Hrvatski radio

Treći program

Slušanje plesa: gošća Andreja Jeličić

09.03.2023.

09:00

Autor: Katja Šimunić

Andreja Jeličić u koreografiji "Fluid (1987, kor. K. Šimunić)

Andreja Jeličić u koreografiji "Fluid (1987, kor. K. Šimunić)

Foto: /

U emisiji "Slušanje plesa" na Trećem programu Hrvatskoga radija, u petak, 10. ožujka od 18:00 ugošćujemo Andreju Jeličić i razgovaramo o baletnoj terminologiji, stilovima poučavanja klasičnoga baleta i povezivanju baletne tradicije s najsuvremenijim plesno pedagoškim metodama. 


Emisiju su realizirali spikerica Rosanda Tometić, tonska majstorica Katarina Račić, glazbena urednica Adriana Kramarić i autorica/urednica Katja Šimunić. U emisiji je korištena glazba Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza.


Budući da je baletni klas, pod krinkom profesionalne discipline, uglavnom mjesto prisilne šutnje i poslušnog izvršavanja nastavničkih naredbi koncentriranih isključivo na tijelo, kognitivni je aspekt učenja u njemu zapostavljen, a obično se smatra i suvišnim. Ponekad se intelektualni kapacitet smatra čak i smetnjom uspješnom vježbanju: znam za slučaj kada je u baletnoj školi učenici bilo rečeno da je „prepametna da bude balerina“. Međutim, uključivanje kognitivne domene učenja može kod učenika značajno pospješiti proces stjecanja psihomotornih vještina i tako doprinijeti glavnom cilju nastave. U tom je procesu ključna verbalizacija, kako ona nastavnika, kada preciznom terminologijom i pažljivo formuliranim uputama potiču na „osluškivanje“ i osvještavanje tijela, tako i verbalizacija kod samih učenika. Razgovor, pitanja i odgovori, zadaci temeljeni na čitanju i pisanju potiču njihove vještine opisivanja, objašnjavanja i refleksije. Verbalizacijom se tjelesna znanja koja učenici stječu vježbom utvrđuju i potvrđuju te dovode na višu razinu integracije.

Andreja Jeličić „Verbalne metode i uloga učeničke verbalizacije u nastavi baleta; odabir iz prakse“

Andreja Jeličić djeluje kao baletna pedagoginja, a školovala se u lenjingradskoj Akademiji ruskog baleta Agripine Vaganove i londonskom Laban centru gdje je 1993. stekla magisterij iz Plesnih studija (Dance Studies). Autorica je prvih hrvatskih programa za sveučilišni studij iz područja plesne umjetnosti i utemeljiteljica Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na kojem predaje Balet, Povijest plesa i metodičke predmete.

U emisiji razgovaramo o osobnim iskustvima školovanja u Zagrebu i inozemstvu naše gošće, a čut ćemo i ulomke iz njezina predavanja naslova „Verbalne metode i uloga učeničke verbalizacije u nastavi baleta; odabir iz prakse“ koje je održala 2021. na Drugoj međunarodnoj znanstvenoj i umjetničkoj konferenciji iz baletne i plesne edukacije u Sarajevu. 

Na kraju emisiji slušamo i kratku dokumentarnu audiodramu u kojoj se Andreja Jeličić sjeća polaženja Škole za klasični balet na Ilirskom trgu 9 u Zagrebu.

Andreja Jeličić

Andreja Jeličić

Foto: /

Emisiju “Slušanje plesa” u kojoj je naša gošća bila Andreja Jeličić možete kad i gdje želite poslušati na podcastu emisije (podcast google Slušanje plesa, bez naknade, naravno) kao i u slušaonici emisije „Slušanje plesa na ovoj poveznici:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/slusanje-plesa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušanje plesa

„Slušanje plesa“ je ciklus emisija u kojem osluškujemo najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem razgovaramo s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. „Slušanje plesa“ je hibridne forme i sastoji se uobičajeno od razgovora, eseja i kratkog dramskog ostvarenja, a emitira se svakog drugog petka u mjesecu na Trećem programu Hrvatskog radija od 18:00 – 19:00.

Poslušajte u Slušaonici