Radio atelje

Radio atelje

Emisija posvećena propulzivnim, a dijelom i eksperimentalnim dramskim, književnim i radiofonijskim ostvarenjima. Jedna od bitnih osobina jest i izrazita otvorenost emisije prema dramskim piscima najmlađih naraštaja, što uključuje i čestu suradnju sa studentima dramaturgije na zagrebačkoj ADU.

Posljednje emisije

Četvrtak, 17.01.2019 18:00

SANJA LOVRENČIĆ: «GRASMERSKA SJEĆANJA»

Radiofonska igra Sanje Lovrenčić “Grasmerska sjećanja” uspostavlja usporedno sjećanje autorice Dorothy Wordsworth iz 18. stoljeća i jedne anonimne autorice iz 20. stoljeća. Ta sjećanja govore o razlozima običnog života i zašto je taj običan život vrijedan. Dorothy Wordsworth zajedno sa svojim bratom Williamom Wordsworthom prekida klasičnu struju engleske književnosti te na određeni način s njima počinje prva faza romantizma. No, drama Sanje Lovrenčić na dubljem planu iskazuje nešto drugo a to je - kako zaustaviti vrijeme. Nešto što je nemoguće. Glume: Asja Jovanović, Boris Bakal i Ivana Boban. Glazbena urednica: Adriana Kramarić.Ton-majstor: Krešimir Osman. Režija: Katja Šimunić. Urednica: Iris Supek.

Četvrtak, 10.01.2019 18:00

Dina Vukelić: „Obična“

Lana je naizgled obična srednjoškolka koja živi sa samohranim ocem, bivšim policajacem i ratnim veteranom, a prijateljuje s Kajom, također srednjoškolkom, ali koja ne želi biti obična djevojka nego ima silnu ambiciju postati superstar. U nesporazumima mladih djevojaka uvučenih u svjetove intimnih dvojbi u sukobu s nasilnim merkantilističkim okružjem stradat će Eugen, Kajin polubrat, osjetljivi dečko koji odbija biti dio svijeta kojem je jedino mjerilo medijski uspjeh i novac. Režija: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić. Glume: Dunja Fajdić, Marija Kolb, Alen Šalinović, Romano Nikolić.

Četvrtak, 03.01.2019 18:00

Gertrude Stein: „Svijet je okrugao“

„Ruža je ruža je ruža je ruža“ napisala je Gertrude Stein u poemi „Sveta Emily“ (1913) a istu će rečenicu autorica pripisati i desetogodišnjoj djevojčici imena Rose koja će je urezati uokrug stabla na visokoj planini u kratkome romanu naslova „Svijet je okrugao“. Izdavačica Margaret Wise Brown ponudila je Ernestu Hemingwayu, Johnu Steinbecku i Gertrude Stein da napišu knjigu za djecu. Prva su dvojica odbila a Gertrude Stein je poslala djelo koje je već imala napisano – „Svijet je okrugao“ i koje je nakon dosta opiranja izdavačkoga savjeta tiskano uz ilustracije Clementa Hurda (Young Scott Books, 1939). Opiranje je donekle razumljivo u smislu ocjene teksta ne sasvim razumljivoga djeci budući da je kratki roman „Svijet je okrugao“ ludistička igra mislima, o djevojčici Rose koja je u potrazi za spoznajom vlastitoga identita, ali i smisla svijeta kao takvog. Rose je njezino ime, a omiljena boja plava. U tim dvjema oznakama iščitavamo odjek ružičaste i plave Picassove faze, posvetu umjetniku kojega je Steinova strastveno zastupala i tumačila a u ovom djelu željela je to oprimjeriti tekstom bez interpunkcija, kombinacijom proze i poezije, često začudnim sklopovima rečenica. „Svijet je okrugao“ kultna je knjiga onih odraslih kojima je duša o(p)stala dječjom, zapitanom, zaljubljenom u izazove, umjetnost i - ljubav. Prijevod s engleskog: Saša Čohar Mančić. Dramatizacija: Katja Šimunić. Režija: Stephanie Jamnicky; skladatelj: Maro Market; glazbena ton-majstorica: Marijana Begović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić. Glume i pjevaju: Vanda Winter, Alma Prica i Tvrtko Jurić. Spikerica: Ana Marija Štorga. Svirale su: Vlatka Peljhan (violina), Jelena Ilčić (oboa) Ana Benić (flauta) i Alja Mandič (violončelo).

Četvrtak, 27.12.2018 18:00

Katja Šimunić: BUKOVAC U PARIZU

U povodu smrti velikana hrvatskoga glumišta Tonka Lonze u emisiji Radio atelje emitiramo dramu "Bukovac u Parizu", snimljenu 2006. godine u ciklusu emisija Radio scena. Pariška izložba "Melankolija" održana u Parizu jesen 2005. poslužila je autorici kao inspiracija za ovu radio-igru koja se bavi zanimljivim i znakovitim događajima, pojavama i ljudima koje je Bukovac sreo u Parizu, a koje je razdoblje bilo najdragocjenije za Bukovčev umjetnički habitus. Redateljica: Katja Šimunić; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović. Trajanje: 39'19''

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.01.2019. 18:00 - 19:00

Četvrtak, 31.01.2019. 18:00 - 19:00