Hrvatski radio

Treći program

Nikola Petković Put u Gonars

10.12.2021.

11:02

Autor: Nives Madunić Barišić

Nikola Petković

Nikola Petković

Foto: hrt / hrt

Nikola Petković ispisuje priču o Bakru u raljama fašističke ideologije te potanko opisuje krute sudbine pojedinaca koje rat nije propustio, na ovaj ili onaj način, predodrediti.


Put u Gonars

Nakon što mladu ženu pod okriljem noći odvedu u fašistički talijanski logor Gonars, a iza nje ostanu suprug i četverogodišnja kći Jasna, Bakar sa svojim lokalcima ostaje prepušten okupatorima, ali i svakodnevici koja se pokazuje iznimno kobna za mnoge stanovnike. Petković minuciozno ispisuje priču o stanovnicima Bakra – lokalcima, djedu brijaču, partizanima, okupatorima – koji se svatko na svoj način nosi s pošastima fašizma, koji se ne libe nastaviti svoje živote, ali i zbog pogrešnih postupaka izgubiti glavu. Temeljen na djedovim zapisima, ali i na šutnji Petkovićeve bake koja nikad nije htjela progovoriti o strahotama iz logora, roman isprepleće fikciju i autobiografiju te time donosi vibrantnu atmosferu primorskog gradića za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dijelom pisan i na čakavštini, „Put u Gonars“ antiratni je roman koji govori o preživljavanju na svim razinama.

Radijska adaptacija Ivane Gudelj kroz pet nastavaka vjerno prati narativnu liniju romana izdvajajući najdojmljivije  prizore. Glumci Franjo Kuhar, Jadranka Đokić, Ana Vilenica, Vedran Živolić, Dominik Dolenc, Žarko Savić, Edvin Liverić, Igor Kovač, Luka Stilinović, Slavko Juraga, Rade Radolović pod vještom redateljskom palicom Gorana Ribarića stvorili su dinamičan  radiodramski serijal kojega možete poslušati i na poveznici Slušaonica


Nikola Petković, književnik

Nikola Petković, književnik

Foto: hrt / -

Nikola Petković književnik je, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik i prevoditelj. Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao i objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima, časopisima. Autor je dvadeset knjiga različitih vrsta, rodova, žanrova. Djela su mu prevedena su na engleski, talijanski, njemački, francuski, danski, turski i slovenski. Uz brojne nagrade dobitnik je i Književne nagrade tportala u 2019. godini za roman Put u Gonars.


Logor Gonars

Logor Gonars

Foto: - / -

Logor Gonars bio je talijanski fašistički koncentracijski logor u Drugom svjetskom ratu, osnovan 23. II. 1942. godine kod mjesta Gonars, u blizini Palmanove. Zatočenici u logoru su bili uglavnom Slovenci i Hrvati. Pri otvaranju logora, 5343 ljudi (među njima 1643 djece) dovezeno je iz okolice Ljubljane, te iz logora Kampor i logora Monigo blizu Treviza. Ovo je bio dio politike etničkog čišćenja slovenski i hrvatskih teritorija (Ljubljanska pokrajina i Gorski kotar) koje su talijanski fašisti okupirali 1941. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici