Otvorenje Splitskog ljeta - izravni prijenos

Otvorenje Splitskog ljeta - izravni prijenos

Splitsko ljeto svake godine je osim kulturnog događaja od nacionalnog značaja, kao jedan od naših najstarijih i najreprezentativnijih nacionalnih kazališnih festivala, ujedno i velik događaj za opernu publiku.

Tradicionalno profiliran kao operni festival (premda drama, balet i niz drugih umjetničkih kategorija imaju na njemu svoje podjednako važno mjesto) otkada je festival pokrenut 1954. godine i kada su operne predstave u tim prvim godinama festivala „izvedene“ iz kazališta na otvorene pozornice grada Splita, festival se svake godine otvara opernom premijerom. Od amblematske „Aide“ na Peristilu, preko nebrojenih drugih opernih naslova, Splitsko ljeto u svojih preko šest desetljeća postojanja ponudilo je opernoj publici festivala i šire, putem izravnih prijenosa Hrvatskog radija, u Hrvatskoj neusporediv i nenadmašan niz vrhunskih opernih doživljaja.

Posljednje emisije

Petak, 14.07.2017 21:00

Seviljski brijač

Puno puta do sada na splitskim pozornicama, ne samo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, već i u ambijentu Severove poljane ili u Meštrovićevu kašteletu, čije su kolonade uprizorile Sevilju, naslavnija opera Gioachina Rossinija ponovno dolazi na Splitsko ljeto - briljantna komedija Seviljski brijač otvara njegovo 63. izdanje. Brzina, vitalnost, sjaj, neprekinut niz slavnih melodija koji počinje od glasovite uvertire, preko Cavatine Figara, do Rosinine Una voce, Basiliove La calunnia i prštavih ansambala potaknutih žustrim notama orkestra, čine ovu operu jednom od najpopularnijih u cjelokupnom opernom repertoaru. Slavni fijasko na premijeri 1816. u Rimu varljivom je gestom započeo neopisiv uspon ove opere na reperetoaru, a zablude i varke temelj su i komedije Seviljskog brijača, koju Rossini sklada na libreto Cesarea Sterbinija prema prvoj drami iz trilogije o Figaru Pierrea Beaumarchaisa. Zaplet između bogate mlade Rosine, njezina tutora Bartola, koji se želi njome oženiti, mladog Grofa Almavive, koji će uz pomoć domišljatog brijača iz Sevilje, Figara, raznim komičnim smicalicama, nadmudriti Bartola i dobiti Rosinu, igrat će i pjevati u Splitu vrsni Rossinijevi interpreti: Ljubomir Puškarić kao Figaro, Diana Haller – Rosina, Mark Milhofer – Grof Almaviva, Ozren Bilušić – Bartolo, Ivica Čikeš – Basilio, Antonija Teskera – Berta, Mate Akrap – Fiorello i Joško Tranfić – Časnika, te Muški Zbor i Orkestar HNK u Splitu. Režiju u splitskom HNK potpisuje Krešimir Dolenčić, a izvedbu predvodi maestro Ivo Lipanović. U Uvodnoj emisiji poslušajte razgovoror s Intendantom HNK u Splitu i Ravnateljem Splitskog ljeta, Goranom Golovkom, a u Seviljskog brijača uvest će nas svojim komentarima i razmišljanjima o interpretaciji ove Rossinijeve opere interpreti s kojima smo razgovarali tijekom proba.

Ponedjeljak, 14.07.2014 21:00

Aida

Verdijeva faraonska opera "Aida" vraća se u okrilje carskog Peristila za otvorenje 60. splitskog ljeta