Hrvatski radio

Treći program

Serijal prema slavnom romanu "Sajam taštine"

24.07.2023.

13:55

Autor: Hrvatski radio

Stephanie Jamnicky

Stephanie Jamnicky

Foto: Krasnodar Pešut / HRT

Od sutra, 25. srpnja, u 18 sati, u uobičajenom terminu Radio drame na Trećem, možete poslušati tri dijela serijala nastalog prema velikom romanu Williama Makepeace Thackeraya (1811-1863). I danas je Thackerayeva ironija, humor, analitičnost društva i karaktera izazovna, prepoznatljiva, duhovita. Sva tri dijela redateljski potpisuje Stephanie Jamnicky, a dramatizacije urednica Lada Martinac Kralj. Napominjemo da je svaki pojedini dio zaokružena cjelina, te se utoliko može slušati neovisno jedan o drugome. 

William.M. Thackeray

William.M. Thackeray

Foto: - / -

BECKY: Bojite se da vas ne obrukam. Mala pustolovka, sumnjivih korijena. Majka Francuskinja, plesačica u Operi, tata neki tamo slikar. Strašno. / LORD STEYNE: No, no. Ne brinem se ja kako ćete se vi snaći u toj šumi u koju želite pošto-poto kročiti, brinem se zbog vašega mogućeg razočarenja./ BECKY: Kakvog razočarenja?/ LORD STEYNE: Ja se poslije posjeta tim vama toliko zanimljivim društvima osjetim kao mumificiran. Moram doći ovamo na kraju dana samo da bih osjetio kuca li mi srce ili ne.

WilliamM. Thackeray: Sajam taštine

Prvi dio, s podnaslovom „Amelia Sedley“, okosnicu ima u ljubavnoj priči koja dobija zaplet zbog sloma burze izazvane turbulentnim događanjima na političkoj, a pokazat će se i povijesnoj, sceni. Iako pisac svoj roman zove „romanom bez junaka“, u prvom dijelu dobra i pokorna Amelia Sedley naša je junakinja. Jer, koliko god je neprobitačno i nepopularno biti dobar, njena tiha posvećenost svojoj ljubavi, hoštaplerskom Georgeu Osborneu, u svijetu taština, lukavosti i interesa, treperi kao svjetionik u magli i zaslužuje izdvojenje od drugih lica. Redateljica S. Jamnicky glavnu ulogu dodijelila je mladoj Karmen Sunčani Lovrić. 


Drugi dio smješten je u ratnu 1815 godinu. Engleska vojska nalazi se u Belgiji, u Bruxellesu, i čeka poziv na bojište i konačno suočavanje s Napoleonom. S vojskom je stigla i cijela bulumenta bogate pratnje. Život vojničkih časnika i svih onih koji ih prate, pustopašan je, kao da nikad neće biti rata. U trenutku kad stiže poziv na bojište sve se mijenja. Među najsnalažljivijima i najlukavijima ističe se Rebeka Sharp, sad udana za kapetana Crawleya. Rat Rebeka vidi kao još jednu mogućnost za penjanje u društvenoj hijerarhiji za koju se odavno naoružala svim mogućim alatima. Jedina koja će joj u lice skresati istinu je dobra Amelia. U ulozi šarmantno prefrigane Rebeke – Jelena Miholjević. 


"Uspon i posrnuće gospođe Rebeke Crawley" treći je dio našeg "Sajma taštine" i prati Rebekin životni luk kojeg napinje njezina nezasitna ambicija da se popne na društvenoj ljestvici. U ulozi Pripovjedača u sva tri dijela slušamo Mladena Vasarija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici