Portret umjetnika u drami

Portret umjetnika u drami

Predstavljanje umjetničkog puta hrvatskih kazališnih stvaralaca (glumaca, redatelja, skladatelja, kostimografa, scenografa, pisaca) kroz razgovor, uvodni esej te ulomke iz kazališnih i radijskih ostvarenja portretirane osobe.

Posljednje emisije

Petak, 23.07.2021 13:30

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA DRAGANA DESPOTA

Kroz uvodni esej Mire Muhoberac te razgovor Hrvoja Ivankovića s Draganom Despotom portretiramo ovog uglednog hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca, dugogodišnjeg člana HNK-a u Zagrebu Tonmajstor: Lana Deban , autor i urednik: Hrvoje Ivanković Uvodni esej napisala: Mira Muhoberac, razgovor vodio: Hrvoje Ivanković, spikerica: Ana Marija Štorga Premijerno emitirano 29.06.2015.

Petak, 09.07.2021 13:30

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE VESNE STARČEVIĆ SMILJANIĆ

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, a studij glume upisala je 1950., u prvoj generaciji polaznika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom čitave karijere bila je angažirana u Dramskom kazalištu Gavella, a nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na ADU, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njezin omiljeni profesor, dr. Branko Gavella. U ovoj emisiji, protkanoj fragmentima glumačkih ostvarenja Vesne Smiljanić Starčević, predstavljamo uzbudljivi životni i profesionalni put te glumice koja je punim umjetničkim životom živjela u prva dva desetljeća svoje profesionalne karijere.

Petak, 25.06.2021 13:30

PORTRET GLUMICE BELE KRLEŽE

Bela Krleža (1896. - 1981.) na profesionalnoj je kazališnoj pozornici debitirala neuobičajeno kasno, u trideset i trećoj godini života, i to kao barunica Castelli u praizvedbenoj postavi drame „Gospoda Glembajevi“, njezina supruga Miroslava Krleže. Ta uloga obilježila je Belinu karijeru, iako je do umirovljenja (1966.), ostvarila i cijeli niz drugih zapaženih ostvarenja koja su je promovirala u prvakinju HNK-a u Zagrebu. O umjetničkom putu Bele Krleže te njezinoj specifičnoj društvenoj poziciji, u ovoj emisiji, prožetoj i zanimljivim tonskim zapisima iz fonoteke HR-a, govore povjesničarka kazališta Snježana Banović i krležolog Vlaho Bogišić.

Petak, 11.06.2021 13:30

PORTRET KAZALIŠNOG RADNIKA BORUTA ŠEPAROVIĆA

Portret Boruta Šeparovića, osnivača i voditelja umjetničke skupine Montažstroj te jednog od najpropulzivnijih i društveno najangažiranijih hrvatskih kazališnih redatelja čije su se predstave („Generacija 91-95“, „Mauzer“, „Timbuktu“, „55+“, „Crna knjiga“, „Mladež bez Boga“…) problemski izoštreno bavile brojnim neuralgičnim pojavama i fenomenima naše svakodnevice. Uvodni tekst napisao je te s Borutom Šeparovićem razgovarao Igor Ružić.

Najave

Portret umjetnika u drami

Petak, 06.08.2021. 13:30 - 14:30

PORTRET GLUMACA LINA ŠAPRA I KATICE PLETKOVIĆ LABAŠ

Sve najave