Hrvatski radio

Treći program

Palma Ars Acustica 2022- Elia Moretti: Eneja mi je stavio sjemenku jabuke u uho

06.07.2022.

12:50

Autor: Adriana Kramarić

Elia Moretti

Elia Moretti

Foto: Pierre Louis Barge / /-

Međunarodno natjecanje Palma Ars Acustica od 2013. godine organizira skupina za Ars Acusticu pri Euroradiju. U natjecanju sudjeluju radijske postaje članice spomenute skupine, a nakon online glasanja održanog u svibnju ove godine po prvi puta se dogodilo da nagradu dijele čak tri djela – Once Enea stuck an apple seed to my ear Elie Morettija na narudžbu Češkoga radija, zatim What is Not čije su autorice Fronte Violeta i Martha Kiss Perrone za Deutschlandfunk Kultur te Three Spirits RTV Slovenije čiji je autor Brane Zorman.

U prvoj emisiji posvećenoj natjecanju Palma Ars Acustica predstavit ćemo ulomke djela Once Enea stuck an apple seed to my ear (Eneja mi je stavio sjemenku jabuke u uho) čiji je autor Elia Moretti- talijanski umjetnik performansa, perkusionist, skladatelj i istraživač zvuka koji živi u Pragu.

Kako sam kaže motivacija iza ove kompozicije potječe iz razmišljanja o slušanju. Njegovo prvo pitanje nije bilo što svirati nego kako zvuk privlači osjetila. Kako ostvariti kompoziciju kao napravu koja bi nam trebala pomoći slušati same sebe kako slušamo? Radio, medij slušanja, mogao bi aktivno predstavljati čin slušanja i sadržavati slušanje u nekoliko modaliteta. Radio kao sredstvo koje može stvoriti intimnost bez blizine.

Koja je tajna u pitanju kad doista slušate ono zvukovno iznad semantičkog?

Moretti ističe kako je njegova motivacija u istraživanju samog čina slušanja, a sastoji se u aktiviranju one osjetljivosti koja osposobljava čovjeka da se pozabavi svijetom na nov način. Autorova želja je prepustiti slušateljima da pronađu vlastitu glazbu od zvukova koji se nude u ovome djelu te dodaje:

To bi bilo najveće postignuće ove kompozicije, glazba koja bi nam trebala pomoći u slušanju sebe kako slušamo. Više želim uključiti slušatelja u njegovu stvarnost negoli ponuditi mu njezinu interpretaciju. Onaj tko sluša nalazi se u položaju dvosmislenosti između zvuka i osjetilnog ja, koje ujedno sudjeluje u stvaranju estetskog trenutka.


Kako ostvariti kompoziciju koja bi nam trebala pomoći slušati same sebe kako slušamo?

Kako ostvariti kompoziciju koja bi nam trebala pomoći slušati same sebe kako slušamo?

Foto: Marija Pečnik Kvesić / /-

A evo i što je Elia Moretti izjavio nakon što je saznao da je jedan od triju laureata ovogodišnjeg natjecanja Palma AA :


Izuzetno sam sretan što sam primio nagradu Palma Ars Acustica, a odluka da se nagrada dijeli ex- aequo između tri dobitnika čini je još značajnijom. Čini mi se kako se umjetnička revolucija današnjice neće dogoditi u estetici toliko koliko u praksi- nova praksa može ponuditi slušateljima da se izmjeste te promisle o vlastitim vrijednostima i subjektivitetima.


Skupina za Ars Acusticu na natjecanju Palma Ars Acustica u Helsinkiju 2019. godine

Skupina za Ars Acusticu na natjecanju Palma Ars Acustica u Helsinkiju 2019. godine

Foto: Nataša Ozmec / /-

Glazbeni dramaturg i urednik ars acustike na Češkom radiju u čijoj produkciji je nagrađeno djelo realizirano- Ladislav Železný također se osvrnuo na činjenicu da ove godine po prvi puta nagradu Palma Ars Acustica dijele tri vrlo različita radiofonska ostvarenja.

Smatram  da je to znak kvalitete, različitosti i slobode u kreaciji koja raste na europskoj akustičnoj umjetničkoj sceni koju mi radijski kolege zajednički dijelimo, razvijamo i podržavamo kako u javnoj sferi tako i u radijskom prostoru. Izuzetno cijenim taj znak slobode koji je vitalan za naš opstanak.


Ladislav Železný, Helsinki 2019.

Ladislav Železný, Helsinki 2019.

Foto: Adriana Kramarić / /-

Emisija je na programu u subotu, 9. srpnja u 23:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Pozivam vas da u ovogodišnju selekciju na koju sam iznimno ponosna zaronite bez zadrške, jer odvest će vas u nevjerojatne, nepoznate i čarobne krajeve....

Anne Gillot, predsjednica skupine za Ars Acusticu, RTS Švicarska

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici