Hrvatski radio

Treći program

Oko tebe diše treći svijet

25.01.2022.

15:31

Autor: Nikica Klobučar

Aleppo Sirija

Aleppo Sirija

Foto: Željko Milaković / Hrvatski radio

Tema migracija i migranata već godinama uzburkava europsku javnost. Nasuprot posljedicama, koje su očitije, "Oko tebe diše treći svijet" okreće se uzrocima, nastojeći povezati kretanje ljudi prema Europi sa širim trendovima. 

Kroz iskaze iz prve ruke i kroz tumačenje znanosti koja proučava migracije, dokumentarac nastoji pružiti uvid u dijelove svijeta o kojima ne znamo puno. Od čega živi Afganistanac? Kako izgleda svakodnevica Sirije, zemlje u kojoj rat ne prestaje? Je li stanovnik najrazvijenijeg dijela Afrike više pogođen nasiljem, ili manjkom hrane? Je li suodgovornost zapadnog svijeta za sve te probleme samo geopolitička, ili se može govoriti i o moralnom i povijesnom bremenu?


Autor Ivan Gregov; tonmajstor Miroslav Šeb; urednik Nikica Klobučar.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Poslušajte u Slušaonici