Hrvatski radio

Treći program

Audiodrama zasnovana na romanu Virginije Woolf „Ka svjetioniku“

08.12.2021.

15:35

Autor: Katja Šimunić

"Ka svjetioniku"

"Ka svjetioniku"

Foto: Katja Šimunić / -

Roman Virginije Woolf „Ka svjetioniku“ (To the Lighthouse), objavljen je 1927. i pripovjednom strujom svijesti opisuje svakodnevicu članova obitelji Ramsay i njihovih prijatelja i poznanika tijekom posjeta ljetnoj rezidenciji Ramsayevih između 1910. i 1920.

Naša audio-drama, zasnovana na ovom romanu, usredotočuje se na osobu gospođe Ramsay, majku osmero djece, koja okuplja oko sebe i obitelj i goste, koja je lijepo središte toga disparatnoga društva, ali i sama u sebi kontradiktorna, u osjećajima prema suprugu, profesoru filozofije, i prijateljici Lily Briscoe, slikarici. Posve suprotno gospođi Ramsay koja brak doživljava kao srž ženina života, Lily Briscoe je umjetnica koja ne teži obiteljskome životu nego nezavisnosti i slobodi. Istodobno suptilne i razorne valove pripovijedanja Virginije Woolf nastojali smo otjelotvoriti valovima glumačkih glasova i ozvučiti atmosferama bezdanoga mora i toliko žuđenoga svjetionika.

Glumili su: Ivana Buljan Legati, Antonija Stanišić Šperanda, Tomislav Rališ, Frano Mašković, Zoran Čubrilo, Asja Jovanović, Irena Tereza Prpić, Martina Čvek, Filip Lugarić i Hrvoje Rukavina. Dramatizacija: Ivana Buljan Legati. Prijevod s engleskog: Branka Žodan. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.

Emisija se može poslušati u rubrici Slušaonica / Radio atelje. 


Sa snimanja audiodrame "Ka svjetioniku". Na fotografiji: Zoran Čubrilo, Tomislav Rališ, Ivana Buljan Legati, Frano Mašković i Antonija Stanišić Šperanda.

Sa snimanja audiodrame "Ka svjetioniku". Na fotografiji: Zoran Čubrilo, Tomislav Rališ, Ivana Buljan Legati, Frano Mašković i Antonija Stanišić Šperanda.

Foto: Katja Šimunić / -

Kad se spusti mrak, zraka sa svjetionika svijetli proljetnim, mekšim sjajem i pomiješana s mjesečinom nježno klizi po šarama tepiha, i kao da utiskuje poljubac, pa zastaje kriomice, gleda i opet se vraća s ljubavlju.

Virginia Woolf "Ka svjetioniku"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici