Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

Subota, 16.02.2019 16:03

Žmirić, Markovina

Dario Grgić za emisiju piše o romanu “Pacijent iz sobe 19” riječkog književnika Zorana Žmirića. Uz književnost, Žmirić se bavi i glazbom, bio je član Laufera, Grada i Grča, zapaženih skupina. Roman govori o ratnim traumama, a napisan je u formi ispovijedi ratnog vetrana. Damir Radić piše o knjizi splitskog povjesničara, esejista i kolumnista Dragana Markovine “Jugoslavija u Hrvatskoj 1918-2018. - od euforije do tabua”.

Subota, 09.02.2019 16:03

Oz, Despentes, McBride

„Pozdrav fanaticima” naslov je knjige slavnog izraelskog romanopisca i esejista Amosa Oza, koja je objavljena u prijevodu Andreje Weiss Sadeh. Fanaticima valja suprotstaviti jasnoću analize o posljedicama njihova postupanja i nesreći u koju vode i sebe i one koje okupiraju i tlače – tim riječima razmatranja Amosa Oza sažima Nadežda Čačinović. Knjiga donosi tri eseja o fanatizmu, sekularnosti i suživotu Židova i Palestinaca. Dragan Jurak prikazat će treći, završni dio romaneskne trilogije Valerie Despentes naslova „Vernon Suboteks” u prijevodu Ite Kovač, o sudbini ostarjelog DJ-a koji se nije umio prilagoditi promjenama na tržištu. Marija Ott Franolić piše o romanu „Manji smo boemi” irske književnice Eimear McBride u prijevodu Ande Bukvić Pažin. Roman je to o odrastanju i seksualnosti, napisan osebujnim stilom koji precizno iskazuje turbulentno razdoblje u životu glavne junakinje.

Subota, 02.02.2019 16:03

Zdravko Malić, Zoran Pilić

Nedavno je objavljena knjiga dnevničkih zapisa hrvatskog stručnjaka za poljsku književnost, prevoditelja i pjesnika Zdravka Malića nazvana „Stazom pored druma, dnevnik osamdesetih“. Knjigu je uredila književnica, stručnjakinja za rusku književnost i prevoditeljica Irena Lukšić, a za emisiju Malićeve dnevnike će prikazati Tatjana Gromača Vadanjel. Malić je poznat kao jedan od vrsnijih svjetskih poznavatelja i tumača djela Witolda Gombrowicza, na čijem je radu i doktorirao godine 1965., prevodeći i upoznajući domaću publiku s tim književnikom. Zdravko Malić vodio je dnevnik gotovo dva desetljeća; prvi od planirana dva sveska sada je dostupan čitateljima, a obuhvaća razdoblje od 1981. do 1989. godine. „Kad su divovi hodali zemljom” naslov je pete prozne knjige, ujedno i treće zbirke priča Zorana Pilića. Poslušat ćemo kritiku Božidara Alajbegovića.

Subota, 26.01.2019 16:03

Nova esejistika i proza

Knjiga „Ludilo u civilizaciji” američkog sociologa škotskog podrijetla Andrewa Sculla opsežan je pregled medicinskog tretiranja psihičkih bolesti od početka civilizacije od danas.. Knjigu je preveo Dinko Telećan, a prikazat će je Nebojša Lujanović. Željko Senković piše o romanu „Vegetarijanka” južnokorejske autorice Han Kang, u prijevodu Mirne Čubranić, koji govori o želji jedne žene da postane biljka i tako se oslobodi tamne strane ljudskog bića. Roman „Zlo” islandskog pjesnika, prevoditelja i romanopisca Eirikura Orna Norddahla pripovijeda o nasljeđu Drugog svjetskog rata, o rasizmu i populizmu. Prevela ga je Daria Lazić. Knjigu će prikazati Dragan Jurak.

Najave

Slobodne žene

Subota, 23.02.2019. 16:03 - 16:33

Tema emisije je knjiga „Slobodne žene, život, oslobođenje i Doris Lessing” engleske književne kritičarke i povjesničarke kulture Lare Feigel. Knjiga je istodobno istraživanje rada književnice Doris Lessing i zapis o ...

Sve najave
Poslušajte

Žmirić, Markovina
Subota, 16.02.2019 16:03

Oz, Despentes, McBride
Subota, 09.02.2019 16:03

Zdravko Malić, Zoran Pilić
Subota, 02.02.2019 16:03

Nova esejistika i proza
Subota, 26.01.2019 16:03