Hrvatski radio

Treći program

Pavelova prava ljubav

14.01.2022.

10:00

Autor: Nives Madunić Barišić

Snimanje radio romana

Snimanje radio romana

Foto: HRT / HRT

Najnovija dramska premijera u emisiji Radio roman donosi nam adaptaciju romana Pavelova prava ljubav autora Zorana Pilića. U humorističnom portretu raspada jedne ljubavne veze, Zoran Pilić uz pomoć svog ciničnog gotovo pa antijunaka Pavela, kojeg britko tumači Frano Mašković, pred očima čitatelja dekonstruira ljubavne zaplete parova u srednjoj dobi.Pavelova prava ljubav

Nakon što Pavela, uvjetno rečeno, naprasno ostavi dugogodišnja djevojka Mia, on se negiranjem te činjenice baca na ponovno osvajanje svoje družice, i baš kad se pomiri s time da je njihova ljubav otišla u nepovrat, dogodi mu se fatalna ljubav prema dotadašnjoj prijateljici Ženji. Britkim dijalozima i crnohumornim pristupom svakodnevici i životu, autor pred nama postavlja pitanje koliko je bitno nekoj osobi pružiti šansu da nam se približi, a ne bi li u njoj prepoznali dvojnika koji nam je oduvijek nedostajao. I dok se Pavel ne može pomiriti s činjenicom da ostaje sam, prepušten kućanskim poslovima koje nije sposoban obavljati, sudbina mu dovede Ženju koja je oduvijek bila tu, u prikrajku. Roman je ovo o ljubavi, patnji, komici života i spletovima okolnosti na koje njegovi junaci, a ni slušatelji „Pavelove prave ljubavi“, ne mogu ostati imuni.

„Danova prava ljubav“ film je Petera Hedgesa iz 2007., a riječ je o dramedy žanru u kojemu glavni junak – usamljeni udovac s tri kćeri, tumači ga Steve Carell, pronalazi novu ljubav u neočekivanom trenutku, ali ispostavi se da je njegova simpatija (Juliette Binoche) ustvari djevojka njegova brata. Ova komedija karaktera prepuna duhovitih zapleta referentna je okosnica „Pavelove prave ljubavi“.

Galerija
Frano Mašković, Foto: HRT/HRT
Zoran Pilić, Foto: -/-Goran Ribarić, Foto: -/-

Uz već spomenutog Franu Maškovića u glavnoj ulozi, ostale uloge tumače Igor Kovač, Lucija Dujmović, Martina Čvek, Biserka Ipša Kunčević i Zoran Gogić kao Stara i Stari te studenti Jakov Zovko, Luka Knez, Domagoj Ikić, Melody Martišković i Lara Nekić kojima je ovo prvo, ali iznimno uspješno, pojavljivanje na radiju. Za radijsku adaptaciju pobrinula se dramaturginja Kristina Kegljen, a Goran Ribarić u radijski eter redateljski je prenio svu komiku i vitalnost ovog Pilićevog romana.

Zoran Pilić  hrvatski je romanopisac koji iza sebe ima objavljenih osam knjiga. Rođen je u Zagrebu, odrastao u Dalmaciji i BiH, a zatim se vratio u Zagreb gdje i sada radi i živi. Radio je u videoteci, poduzeću Cesta, Centru za autizam te na mnogim filmskim festivalima, a ljubav prema filmu odražava se i u romanu „Pavelova prava ljubav".


Premijeru emisije možete poslušati od ponedjeljka 17. siječnja do petka 21. siječnja na HR3 od 9 sati i 30 minuta, a od 21. siječnja svih pet nastavaka možete poslušati na poveznici Slušaonica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici