Hrvatski radio

Treći program

Rođendan umjetnosti 2021.- SAILOR

09.01.2022.

18:38

Autor: Adriana Kramarić

default error photo

U susret Rođendanu umjetnosti 2022. u emisiji se prisjećamo prošlogodišnje proslave uz Ivanku Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta i njihov projekt SAILOR. 

Emisiju možete poslušati u subotu, 15. siječnja u 23:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.


U nedjelju, 17. siječnja 2021. Hrvatski Radio se po šesnaesti put uključio u međunarodni projekt skupine za ars acusticu EBU – Art's Birthday - Rođendan umjetnosti.

Europska radiodifuzijska unija ponudila je izravna uključenja u događaje iz brojnih europskih gradova, a Hrvatski radio je na svojem Trećemu programu izravno prenosio projekt u sveukupnome četverosatnome trajanju.

Naš prošlogodišnji doprinos odnosno DAR umjetnosti slali smo iz studija Bajsić, a svoj projekt SAILOR predstavili su međunarodnom auditoriju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle uz prateći bend- Matej Zec i Dražen Baljak, gitare; Ivan Bojčić, bubnjevi i Ivan Valušek, sitar i gudačke boce.

“Sailor” predstavlja svojevrsni presjek šest albuma koje je ovaj dvojac snimio u proteklih deset godina, te fuziju svih glazbenih stilova od elektronike, klasičnog instrumentarija do korištenja “Mrletovih boca vode poput instalacija umjetnih čela” te neobičnih frekvencija koje iz njih nastaju. Sve ostalo IvaneSky i Mr.Lee ispričali su u emisiji kolegici Ivi Lovrec Štefanović.


Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija organizira svoje slavlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici