Hrvatski radio

Treći program

Radijski dokumentarac o maloljetničkoj prostituciji u Osijeku

28.02.2022.

14:21

Autor: Nikica Klobučar

grafit u Osijeku

grafit u Osijeku

Foto: Ivana Karačonji Rupčić / hrt

Dokumentarna radio drama „Što smo morale raditi za 50 kuna“ bavi se slučajem maloljetničke prostitucije u Domu za odgoj djece i mladeži u Osijeku, otkrivene 2009. godine. 

Ulomak iz emisije Što smo morale raditi za 50 kuna

Nije ova priča ni po čemu samo osječka, niti hrvatska, ona je očito javna tajna mnogih zajednica u kojima, ionako već stigmatizirana i odbačena djeca, bivaju iskorištavana za razne prohtjeve i pohlepe odraslih na poziciji moći.

Drago Hedl

Kroz prisjećanje istraživačkog novinara Drage Hedla koji je tu priču raskrinkao te kroz ispovijesti neposrednih svjedoka saznajemo o nekim, do danas, nepoznatim događajima.


Bilo je zanimljivo pratiti ovu priču s vremenskim odmakom te istražiti što se i koliko na tom problemu radilo, je li bilo istrage, tko je sve odgovarao istaknula je autorica Ivana Karačonji Rupčić.


U emisiji govore: Rudi Forthuber, Dragutin Pocrnić, Drago Hedl, Mladen Pleše.


Radijski dokumentarac prijavljen je na Međunarodnu konferenciju radijskih dokumentarista (IFC AudioDocs) iz cijeloga svijeta koja će se ove godine održati u Walesu, a bit će i kandidat za prestižni festival Prix Europa.


Autorica i redateljica: Ivana Karačonji Rupčić; ton majstor: Srđan Nogić; glumice: Marijana Prokl, Katarina Šestić; skladatelj: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar

Jingle za emisiju Što smo morale raditi za 50 kuna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Poslušajte u Slušaonici