Hrvatski radio

Treći program

Noćni vlak za Harkiv - dokumentarni audio zapis s prve crte ukrajinske bojišnice

29.07.2022.

19:03

Autor: Nikica Klobučar

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Autor Hrvoje Ivančić svjedočio je ratnim stradanjima u Ukrajini te zabilježio razmišljanja i raspoloženja Ukrajinaca o stanju u toj zemlji.

Rat u Ukrajini 2

Rat u Ukrajini 2

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Bilo je deset sati navečer i već je počeo policijski sat kada smo stigli u Kijev nekoliko dana nakon što su ruske snage odustale od opsade grada. Ispred željezničkog kolodvora je puhao jak i hladan sjeverni vjetar koji se savršeno stopio s jakom sirenom zračne opasnosti. 


Što očekivati? Hoće li raketirati grad? Hoće li projektil pasti upravo na kolodvor kao bitan infrastrukturni objekt? Putnici koji su se našli vani nisu se uzbuđivali. Pušili su cigarete i pokušavali s pripadnicima teritorijalne obrane dogovoriti neki prijevoz do svojih domova. Rat u Ukrajini 3

Rat u Ukrajini 3

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

U Kijevu policijski sat traje od deset navečer do šest ujutro. Nakon deset sati vani ne smije biti nitko osim vojske i policije. 


Ali kao i toliko puta dosad, slavenska snalažljivost ne preže od provlačenja kroz pravila. U protivnom bi putnici koji stignu na kolodvor u večernjim satima morali čekati do jutra kako bi izašli.


U protivnom bi putnici koji stignu na kolodvor u večernjim satima morali čekati do jutra kako bi izašli. Pripadnik vojne kontrole pri izlasku s kolodvora sasvim je dramatično rekao: “Ako sad pješke kreneš do stana, netko bi te mogao ustrijeliti. Što oni znaju tko si ti i kakvim poslom hodaš gradom u kasni sat”.

Rat u Ukrajini 4

Rat u Ukrajini 4

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Ruske su granate prozračivale stanove u Saltivki, harkivskom kvartu na samom istoku Ukrajine. Uz sve to one su i preorale svaku asfaltiranu cestu, a krateri, kao posljedica njihova pada, uz proljetne su se kiše pretvorili u male bare u kojima se kote komarci. 


Četvrt za koju kažu da je najveća u Ukrajini, pretvorena je u grad duhova. Kvart u kojem od nekadašnjih pola milijuna stanovnika sada živi tek desetak posto od toga, mahom starijih. 

Rat u Ukrajini 5

Rat u Ukrajini 5

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Žena je sjedila na klupi uz zgradu i u plastičnoj vrećici nosila humanitarnu pomoć, donaciju od crkve. 


Neki gospodin je prolazio obližnjom cestom i htio mi pokazati svoju kolekciju poštanskih maraka, ali se zaustavio i krenuo proklinjati Putina jer im svakodnevno šalje čestitke u obliku balističkih projektila. 

Rat u Ukrajini 6

Rat u Ukrajini 6

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Autor: Hrvoje Ivančić; ton majstor: Dalibor Piskrec; glazbeni urednik: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar

Rat u Ukrajini 7

Rat u Ukrajini 7

Foto: Hrvoje Ivančić / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Skitnje u zvuku

Emisija "Skitnje u zvuku" obrađuje različite vrste putopisne proze u kreativnom radiofonijskom obliku. Uz djela klasične hrvatske i svjetske književnosti predstavljaju se i djela suvremenih domaćih autora koji se bave putovanjem, kako unutarnjim, psihičkim, tako i vanjskim, fizičkim, konkretnim.

Poslušajte u Slušaonici