Hrvatski radio

Treći program

U sjećanje na Maju Žarković

30.12.2021.

10:40

Autor: Adriana Kramarić

default error photo

Maja Žarković i Lana Deban : Nastajanje otoka

Emisija je posvećena nedavno preminuloj glazbenici, glazbenoj menadžerici, autorici radijskih emisija i ars acustica Maji Žarković (1966.- 2021.). Djelo Nastajanje otoka možete čuti u subotu, 8. siječnja u 23:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.


U trostavačnoj arsakustičnoj sonati Nastajanje otoka autorice su svoj duboki doživljaj prirode povezale s misterijem Otoka.

Nakon uvodnog dijela u kojemu nas iz tišine dotiče jednostavna radost, stavak Ulje uranja nas u sve dublji unutrašnji mir. Otok kreće na transformacijsko putovanje dalje od matičnog tla, no nikada se zapravo ne odvaja od njega. Drugi stavak Šipak donosi ples čudesnih otočnih bića i slavi obilje nastalo iz jednostavne radosti dok je posljednji stavak Latica neiskazana nježnost, tananost koju često skrivamo kako ne bi bila povrijeđena, a koja je toliko potrebna svijetu...

(Maja Žarković)Odvojen a uvijek spojen, poseban a uronjen u jednostavnost, otok je istovremeno i blizak i neistražen. Da nije krenuo na put odvajanja, otok se nikada ne bi spojio sa sobom.

Maja Žarković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici