Ars acustica

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Naglasak je u emitiranju i promociji izvornih umjetničkih djela ostvarenih u produkciji Dramskog programa i skladanih za radijski medij a kojima je osnovni pokretač zvuk u umjetničkoj formi (zvučni pejzaži, zvučne instalacije, „sound art“, elektroakustička glazba, radio poezija, nove dramske forme...).

Posljednje emisije

Subota, 24.07.2021 23:30

Stephanie Jamnicky, Zoran Sajko: OČAJNA KUĆANICA

U emisiji slušamo dva djela nagrađivanog dvojca- redateljice Stephany Jamnicky i ton majstora Zorana Sajka. "Očajna kućanica" ars acustica u kojoj se autori poigravaju "kuhinjskim" zvukovima" i "Glagoljon" djelo koje je 2013. osvojilo nagradu "Grand Prix Nova" u Bukureštu te 2012. nagradu "Grand Prix Marulić" na Hvaru.

Subota, 17.07.2021 23:30

Pavlica Bajsić Brazzoduro, Lana Deban: TRAG U ČAĐI

Punih 147 godina nekoliko čađavih listova papira čamilo je u biblioteci Francuske akademije znanosti. Na naoko neuglednim listovima papira pisala je godina 1860. i jedna vijugava linija, poput nekog tajnovitog ornamenta. Godina je 2008. Dok su njuškali po knjižnici Akademije znanosti u Parizu, grupu američkih znanstvenika iz kolektiva First Sounds zaintrigirao je taj valoviti trag u čađi vrlo nalik prikazu zvuka u wave-u. Njihov softver je doista i pročitao neobičnu vijugavu liniju. I ona je...propjevala! Francuskom se uspavankom "Au claire de la Lune" ("Kuca, kuca Pero") po prvi puta oglasio glas zabilježen 147 godina ranije. Zabilježen rogom i četkicama od veprovih čekinja koje su titraje zvuka ucrtavale u čađu na papiru. Glas je pripadao Eduardu Scottu de Martinville-u koji je svojom čudnovatom napravom, fonoautografom, pokušao napraviti "stenogram" pjevačke interpretacije. Nije ni sanjao da će se njegov "trag u čađi" stoljeće i pol kasnije moći reproducirati i tako ući u vječnost. Ovo otkriće kolektiva "First Sounds"je Thomasu Alvi Edisonu oduzelo još jednu povijesnu zaslugu. Njemu se, naime, donedavno pripisivala prva snimka ljudskoga glasa.

Subota, 10.07.2021 23:30

Palma Ars Acustica 2021.- 1.dio

U emisiji slušamo ulomke dvaju djela koja su se plasirala u finale ovogodišnjeg natjecanja Palma Ars Acustica održanog on line u svibnju ove godine. Natjecanje se održava od 2013.godine u organizaciji skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiodofuzijskoj uniji. Ove godine prijavljeno je 18 radiofonskih uradaka a finalisti su: Alien productions za ORF; Olga Kokcharova koja je predstavljala Švicarski radio; Savannah Agger predstavnica Švedskoga radija; Adriana Kramarić i Marija Pečnik Kvesić za Hrvatski radio i Iain Chambers- engleski skladatelj koji je svojim djelom Ivry- sur-Seine ove godine donio pobjedu Zapadnonjemačkom radiju WDR u čijoj produkciji je kompozicija realizirana. U emisiji slušamo ulomke spomenute pobjedničke ars acustice Ivry- sur- Seine te radio opere Performing Utopia koju kao autori potpisuju Alien Productions- Martin Breindl, Norbert Math i Andrea Sodomka.

Subota, 03.07.2021 23:30

Đorđe Jandrić, Petar Vujačić: Hrpa, hrpa svijeta

Ars acustica Hrpa, hrpa svijeta eksperimentalna je zvučna skulptura, instalacija prenesena iz (izložbenog) prostora u zvuk, bolje rečeno zvučni prostor. Kao polazište je poslužila izložba kipara Đorđa Jandrića koja je pod naslovom HRPA SC postavljena u studenom 2020. u Studentskom centru u Zagrebu: peterodijelnu instalaciju sačinjenu od 4 plošna rada postavljena na zidove galerije SC upotpunilo je tzv. zvučno tijelo skulpture osmišljeno i realizirano u suradnji s redateljem Petrom Vujačićem. Zajednički su stvorili kompoziciju u kojoj autor na 25 jezika izgovara riječ hrpa, a koja započinje u relativno sporom tempu, prema sredini ubrzava i raste u organiziranu HRPU zvukova, da bi se prema kraju ritam glasova opet prorijedio i usporio. Tu zvučnu hrpu koja je punila prostor galerije preradili su i obogatili fragmentima poeme “Pomorska pjesan” portugalskog pjesnika Fernanda Pessoe (u prijevodu Mirka Tomasovića) kao i tekstom Borivoja Popovčaka “Epilog” iz monografije Đorđa Jandrića i tako stvorili novo originalno zvučno djelo.

Najave
Franka Meštrović: OKOLO, NAOKOLO, U

Franka Meštrović: OKOLO, NAOKOLO, U

Subota, 31.07.2021. 23:30 - 23:54

„Okolo Naokolo U“ radiofonsko je poetski cirkularni niz zvučnih pejzaža dalmatinskog otoka Drvenika Velog. Niz koji je nadahnut poezijom pjesnikinje Marine Čapalije, čiji su stihovi satkani od arhaično- čakavskog izričaja ...

Sve najave