Hrvatski radio

Treći program

Potresno svjedočanstvo Ramize Omerović o stradanju u Potočarima

06.07.2022.

23:52

Autor: Nikica Klobučar

Srebrenica

Srebrenica

Foto: Ivo Lučić / HRT

Dokumentarni zvučni zapis "Zemlja neće da progovori u Potočarima" autora Ive Lučića predstavlja potresno svjedočanstvo Ramize Omerović o zločinima počinjenim u Srebrenici. 

„Dođem ovdje pa se isplačem. Zemlja neće da progovori. Šta ćeš?!“

Ramiza Omerović

U molitvenom središtu groblja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u kojem počivaju ostaci više od šest i pol tisuća žrtava genocida, Ramiza Omerović (1966) je to vruće lipanjsko jutro stajala sama. Kroz razgovor će se ispostaviti da je njezina fizička usamljenost točna preslika njezine sudbinske usamljenosti. Jedina je preživjela genocid od svih članova uže i šire obitelji Halilovića u Sućeski zapadno od Srebrenice, u kojoj je rođena.


„Dođem ovdje pa se isplačem. Zemlja neće da progovori. Šta ćeš?!“ kazala nam je to jutro pod musalom potočarskog mezarja.


Pored svega, Ramiza se osjeća usamljeno i ostavljeno u svojoj zajednici. Ona i muž, oboje bolesni i bez ikakvih prihoda, zaobiđeni su u pomoći za obnovu njihova doma, te su jednako izloženi svakodnevnom preživljavanju bez ikakve društvene pomoći. O tome govori u ovom dokumentarnom zvučnom zapisu.


Autor Ivo Lučić, autor glazbe Maro Market, tonmajstor Srđan Nogić i urednik Nikica Klobučar.

Srebrenica groblje

Srebrenica groblje

Foto: Ivo Lučić / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Skitnje u zvuku

Emisija "Skitnje u zvuku" obrađuje različite vrste putopisne proze u kreativnom radiofonijskom obliku. Uz djela klasične hrvatske i svjetske književnosti predstavljaju se i djela suvremenih domaćih autora koji se bave putovanjem, kako unutarnjim, psihičkim, tako i vanjskim, fizičkim, konkretnim.

Poslušajte u Slušaonici