Hrvatski radio

Treći program

Slušanje plesa: gošća Sanja Lovrenčić

26.01.2023.

10:00

Autor: Katja Šimunić

Slušanje plesa_Sanja Lovrenčić

Slušanje plesa_Sanja Lovrenčić

Foto: / -

Na Trećem programu Hrvatskoga radija u petak, 27. siječnja, u emisiji "Slušanje plesa" razgovaramo s pjesnikinjom, prozaisticom, prevoditeljicom i radiofonskom autoricom Sanjom Lovrenčić o suodnosu plesa i književnosti . 

Emisiju su relizirale tonska majstorica Katarina Račić, glazbena urednica Adriana Kramarić i autorica/urednica Katja Šimunić. Tekst je čitala Jelena Miholjević, a u emisiji je korištena glazba Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza.


„U najboljim predstavama postoji jedan trenutak u kojem tijelo kreće da bi zaplesalo (…) To mi je izuzetno dragocjeno, to je jedan tako divan osjećaj nekakvog oslobađanja. I osim toga postoji neka vrsta ekspresije kad se osjeća emocija koja pokreće plesača i neko značenje koje nije nužno verbalno značenje.“

Sanja Lovrenčić u emisiji "Slušanje plesa"

Pjesma „Miris kruha“ Sanje Lovrenčić je bila dio projekta llinkt!pleše poeziju u predvorju Nacionalne sveučilišne knjižnice 2004. Plesačice i ko-autorice koreografije u suradnji s pjesnikinjom i koreografkinjom Katjom Šimunić bile su: Silvia Marchig i Zrinka Užbinec, a plesala je i tada trinaestogodišnja Anja Đurinović. 


U emisiji slušamo i ulomak iz romana „Klizalište“ (2005), točnije ulomak „Ples u tami“ iz tada još neobjavljenoga romana, a koji je tiskan u prvom broju časopisa za plesnu umjetnost „Kretanja“ (2002). 

„Tajni ples, ples o kojemu ne govori. Kada bi glas – glas njezine kćeri, ili majke, muža, mlađeg ili starijeg sina, bilo koji od tih prisno poznatih glasova koji je tijesno okružuju _ pitao zašto, što ti znači taj ples, što glumiš, što pokušavaš dokazati, protiv čega se boriš, ne bi mu mogla ništa odgovoriti. U njoj titraju različiti zamislivi odgovori, nijedan dovoljan, svi podjednako prihvatljivi. Plesat ću do posljednjeg daha, posljednjega dana svojega života? Kad više ne budem mogla plesati, tad više neću plesati, ali sad mogu, sad, sad, sad! Sad, pružajući ruke naprijed, u skoku, smiješi se svojemu odrazu u staklima prozora: plešem, dakle jesam…“

Sanja Lovrenčić, ulomak iz romana „Klizalište“

U završnici emisije slušamo kratku audio formu naslova „Pjevanja male sirene“, iz ciklusa Male forme, nastalu 2018, prema pjesmi Sanje Lovrenčić, a interpretirale su je Alma Prica i sama autorica, tonska majstorica je bila Marija Pečnik Kvesić, glazbeni urednik Maro Market, a redateljica Katja Šimunić.

Sanja Lovrenčić

Sanja Lovrenčić

Foto: / -

Sanja Lovrenčić počela se baviti književnošću objavljujući u časopisima poeziju i prijevode poezije s francuskog i engleskog jezika. Prvu samostalnu zbirku pjesama, Insula dulcamara, objavila je 1987. Otad je objavila još osam pjesničkih zbirki; poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, rumunjski, danski i francuski jezik. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je nagradu “Kiklop” 2007. Za rukopis Pišem ti iz daleke zemlje dobila je 2021. nagradu za pjesme u prozi “Tea Benčić Rimay”.

Premda poeziju smatra svojim književnim ishodištem i glavnom književnom djelatnošću, napisala je i niz proznih knjiga – romana, zbirki kratkih priča, autobiografskih zapisa. Za roman U potrazi za Ivanom dobila je 2007. nagradu “Gjalski”.

Tijekom devedesetih i početkom dvijetisućitih intenzivno je surađivala s Dramskim programom Hrvatskog radija koji je izveo niz njezinih dramskih tekstova, od kojih su neki izvedeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom); za originalni dramski tekst za radio dvaput je dobila I. nagradu na anonimnom javnom natječaju HRT-a.

Dio njezinog stvaralaštva posvećen je djeci; napisala je desetak tekstova za slikovnice, objavila nekoliko zbirki priča i dvije knjige igrokaza; za taj dio svojeg rada dvaput je dobila nagradu „Grigor Vitez“, kao i nagradu “Ovca u kutiji”.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu “Kiklop” 2012.

Godine 2005. pokrenula je program za poticanje čitanja Uberi priču! koji se otad kontinuirano izvodi u nekoliko hrvatskih gradova.

Osnivačica je, glavna urednica i suvlasnica naklade Mala zvona.

Od 2014. bavi se i izradom umjetničkih predmeta od keramike.


Emisije iz ciklusa « Slušanje plesa » možete nakon premijernog emitiranja poslušati na stranici emisije ili se pretplatiti (bez naknade) na njezin podcast. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušanje plesa

„Slušanje plesa“ je ciklus emisija u kojem osluškujemo najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem razgovaramo s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. „Slušanje plesa“ je hibridne forme i sastoji se uobičajeno od razgovora, eseja i kratkog dramskog ostvarenja, a emitira se svakog drugog petka u mjesecu na Trećem programu Hrvatskog radija od 18:00 – 19:00.

Poslušajte u Slušaonici