Hrvatski radio

Treći program

13:24 / 20.01.2022.

Autor: Adriana Kramarić

Alex Brajković: LINEWORKS

Alex Brajković u studiju Bajsić

Alex Brajković u studiju Bajsić

Foto: Ida Blažičko / -

Emisija je posvećena Rođendanu umjetnosti 2022. Slušat ćemo ulomke nastupa Alexa Brajkovića održanog u ponedjeljak, 17. siječnja u studiju Bajsić te razgovor koji je s glazbenikom vodila urednica Iva Lovrec Štefanović.

Alex Brajković izvodi Lineworks

Alex Brajković izvodi Lineworks

Foto: Adriana Kramarić / -

Rođendan umjetnosti se i ove godine 17. siječnja proslavljao diljem Europe u međunarodnome projektu Europske radiodifuzijske unije umrežavanjem koncerata u kojima je glavnu ulogu imao zvuk. Hrvatski radio se u ovo događanje skupine za ARS ACUSTICU Euroradija uključio po sedamnaesti put, a nakon što smo u proteklih šesnaest godina europskoj publici predstavili brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom (Ivanka&Mrle, Mak Murtić i MIMIKA, Vesna Mačković, solisti i udaraljkaški ansambl Muzičke akademije, Kolektiv Skroz, Alen i Nenad Sinkauz, Pavlica Bajsić, Sara Renar, Ivan Marušić Klif, Maro Market&Srđan Nogić i brojni drugi autori i izvođači) ove godine red je došao na mladog perkusionista, skladatelja i programera Alexa Brajkovića i njegov elektroakustični performans LINEWORKS.Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: Ida Blažičko / -

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika fluxusa Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija organizira svoje slavlje. 

Radijski urednici i producenti povezani u skupinu stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) već 17 godina organiziraju zajedničku proslavu u eteru zahvaljujući radijskim prijenosima putem internetskog protokola kojima se razmjenjuju najrazličitiji događaji, koncerti, instalacije ili zvučni radovi nastavljajući tako Filliouov put. Hrvatski radio na svojem Trećem programu preuzeo je prijenos-proslavu u sveukupnome četverosatnom trajanju na radost ljubitelja suvremene umjetnosti dok smo naš "dar" umjetnosti, nastup Alexa Brajkovića, slali iz studija Bajsić u druge europske gradove.

Svoje skladbe Alex Brajković izvodi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, akustičnih instrumenata i manipuliranih zvukova iz prirode i studija, a za Rođendan umjetnosti premijerno je izveo nova djela iz serijala Lineworks od kojih će se neka naći i na novom albumu koji će objaviti u proljeće.


Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: Ida Blažičko / -

Snimku prijenosa Rođendana umjetnosti 2022. možete naći u Slušaonici (uz komentar urednice Ive Lovrec Štefanović), a videostreaming koncerta Alexa Brajkovića iz Studija Bajsić dostupan je na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija.

Alex Brajković uoči nastupa u Bajsiću bio je gost i u emisiji Putovi hrvatske glazbe u kojoj je predstavio svoje skladateljski put i recentne radove. 


Urednice projekta Rođendan umjetnosti i Alex Brajković

Urednice projekta Rođendan umjetnosti i Alex Brajković

Foto: Ida Blažičko / -

Slušni i izvođački uvjeti u studiju Bajsić su fantastični. Bio je pravi užitak sudjelovati u ovome međunarodnome projektu baš nakon što sam definitivno svoj amsterdamski studio preselio u predivan ambijent okolice Zagreba..

Alex Brajković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Poslušajte u Slušaonici