Radio drama

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Emisija doslovno „surfa“ po svjetskoj književnosti.

Zato u njoj možemo čuti radijske dramatizacije pripovjedaka i romana ruskih velikana 19og i 20og stoljeća (Turgenjev, Dostojevski, Iljf-Petrov, Čehov, Bulgakov), amblemske drame skandinavske škole (Ibsen, Strindberg), klasike dvadesetog stoljeća (Kafka, Pirandello, Beckett), te hrvatske i europske autore kao što su Antun Šoljan, Zvonimir Bajsić, Irena Vrkljan, Luko Paljetak, Vjekoslav Kaleb, Janusz Glowacky, Andrzej Mularczyk, Stefan Canev itd.

 

 

Posljednje emisije

Utorak, 20.10.2020 18:00

Mladen Rutić: ŠEST SKICA ZA PORTRET MARTE M.

Novi tekst radiodramskog doajena, redatelja Mladena Rutića, strukturiran je kao pokušaji da se portretira lik žene, Marte M. U svakoj studiji portret dobiva po koji novi obris (ili novi zvučni element), da bi na kraju nastao psihogram osobe koja provodeći život u obilju i dokolici, smišlja različite maske da bi skrila samoću, promašenost i ovisnost. Rutić i ovom prilikom svijet, i u razini teksta i režije, vidi uhom, osjetljivo gradeći dva plana - onaj vanjski i unutrašnji. Glume: Jelena Miholjević i Kruno Šarić. Ton majstorica: Lana Deban; skladatelj: Maro Market: urednica: Lada Martinac Kralj

Utorak, 13.10.2020 18:00

Luko Paljetak: ORFEURDIKA - Pompejanski grafiti

Maleni antički grad u Kampaniji, zasut lavom Vezuva, mjesto je početka i završetka radnje Paljetkove drame. Pompeji su mjesto gdje se, uz ostale turiste susreću glavni junaci drame: Klio i Arist, razbuđene ljubavne naklonosti, te Erika Udi (Justina) i Leo Orff, koje opet progoni sudbina kronima, jer su oni Euridika i Orfej, na putu vlastitog gubitka i dobitka.

Utorak, 06.10.2020 18:00

Miroslav Krleža: ARETEJ

Kriza znastvene istine i pitanja morala koje se postavlja pred znanstvenike u vremenu totalitarizma i njegove represivne prakse, te gluposti frivolnog konzumerizma, tema je koju Krleža u "Areteju" vodi paralelno u dva vremena, a onda ih fabulativno i problemski usukobljuje. Riječ je o vremenu pred Drugi svjetski rat, točnije o 1938.-oj, kad dva Apatrida, emigranta bez domovine, inače sveučilišna profesora i znanstvenika, posjećuju u Italiji ruševine stororimske vile slavnog Areteja, liječnika na carskom dvoru iz III stoljeća. U jednom trenutku barbarstvo i okrutnost prošlosti starog Rima preliva se u sličan dance macabre sadašnjosti, da bi se u uobrazilji intelektualaca 20og stoljeća stvarila fantastična vremensko-prostorna crvotočina i donijela Areteja, ucijenjenog liječnika iz davnina, u njihovo vrijeme.

Utorak, 29.09.2020 18:00

Georges Rodenbach: MRTVI BRUGES

Belgijski simbolist Rodenbach više se puta u svojem djelu vraćao atmosferi grada Brugesa. Tako i u ovoj pripovijetci pozadina koju donosi briževski splin tvori i podlogu i komentar na zbivanja u priči o ljubavnoj opsesiji. Redateljica Jamnicky, ton majstorica Marija Pečnik Kvesić i glazbena urednica Franka Meštrović nadahnuto su oblikovale drugi plan koji neprestano živi pod sjajnom igrom glavnog glumca, Dražena Šivaka, koji je u ulozi ambivalentnog Hugoa ostvario kreaciju koja osvaja preciznošću i osjetljivošću.

Najave

Ivana Šojat: AZAZELOVE RUKE

Utorak, 27.10.2020. 18:00 - 18:37

Pripovijetka Ivane Šojat Kuči u radioprilagodbi redatelja Petra Vujačića dobila je u našem, radijskom, mediju specifičnu formu. Priča o osamljenom opernom korepetitoru Slavku koji uz svoju posesivnu majku, opernu pjevačicu, ...

Franz Kafka: PREOBRAŽAJ
Utorak, 03.11.2020. 18:00 - 19:00

Virginia Wolf: NOVA HALJINA
Utorak, 10.11.2020. 18:00 - 19:00

Sve najave