Hrvatski radio

Treći program

Slušanje plesa: gošća Ivana Slunjski

13.01.2023.

08:00

Autor: Katja Šimunić

Slušanje plesa_Katja Šimunić i Ivana Slunjski

Slušanje plesa_Katja Šimunić i Ivana Slunjski

Foto: knš / -

Na Trećem programu Hrvatskoga radija u petak, 13. siječnja  započinje ciklus emisija „Slušanje plesa“ u kojem ćemo osluškivati najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem želimo razgovarati s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. Gošća s kojom započinjemo ciklus emisija „Slušanje plesa“ je kazališna i plesna kritičarka, istraživačica i teoretičarka plesa, također i predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa Ivana Slunjski.

Emisiju su relizirale tonska majstorica Katarina Račić, glazbena urednica Adriana Kramarić i autorica/urednica Katja Šimunić. Tekstove je čitala Alma Prica, a u emisiji je korištena glazba Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza. 


Premda se među plesnim umjetnicima i u stručnoj recepciji već neko vrijeme raspravlja o adekvatnosti naziva u odnosu na posebnosti pojava koje se njime obuhvaćaju, široj je javnosti suvremeni ples još „apstraktan pojam”, ali ne u smislu apstraktnosti kojoj označitelj nije posve proničan, nego apstraktnosti kojom se eufemistički zaodijeva neznanje. I dok nekolicina nas smatra da su i naziv i disciplina dozreli za revaloriziranje, a mi dorasli tomu procesu, veći dio šire javnosti ne razlikuje umjetnički ples od raznih drugih plesnih aktivnosti. Drugim riječima, nastojimo prevrednovati nešto što izvan stručnoga kruga još, zapravo, nije do kraja usvojeno ili prepoznato. Šire ne(pre)poznavanje suvremenoga plesa kao institucije umjetnosti ne bi toliko čudilo da nije posrijedi izvedbeni kontinuitet od šezdesetih godina 20. stoljeća do danas, s time da se suvremeni ples u Hrvatskoj u različitim pojavnim oblicima razvija od dvadesetih godina istoga stoljeća. Razlozi nedostatna etabliranja brojni su, unutarnji – umjetnost temeljena na tijelu, nesvodivost pokreta na jasnoću jezične poruke – i vanjski – ženska umjetnost, insinuacije o neozbiljnoj umjetnosti, drugost naspram dramskoga kazališta, slabija vidljivost zbog nedostatna programskog financiranja, navedimo samo neke od njih.

Ivana Slunjski "Ples naše suvremenosti"

Ivana Slunjski u emisiji najprije govori o tome što je ples i o vrstama plesa, s naglaskom na pojam suvremenoga plesa, odgovara na pitanje koliko je plesna terminologija jasna u svakodnevnom govoru ili diskursima drugih umjetnosti. Jedna od tema je i Plesni kongres održan u Mainzu 2022, veliko okupljanje plesnih praktičaraa i teoretičara koje se održava svake tri godine, a posvećeno je jačanju plesa kao autonomne umjetničke discipline i specifične domene znanja. Krovna tema prošlogodišnjeg kongresa je bila dijeljenje potencijala, a to podrazumijeva propusnost institucionalne i nezavisne plesne scene, kustoske koncepcije i dehijarhizaciju. U emisiji slušamo i ulomke iz eseja „Ples naše suvremenosti“ Ivane Slunjski, a tekst je čitala Alma Prica. Nakon eseja naša gošća govori i o svom konceptu istraživačko-arhivskoga modela i ideji arhiviranja sadašnjosti kako bi nastala baza podataka za dalja istraživanja, a radi se o svojevrsnom mapiranju hrvatske suvremenoplesne scene, u petogodišnjem razdoblju (2015–2020). Prvo i jedno od najdojmljivijih praćenja procesa rada umjetnika na izvedbi, dokumentiranja i analiziranja umjetničkog procesa bilo je u stvaranju predstave “Glečer”, autorskoga kolektiva Sonje Pregrad, Pavla Heidlera, Ane Horvat i Silvie Marchig koja je premijerno izvedena u rujnu 2015. u dvorani Janje Zagrebačkoga kazališta mladih.

Ivana Slunjski o izvedbenim umjetnostima piše i uređuje u mnogim tiskanim i elektroničkim medijima, objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija te u raznim zbornicima i drugim knjigama. Osmišljava i vodi radionice plesne kritike i radionice o odnosima teksta i plesa. Razvija koncept istraživačko-arhivskoga modela temeljena na ideji „arhiviranja sadašnjostiˮ s namjerom stvaranja baze podataka za dalje umjetničko, znanstveno ili drugo istraživanje, razrađujući metodologije praćenja, dokumentiranja i analiziranja umjetničkog procesa. Od početka karijere autorski i povremeno izvođački sudjeluje u mnogim interdisciplinarnim projektima. Dramaturški surađuje s koreografima te scenaristički na plesnom filmu. Trenutačno promišlja nove recepcijske formate i alate kojima bi kritika i teatrologija pravodobno odgovorile na pomake izvedbenih umjetnosti prema procesnosti, dijeljenju praksi, digitalnoj izvedbenosti. Netom je uredila knjigu Nataše Govedić Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika kojom je Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa pokrenulo Biblioteku Polilog u nastojanju poticanja i afirmiranja kritičke i teatrološke misli, zagovarajući otvorenost i inkluzivnost te različite pristupe u pisanju o izvedbenim umjetnostima. S Nikom Krajnović, Tihanom Naglić i udrugom Prostor plus u Rijeci upravo pokreće Kinogibanja, večeri plesnog filma i videa te digitalnih ekvivalenata.


Ivana Slunjski

Ivana Slunjski

Foto: / -

Izbor iz bibliografije:

Slunjski, Ivana (2022), „Dogodilo se: Imago i Hodačˮ, Krležini dani u Osijeku 2021. Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, drugi dio, ur. Martina Petranović, HAZU, HNK u Osijeku i Filozofski fakultet Osijek, Zagreb–Osijek, str. 294–307.

Slunjski Ivana (2021), „O novim počecima i starim pitanjimaˮ, Na istom prostoru ispred vremena: umjetničke prakse na nezavisnoj kulturnoj sceni, ur. Matija Mrakovčić, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Zagreb, str. 212–235.

Slunjski, Ivana (2017), „Uzvraćanje pogledaˮ, Čitanka, časopis za izvedbeno-teorijske razgovore, br. 1, Četveroruka, Zagreb, str. 28–33.

Slunjski, Ivana (2016), „Onkraj arhiva: poetika istraživanja imaginarnih objekata plesaˮ / “Beyond Archives: Poetics of Exploring Imaginary Objects of Danceˮ, Kretanja, časopis za plesnu umjetnost / Movements, Dance Magazine, br. 26, HC ITI, Zagreb, str. 8–19.

Slunjski, Ivana (2016), „Ples naše suvremenostiˮ / “Dance of Our Contemporaneityˮ, Kretanja, časopis za plesnu umjetnost / Movements, Dance Magazine, br. 25, HC ITI, Zagreb, 30–47.

Slunjski, Ivana (2014), „Izgubljeni u autorstvuˮ / „Lost in Authorshipˮ, Modeli zajedništva, strategije vidljivosti: 15 godina Platforme / Models of Communality, Strategies of Visibility: 15 Years of the Platform, ur. Jelena Mihelčić, Iva Nerina Sibila i Ivana Slunjski, Plesni centar TALA, Zagreb, str. 102–111.

Kratki esej o plešućem tijelu

Kratki esej o plešućem tijelu

Foto: / -

U završnici emisije slušamo kratku audiodramsku formu „Kratki esej o plešućem tijelu“ koju bismo mogli podnasloviti akustičkom koreografijom odnosno refleksijom o plesu kroz infleksiju kreiranu zvučnim valovima koji se moduliraju drugim zvučnim valovima ili samima sobom. Pitanje nemogućnosti arhiviranja plesne umjetnosti odjelotvorili smo kao pitanje kako transfigurirati ples kao scensku umjetnost u zvučni zapis? Kako uhvatiti zapis tijela koje proizvodi plešući zvuk? Ovu kratku formu realizirali su glumica Dunja Fajdić, plesačica Zrinka Lukčec Kiko, skladatelj Maro Market, tonska majstorica Marija Pečnik Kvesić, autorica i redateljica Katja Šimunić.

Emisije iz ciklusa « Slušanje plesa » možete nakon premijernog emitiranja poslušati na stranici emisije ili se pretplatiti (bez naknade) na njezin podcast. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušanje plesa

„Slušanje plesa“ je ciklus emisija u kojem osluškujemo najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem razgovaramo s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. „Slušanje plesa“ je hibridne forme i sastoji se uobičajeno od razgovora, eseja i kratkog dramskog ostvarenja, a emitira se svakog drugog petka u mjesecu na Trećem programu Hrvatskog radija od 18:00 – 19:00.

Poslušajte u Slušaonici