Hrvatski radio

Treći program

Šah kao metafora

29.05.2023.

14:51

Autor: Hrvatski radio

Silva Ćapin, filmska i radijska redateljica

Silva Ćapin, filmska i radijska redateljica

Foto: - / Hrvatski radio

U utorak, 30. svibnja, u 18 sati, na Trećem programu Hrvatskog radija možemo poslušati radijsku verziju majstorskog i posljednjeg djela Stefana Zweiga, "Novele o šahu". Za radio ga je dramatizirala i režirala filmska i radijska redateljica  Silva Ćapin koja o razlozima za rad na ovoj pripovijetci kaže: "Privukla me preciznost njegovih rečenica i preciznost izlaganje radnje, te naravno mogućnost da zvukom održavam napetost i ujedno duboki procijep u psihi glavnog lica, doktora B. Kad uz to napomenem da je šah igra kojom su zaokupljeni moji ukućani nisam mogla a da ne radim "Novelu o šahu." 

DOKTOR B.: Ne, ne očekujte previše, doista. Nadam se da ne očekujete da ja mislim kako se mogu uhvatiti u koštac s jednim šahovskim velemajstorom, sa svjetskim prvakom. Ono što mene zanima i intrigira jest samo posthumna želja da utvrdim je li ono u ćeliji bilo doista igranje šaha ili pak ludilo. Jesam li tada stajao na rubu litice ili sam već bio s njezine druge strane.

S. Zweig: Novela o šahu (ulomak iz dramatizacije)

Na putničkom prekooceanskom brodu koji plovi iz New Yorka prema Buenos Airesu, u vrijeme kad je nacizam već počeo harati Europom, za jednim stolom i oko njega naći će se svjetski prvak u šahu, naftni magnat, austrijski odvjetnik, pripovjedač i nekolicina znatiželjnika. I svi će gledati u ploču koja leži na stolu, onu šahovsku. No ovaj sloj priče ne nosi glavnu temu pripovijetke. Zweig, majstor strukture, tek kad otvori priču u priči (austrijski odvjetnik se ispovijeda pripovjedaču) otkrit će nam jezgro svojega interesa: analizu kobnih posljedica po ljudski intelekt koju može izazvati perfidno gušenje slobode u totalitarnim režimima. I sam žrtva istoga, Zweig će oduzeti sebi život pijući otrov u dalekom Brazilu. Tragičan osjećaj bezizlazne bespomoćnosti koji ga je okovao vjerojatno je bio nalik osjećaju pijuna u monstruoznoj šahovskoj igri.

Znao sam što znači rat i, gledajući prepune, blistave trgovine, ja sam u intenzivnoj viziji ponovo vidio one trgovine iz 1918., ispražnjene i puste, kao da bulje iskolačenim očima. (…) I bilo mi je jasno: opet je prohujala čitava jedna prošlost, opet je uništeno sve što se stvorilo – Europa, naša domovina, za koju smo živjeli, razorena je, i pustoš što će je za sobom ostaviti trajat će duže od života. Počinje nešto drugo, neko novo doba, ali još treba proći kroz pakao i kroz čistilište prije nego se do njega stigne…

Stefan Zweig (iz eseja "Agonija mira", 1941.)

Silva Ćapin redateljskim postupkom punim zvuka i sugestivnog baratanja cjelinom, kreirala je sa suradnicima protočnu i zanimljivu audio igru. U tome je našla odlične suradnike u ton majstoru Daliboru Piskrecu i glazbenom uredniku Mari Marketu, te glumcima Draženu Šivaku, Joški Ševi, Franu Maškoviću i Hrvoju Barišiću. U ostalim ulogama: Marko Cindrić, Dora Polić Vitez, Zoran Gogić, Filip Križan, Silvio Mumelaš i Luka Stilinović.


Inače, Silva Ćapin je jedna od mnogih mladih suradnika kojima je Dramski program HR-a otvorio vrata. Surađuje u njemu još od 2017 godine i to kao dokumentaristica, autorica radijskih prilagodbi i redateljica. Kao filmska redateljica sa svojim kratkometražnim filmovima sudjeluje na nacionalnim i internacionalnim filmskim festivalima, a na HRT-u je suradnica i u kulturnom, dječjem i zabavnom programu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici