Osorske glazbene večeri - uvodna emisija

Osorske glazbene večeri - uvodna emisija

Uvodna emisija uoči koncerta otvorenja festivala Osorske glazbene večeri u razgovoru s umjetničkim ravnateljem i umjetnicima uključenima u koncert donosi kulturnu panoramu uvida u dotično festivalsko izdanje i koncert otvorenja. Emisija se realizira uživo iz Arheološkog muzeja.

Posljednje emisije

Utorak, 20.07.2021 20:00

Emisija 20.07.2021.

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji predstavljamo ovogodišnji festivalski program u razgovoru s umjetničkim ravnateljem Brankom Mihanovićem i predsjednikom udruge "Osorske glazbene večeri" ujedno izvršnim producentom festivala Josipom Nalisom. Razgovorom iz naše arhive prisjećamo se nedavno preminulog glazbenika i diplomata Zlatka Stahuljaka koji je bio od početka festivala povezan s Osorom. U središtu pozornosti potom nam je Boris Papandopulo, čija će se antologijska Hrvatska misa prvi put izvesti na festivalu i to upravo na samome otvaranju. Uz tridesetogodišnjicu smrti velikog skladatelja i drigenta donosimo detalje o njegovu odnosu prema Osorskim glazbenim večerima, o značenju Hrvatske mise u njegovu opusu, te o ovoj najnovijoj interpretaciji - uz ulomke razgovora sa samim Papandopulom iz arhive Hrvatskog radija, potom muzikološki uvid Erike Krpan koji smo snimili u Zagrebu, te uoči koncerta i komentar samih glazbenika - dirigenta Tomislava Fačinija i solista.

Nedjelja, 26.07.2020 20:00

Osorske glazbene večeri - uvodna emisija uoči koncerta "Monika & prijatelji" na 45. Osorskim glazbenim večerima

Uvodna emisija uoči prijenosa prvog koncerta iz novog (petog) izdanja mini-festivala "Monika & prijatelji" u sklopu 45. Osorskih glazbenih večeri, predstavlja sudionike komornih koncerata koje će, uz domaćicu Moniku Leskovar, ostvariti vrunski hrvatski glazbenici: Martina Filjak, Katarina Kutnar, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev i na prvom koncertu Davorin Brozić. Predstavit ćemo i koncertne programe koji donose klasičko-romantičarske skladateljske parove (Mozart i Dvořák na prvom koncertu te Beethoven i Brahms na drugom koncertu) uz praizvedbe hrvatskih skladatelja koje su prepoznatljiv znak cijelog festivala. Na drugom će koncertu biti praizveden "Requiem aeternam" za violončelo i klavir Dalibora Bukvića, a na prvom koncertu "Rondo" za gudački kvartet Viktorije Čop koja nam sama predstavlja svoje djelo, ali i sjećanja na različita iskustva u sklopu festivala. Muzikologinja Zdenka Weber sudjeluje u emisiji sjećajući se početaka festivala uz koji je vezana različitim ulogama, a posebice u osvrtu na sudjelovanje mladih glazbenika, te nekih zanimljivih skladateljskih osobnosti.

Četvrtak, 23.07.2020 20:00

Uvodna emisija uoči koncerta otvorenja 45. Osorskih glazbenih večeri

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji ćemo predstaviti ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri"(koja je nositelj festivala) govori njezin predsjednik i izvršni producent festivala Josip Nalis. U emisiji će nam svoja sjećanja na festival od djetinjstva pa sve do recentnih zanimljivih praizvedbi podijeliti skladateljica Sanda Majurec, inače Lošinjanka koja je aktivna i u udruzi OGV kao članica Upravnog odbora. Koncert otvorenja komentiramo uz dirigenta Tomislava Fačinija koji ženskim glasovima Zbora HRT-a otvara krajobraze otoka u partiturama Igora Kuljerića i Petra Bergama. O Kuljerićevoj skladbi "More" doznat ćemo iz zapisa skladatelja, a Petar Bergamo nam je u snimljenom razgovoru iznio zanimljive detalje o antologijskoj zbirci madrigala "Spiriti eccelenti".

Utorak, 16.07.2019 20:00

Emisija 16.07.2019.

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu u prvome dijelu donosi razgovor (snimljen 2003. godine) s osnivačem i doživotnim umjetničkim voditeljem festivala Danielu Marušiću (1931-2009) kojemu je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno. Pozornost ćemo usmjeriti potom na skladatelja Franza von Suppea, rođenog prije 200 godina u Splitu koji je odrastao u Zadru, a potom otišao u Beč i postao slavni kralj bečke operete. O njegovu odrastanju u Zadru i vezama sa Zadrom govori nam zadarska muzikologinja Katica Burić Ćenan, a o tumačenju njegove partiture Missa Dalmatica na svečanom koncertu otvorenja festivala doznajemo od dirigenta Vetona Marevcija. O zanimljivoj knjizi koja će biti promovirana uoči otvorenja govori autorica Branka Hlevnjak, a detalje ovogodišnjeg festivalskog programa donijet će nam umjetnički voditelj Branko Mihanović.