Ogledi o pop kulturi

Ogledi o pop kulturi

Ogledi o pop kulturi

Emisija prikazuje karijere izvođača odmaknutih od srednje struje koji su, zanemarujući komercijalna pravila diskografske industrije, prerasli u najutjecajnije osobnosti svog i budućeg vremena, ili su naprosto kvalitetom svojeg opusa odredili gibanja unutar vlastita mikro-žanra.

"Ogledi o pop kulturi" jednosatna je emisija, koja se emitira svake subote u 13.30 sati. Emisija prikazuje karijere izvođača odmaknutih od srednje struje koji su, zanemarujući komercijalna pravila diskografske industrije, prerasli u najutjecajnije osobnosti svog i budućeg vremena, ili su naprosto kvalitetom svojeg opusa odredili gibanja unutar vlastita mikro-žanra.

Riječ je o umjetnicima s područja jazz-rocka, garažnog rocka i protopunka, elektroničke glazbe i krautrocka, angloameričkog folka, americane, avangardne rock glazbe, post-punka, reggaea i drugih (pod)žanrova bez kojih je nezamislivo formiranje popularne glazbe kakvu danas poznajemo.

Osim toga, u emisiji možete slušati i priče o nezavisnim diskografskim etiketama bitnim za nastanak ili razvoj nekog stila, osvrte na utjecajna kompilacijska izdanja, portrete lokalnih underground scena, te sve ostalo što određuje 'paralelnu' (i manje primjetnu) povijest rock glazbe shvaćene u najširem smislu toga pojma.

Posljednje emisije

Subota, 25.01.2020 13:30

Leyla McCalla - The Capitalist Blues

U središtu današnje emisije bit će opus pjevačice, skladateljice i multiinstrumentalistice Leyle McCalla. Bivša suradnica kantautorice Rhiannon Giddens (o kojoj je bilo više riječi u prethodnoj emisiji), te članica skupine Our Native Daughters,McCalla je razvila i samostalnu karijeru u sklopu koje je 2019. objavila jedan od najboljih roots albuma godine: The Capitalist Blues. Sadržajno, album se može tumačiti kao komentar na surove životne uvjete unutar, kako kaže, 'hladnog, hladnog kapitalističkog svijeta', ali i kao pokušaj da se u glazbenom smislu prošire žanrovske i stilske granice onoga što se, skupno, naziva glazba New Orleansa. U emisiji govorimo o tom ostvarenju, ali i njezinu stvaralaštvu u cjelini.

Subota, 18.01.2020 13:30

Giddens: There Is No Other 18.01.20

Autor: Denis Leskovar Rođena u Sjevernoj Karolini, skladateljica i multiinstrumentalistica Rhiannon Giddens studirala je operu na konzervatoriju u Oberlinu u saveznoj državi Ohio. Iako se formalna naobrazba itekako prepoznaje u svakoj izvedbi, njezini interesi do sada su ponajviše zahvaćali područje afroameričkog folka. U svibnju 2019. objavila je svoj treći studijski album There Is No Other, koji je nastao u suradnji s talijanskim jazz glazbenikom Francescom Turrisijem. Kako se to ostvarenje uklapa u njezin dosadašnji opus i po čemu je ono specifično u odnosu na prethodne albume? Što ga je nadahnulo i koja ga je ideja 'pokrenula'?

Subota, 11.01.2020 13:30

Cohen - Thanks for the Dance

U fokusu današnje emisije posthumni je album Leonarda Cohena, Thanks for the Dance. Kako je i u kojim uvjetima nastao? Na koji je način i uz pomoć kojih suradnika kantautor Adam Cohen očeve skice, recitacije i vokalne dionice pretvorio u zaokruženo, konzistentno djelo? U drugome dijelu emisije prisjetit ćemo se još nekih radova sličnog karaktera- oproštajnih albuma koji su dovršeni u vrijeme,ili nakon autorove smrti, dakako, poštujući njihove umjetničke, a ne samo komercijalne parametre: Closer grupe Joy Division i Blackstar Davida Bowieja.

Subota, 04.01.2020 13:30

Emisija 04.01.2020.

Kalifornijska pjevačica, skladateljica i multiinstrumentalistica Natalie Mering, koja se potpisuje pseudonimom Weyes Blood, pripada skupini najkreativnijih kantautorskih imena na globalnoj indie sceni. Nadahnjuje se eklektičnim izvorima - od Velike američke pjesmarice i klasičnog popa Nat King Colea, do soft-rocka prve polovice sedamdesetih, Briana Enoa i prvog vala britanskog prog-rocka. Tome valja dodati i utjecaje moderne eksperimentalne glazbe. Svi ti elementi pretočeni su u njezin četvrti studijski album Titanic Rising - jedan od (prema općem mišljenju) najboljih u 2019. godini. Što je autorici poslužilo kao primarni izvor nadahnuća? Kakve postupke primjenjuje u skladateljskom procesu i u čemu je ključna vrijednost albuma? Više o tome u novom izdanju Ogleda o pop kulturi. Autor: Denis Leskovar

Najave

Dream pop

Subota, 15.02.2020. 13:30 - 14:30

Sve najave
Poslušajte

Giddens: There Is No Other 18.01.20
Subota, 18.01.2020 13:30

Cohen - Thanks for the Dance
Subota, 11.01.2020 13:30

Emisija 04.01.2020.
Subota, 04.01.2020 13:30

Space Oddity & Crimson King: 50 godina
Subota, 28.12.2019 13:30