Hrvatski radio

Treći program

Misli i zvuci s prokletih planina

28.04.2022.

15:59

Autor: Nikica Klobučar

Prokletije

Prokletije

Foto: Đino Đivanović / HRT

Misli i zvuci s prokletih planina skitnja je u zvuku zabilježena u kolovozu 2021. za vrijeme male ljetne stanke u pružanju širokogrudne skrbi koju si je priuštila državna, medijska i korporativna briga za javno zdravlje.


Milijuni Europljana iskoristili su ovu priliku da se što bolje pripreme za jesensko-zimski dio sezone pa se tako se i autor skitnje uputio u Crnu Goru, na njen najudaljeniji masiv, što nosi jedno od misterioznijih imena u svijetu visokih gorja. 


Prokletije. Proklete, Zabranjene planine, Balkanske Alpe, Bješkat e Nemuna. 


Doživljavajući prizore čiste nedodirljivosti prokletijskih vrhova, tek hodajući, dišući, oslobađajući se informacija, daleko od #nije dobro i unutrašnjeg uzbunjivanja od kojega se pobjeglo, nakratko zaboravlja stvarnost koja nas okružuje te se priklanja bavljenju neponovljivim trenutkom i uvijek aktualnim riječima Alana Wattsa: „Ja“ i nije ništa drugo do ono što znam Sada. 


Autor: Đino Đivanović; ton majstor: Tomislav Šamec; skladatelj: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Skitnje u zvuku

Emisija "Skitnje u zvuku" obrađuje različite vrste putopisne proze u kreativnom radiofonijskom obliku. Uz djela klasične hrvatske i svjetske književnosti predstavljaju se i djela suvremenih domaćih autora koji se bave putovanjem, kako unutarnjim, psihičkim, tako i vanjskim, fizičkim, konkretnim.

Poslušajte u Slušaonici