Hrvatski radio

Treći program

10:40 / 30.12.2021.

Autor: Adriana Kramarić

U sjećanje na Maju Žarković

Maja Žarković

Maja Žarković

Foto: Jasmina Cviljak / Ženska posla

Maja Žarković i Lana Deban : Nastajanje otoka

Emisija je posvećena nedavno preminuloj glazbenici, glazbenoj menadžerici, autorici radijskih emisija i ars acustica Maji Žarković (1966.- 2021.). Djelo Nastajanje otoka možete čuti u subotu, 8. siječnja u 23:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.


U trostavačnoj arsakustičnoj sonati Nastajanje otoka autorice su svoj duboki doživljaj prirode povezale s misterijem Otoka.

Nakon uvodnog dijela u kojemu nas iz tišine dotiče jednostavna radost, stavak Ulje uranja nas u sve dublji unutrašnji mir. Otok kreće na transformacijsko putovanje dalje od matičnog tla, no nikada se zapravo ne odvaja od njega. Drugi stavak Šipak donosi ples čudesnih otočnih bića i slavi obilje nastalo iz jednostavne radosti dok je posljednji stavak Latica neiskazana nježnost, tananost koju često skrivamo kako ne bi bila povrijeđena, a koja je toliko potrebna svijetu...

(Maja Žarković)Maja Žarković i Lana Deban u Dramskoj režiji HRA

Maja Žarković i Lana Deban u Dramskoj režiji HRA

Foto: Adriana Kramarić / /-

Odvojen a uvijek spojen, poseban a uronjen u jednostavnost, otok je istovremeno i blizak i neistražen. Da nije krenuo na put odvajanja, otok se nikada ne bi spojio sa sobom.

Maja Žarković

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici