Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Mikrofon, dakle, želi biti u središtu zbivanja loveći sve zvukove i atmosfere koje ga određuju i tako svjedočiti, a autor(i) nastoje u fokus dovesti glavne aktere samog događanja pokušavajući razotkriti goruće uzroke i posljedice koje su događaj proizvele a onda iz njega i proizašle.

Posljednje emisije

Utorak, 20.07.2021 14:00

Iva Lovrec Štefanović, Hrvoje Hanzec: "Osor - Danielov glazbeni vrt"

Osor je prelijepi gradić na Cresu star 4000 godina, njegovo tlo je bogato arheološko nalazište. Zanimljiva povijesna zbivanja tijekom stoljeća smanjuju broj stanovnika na sadašnjih šezdesetak. Priča našeg dokumentarca otkriva kako je jedan pridošli stanovnik sedamdesetih godina prošlog stoljeća stvorio u Osoru čudesno ljetno utočište i s vremenom najvažnije odredište hrvatske umjetničke glazbe i glazbenika. Festival Osorske glazbene večeri, ali i aleju skulptura, osmislio je i vodio Daniel Marušić, nakon što mu je politika kao nepodobnom zabranila angažman u njegovoj struci. Daniel Marušić preminuo je 2009. godine, ali je festival ostao, u obnovljenoj katedrali se održavaju koncerti, a ideja o izvedbi 9. Beethovenove simfonije ostvarena je godinu dana nakon smrti utemeljitelja festivala, 2010. godine kada je dokumentarac dovršen. Ovogodišnje 46. Osorske glazbene večeri počinju večeras, 20. 07. uz izravni radijski prijenos na Trećem programu.

Utorak, 13.07.2021 14:00

Đino Đivanović, Srđan Nogić: "Tika taka, tika taka, kucalo je srce vatrenog junaka"

Dokumentarna radio drama (feature) "Tika-taka, tika-taka, kucalo je srce vatrenog junaka", zvučni je dokument, dosjećanje i putovanje kroz Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Pokušaj je to da se približi onim uzbuđenjima, dojmovima i fenomenima koji i sada kod mnogih izazivaju pitanje: što nam se zapravo dogodilo u ta nezaboravna trideset i dva ljetna dana 2018. godine? Feature će povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije vratiti u epicentar zvučne slike psiholoških i emocionalnih stanja ključnih aktera; igrača, navijača, trenera, ali običnih pojedinaca čija je svakodnevica, barem za trenutak, postala vedrija.

Utorak, 06.07.2021 14:00

Srđan Nogić: "Samo oni znaju i bog zna"

Srebrenica: samo oni znaju i Bog zna. Autor je posjetio područje Srebrenice 2005. godine, nekoliko tjedana prije tužne desete obljetnice nezapamćenog masakra, i tonski zabilježio život kakav se tamo danas odvija.