Hrvatski radio

Treći program

Slušanje plesa: Posvećeno Miri Muhoberac

23.03.2023.

09:00

Autor: Katja Šimunić

Mira Muhoberac kao djevojčica, sa izložbe u sklopu simpozija, MH, 2022.

Mira Muhoberac kao djevojčica, sa izložbe u sklopu simpozija, MH, 2022.

Foto: / -

Emisiju „Slušanja plesa“ koju premijerno možete poslušati na Trećem programu Hrvatskoga radija, u petak, 24. ožujka od 18:00 posvećujemo književnoj i kazališnoj kritičarki, teatrologinji, dramaturginji, redateljici, izbornici brojnih kazališnih festivala, sveučilišnoj profesorici, znanstvenici, autorici knjiga i radijskih emisija, Miri Muhoberac koja nas je iznenada i prerano napustila u rujnu 2021. 

Emisiju su realizirali tonska majstorica Katarina Račić, glazbena urednica Adriana Kramarić i autorica/urednica Katja Šimunić. U emisiji je korištena glazba Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza.

Galerija
"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-
"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-Rasplitanje, Foto: Nina Đurđević/-"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-"Rasplitanje", Foto: Nina Đurđević/-

U emisiji slušamo cjelovit tekst Mire Muhoberac "Niti života i smrti _ O predstavi Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE" koji se odnosi na predstavu što su je su-kreirale plesačice Ana-Maria Bogdanović, Anja Đurinović i Silvia Marchig, glumica Urša Raukar i redateljica Marina Petković Liker, premijerno izvedenu 28. studenoga 2015. u Zagrebu, u tada napuštenoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87.

Tekst koji je prvotno objavljen u časopisu za plesnu umjetnost Kretanja broj 25 u izdanju Hrvatskog centra ITI, 2016, čitaju glumica Jelena Miholjević i spikerica Rosanda Tometić, a povremeno ćemo čuti i glas Mire Muhoberac iz emisije Theatralia od 18. studenog 2019. u kojoj je govorila i o ovoj predstavi.

U završnici emisije slušamo i kratku audio formu zasnovanu na pjesmi „Notturno“ Vladimira Vidrića koja je dobila srebrnu nagradu na međunarodnom festivalu radio-dramskih ostvarenja Prix Nova u Bukureštu 2017. Tonski majstori su bili Zoran Brajević i Marija Pečnik Kvesić, skladatelj Maro Market, glumica Dunja Fajdić i glumac Sreten Mokrović, urednica Željka Turčinović, redateljica Katja Šimunić.  U prvoj prostoriji svi dugo šutimo, osjećamo mirise prošlosti, naslućujemo ljude nekad, ritualno i funkcionalno daju nam se deke, kao pacijentima onoga vremena i kazališnim konzumentima ovog vremena. Rijetki odbijaju mekane i tople prekrivače, neki ne žele crne deke, smijuljimo se znalački, ali i osjećamo tjeskobu i strah. Gdje smo zapravo zatvoreni i što će (nam) se dogoditi? Izvođačice su dijagonalno supostavljene i otvaraju autohtoni ormar, razgovaraju o paučini, sredstvu za čišćenje, laštenju parketa, svojoj svakodnevici koja donekle korespondira s našom. Ne znamo govore li isječke našega života i kako to znaju. U zamagljenu staklu ormara vidimo sebe i ostale u drugome svjetlu. Staklo i zrcalo jedni su od provodnih elemenata predstave. Glumice i plesačice, plesačice i glumice otvaraju prozore, čuje se buka s ulice, sjedaju u prozore gledajući kroz staklo sjećanja, voda kao zrcalo također dobiva funkciju odraza, protjecanja, posebnosti vizure. U te se svojevrsne ekrane, zaslone, naslone i platforme upleću i sjene dobivene reflektorima na zidovima, fotografije obitelji stvarne i fiktivne koje lijepe na zid, nadograđuju novi mediji i tako se film implementira u predstavu i kao da potencira kretanje, gibanje, nejasnost, prolaznost, istovjetnost.

Mira Muhoberac "Niti života i smrti _ O predstavi Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE"

Emisiju “Slušanje plesa” posvećenu Miri Muhoberac možete kad i gdje želite poslušati na podcastu emisije (podcast google Slušanje plesa, bez naknade, naravno) kao i u slušaonici emisije „Slušanje plesa" na ovoj poveznici:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/slusanje-plesa


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušanje plesa

„Slušanje plesa“ je ciklus emisija u kojem osluškujemo najraznolikije pojavnosti plesa i plesne umjetnosti, u kojem razgovaramo s plesnim umjetnicima, plesnim teoretičarima, ali i drugim kreativnim i zanimljivim osobama o tome što je ples ili što za njih predstavlja ples, što im znači. „Slušanje plesa“ je hibridne forme i sastoji se uobičajeno od razgovora, eseja i kratkog dramskog ostvarenja, a emitira se svakog drugog petka u mjesecu na Trećem programu Hrvatskog radija od 18:00 – 19:00.

Poslušajte u Slušaonici