Hrvatski radio

Treći program

Priča o posljednjem Juretiću, stolaru, i tradiciji stolarstva na Grobnišćini

28.04.2022.

16:15

Autor: Nikica Klobučar

Stolari Grobinšćine

Stolari Grobinšćine

Foto: Irena Plejić / HRT

Tradicija stolarstva u grobničkom kraju duga je i bogata. 


Prema predaji, pučko je stolarstvo u taj kraj uveo „neki Martin Juretić koga je dozvao grof Zrinski“ krajem 17. stoljeća, a zabilježeno je da su do sredine 20. stoljeća svi muški članovi obitelji Juretić bili stolari. 

Grobnički je namještaj nekad bio poznat širom jadranske obale, no možda je upravo zbog onoga što ga je činilo jedinstvenim, a to je spoj tradicijskog i umjetničkog obrta, ostao slabo istražena tema, zagubljena negdje između etnologije i povijesti umjetnosti. 


Tradicija stolarstva na Grobnišćini danas je zamrla. Živi tek u muzejskim eksponatima, sjećanjima Grobničana i jednoj radionici – onoj arhitekta i dizajnera Ivana Juretića.


Priča o posljednjem Juretiću – stolaru, priča je o jednom susretu, jednom čovjeku i jednome kraju, kroz koju se ocrtavaju povijesne i gospodarske mijene koje su određivale život Grobničana tijekom 20. stoljeća. No, to je i priča o kreativnoj snazi koja, naslojavajući stare tradicije, stvara nove. 


Autorica: Irena Plejić Premec, ton majstor: Bruno Molnar, urednik Nikica Klobučar.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Poslušajte u Slušaonici