramu provukli zvuk crkvenih napjeva, molitvi, te zvukove prirode. 

Ne može se biti djelomice dobar. Tolstoj

-

Sam Tolstoj objašnjavao je svoju pripovijetku kao borbu, „ne s požudom, ona je samo epizoda ili prvi stupanj, glavna je borba protiv nečega drugog – protiv ljudske slave“. Pripovijetka je pisana 1890te, a objavljena 1898 godine. U nekoliko navrata je ekranizirana: prvi put 1918 u režiji Jakova Protazonova (film se smatra prvim ostvarenjem sovjetske kinematografije), zatim 1978 u režiji Igora Talankina (na 150 godišnjicu od rođenja velikog pisca), a nama najbliža po nastanku verzija je braće Taviani pod naslovom „Sunce čak i noću“ (Il sole anche di notte) iz 1990 godine. Radnja je smještena u Napulj XVIII stoljeća, ali film dosta vjerno prati fabulu Tolstojeve pripovijetke. Tolstoj je, inače, bio ekskomuniciran iz Ruske pravoslavne crkve, a zbog svojega pisanja imao je problema i s vlastima jer je odbijao koristiti pero za podilaženje bilo kome i bilo čemu. Zanimao ga je život i istina o životu. Mnoge fotografije koje su ostale iza njega potvrđuju način njegova života na imanju Jasna Poljana (200 km od Moskve) na kojem je aktivno radio i živio. Iako plemić odbijao je držati sluge, imao intezivne kontakte sa seljacima. U braku sa Sofijom Andrejevnom, 16 godina mlađom od sebe, bio je 50 godina i dobili su 13toro djece. Najmlađa kći, Aleksandra, poslije njegove smrti osnovala je Zakladu Tolstoj i Muzej Jasna Poljana. I Sofija i Aleksandar poslije bile su njegove asistentice, tajnice, prepisivačice. Lav Nikolajevič Tolstoj umro je na željzničkoj stanici u Astapovu tako što je tajno pobjegao od kuće, vozio se vlakom 10 dana, razbolio i kad se vlak zaustavio na stanici on je izašao i umro. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici