Hrvatski radio

Treći program

Surovi realizam raspada obitelji - premijera

09.01.2023.

10:29

Autor: Kristina Kegljen

Ovisnost

Ovisnost

Foto: Roberto Lee Cortes / Pexels

Svake godine između 15.studenog i 15.prosinca, u Hrvatskoj se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti i svake godine saznamo za razne brojke vezane za temu ovisnosti i nikad se ne možemo načuditi tim zlim predskazanjima. Tako je, primjerice, u 2020. najstariji zabilježen ovisnik imao 73 godine, a najmlađi tek 13 godina. U Hrvatskoj ovisnici umiru u prosjeku s 50 godina, a 2020. umrla su 322 registrirana ovisnika.

Brojevi su porazni, droge su sve podlije, slučajevi ovisnika sve tužniji i tegobniji. Ipak, malo nam znači ako u medijima neprestano čitamo izlistavanje brojeva, a puno veći impact na ljude ima ako svjedoče nekoj sudbini. Stoga u Dramskom programu donosimo Radio igru „Pater familias“ mladog i perspektivnog dramatičara Mihovila Rismonda koji se u ovoj psihološkoj drami realističnog naboja uhvatio u koštac s temom adolescentske ovisnosti.

Dramatičar Mihovil Rismondo

Dramatičar Mihovil Rismondo

Foto: Mihovil Rismondo / --

Mihovil Rismondo (Zagreb, 1999.) student je dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Svojim se dramama predstavljao na studentskoj reviji DeSADU te festivalu KRADU. Također piše scenarije pa je tako sudjelovao u pisanju kratkih igranih filmova „Bloodline“, „Ispod maske“ te „Uloga“. U svojim dramama bavi se žarišnim temama koje zaokupljaju adolescente te tako doprinosi nizu mladih autora koji portretiraju boljke vlastite generacije.

Toma Medvešek, perspektivni mladi glumac koji se probija na sceni već zapaženim kazališnim, filmskim i TV ulogama dobio je zadatak igrati Davida, mladog studenta glume kojega je ostavila djevojka i koji utjehu pronalazi u višetjednom opijanju i drogiranju. Kroz likove njegova oca i majke, ali i očeve ljubavnice, saznajemo da je David problematičan momak kojemu prije svega manjka poštovanja prema autoritetima. Međutim, kako se tijek drame raspliće, slušatelj shvaća da postoji razlog za ovakvo Davidovo ponašanje.

Glumac Toma Medvešek

Glumac Toma Medvešek

Foto: Toma Medvešek / --

Rismondovu dramu „Pater familias“ u zvučnom obliku zamislio je redatelj Mislav Brečić, pokušavši u radio drami učiniti ono što je britanski redatelj i scenarist Mike Leigh činio u svojim filmovima, a to je kroz socijalnu dramu prikazati život malog čovjeka. U našem radijskom „Pater familiasu“ može se naslutiti svojevrstan voajerizam – kao da prisluškujemo naše likove kroz vrata ili zidove, kao da smo nepoželjan prisluškivač kojega zanima što se događa kod susjeda. Istovremeno se zvuk i pokret koji se čuje pokušao što više oprirodniti pa tako drama obiluje sirovim zvukom poput, primjerice, šuškanja odjeće, ali i prevladavajućom naturalističkom atmosferom.

Glavni junaci su bili Toma Medvešek kao nositelj glavne uloge, zatim Zoran Čubrilo, Anica Kontić, Dijana Vidušin i Daria Lorenci Flatz. Za ton je bio zaslužan Dalibor Piskrec, a glazbeni urednici su Franka Meštrović i Maro Market. Emisiju je uredila Kristina Kegljen.

Radio igra emitira se svakog ponedjeljka u 18.00 sati na Trećem programu hrvatskog radija, a emisije su za naknadno slušanje dostupne u Slušaonici, ili na GoogleApple podcastu koji se ne naplaćuju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio igra

Suvremena domaća i inozemna dramska i radiodramska ostvarenja različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, s posebnim naglaskom na problemski artikulirana ili dramaturški inovativna djela, što emisiju povremeno otvara i prema propulzivnijim autorima iz ranijih razdoblja 20. stoljeća.

Poslušajte u Slušaonici