Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike, koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Autor emisije: Andrija Tunjić. Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja. .

Posljednje emisije

Ponedjeljak, 18.01.2021 10:30

Melita Lovričević

U današnjoj emisiji donosimo razgovor sa vokalisticom i glazbenicom Melitom Lovričević koja sa svojom glazbom kontinuirano isprepliće različite žanrove od klasike do jazza, elektronike i etna. Ova glazbenica svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu "More Love Ensamble", te u današnjoj emisiji možete poslušati i ekskluzivnu radijsku premijeru singla "Pusti me da sanjam" u izdanju Aquarius recordsa. Melita Lovričević surađuje i sa mnogim drugim sastavima kako studijski tako i koncertno, a djeluje i kao glazbeni pedagog i muzikoterapeut. Nedavno je pokrenula i peticiju u ime članova Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, kojom se traži financijska potpora države i Ministarstva kulture u periodu u kojem je svim glazbenicima onemogućena bazična egzistencija. Urednica emisije je Manuela Frkić Žaja.

Nedjelja, 17.01.2021 16:03

Emisija 17.01.2021.

U emisiji Razgovor s povodom gost je redatelj Branko Brezovec koji je prošle godine na nagradama Hrvatskog glumišta nominiran za najbolju režiju za predstavu Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže a kako je krajem godine točnije 29 prosinca bila 39. godišnjica smrti tog našeg književnog klasika povod je da između ostalog porazgovaramo o tome što nam Krleža svojim djelima govor i o nama danas. Saznat ćemo i zašto Brezovec Krležine drame stavlja u neobične pa i kontroverzne kontekste, kako spaja Krležu i Brechta, , zašto voli mijenjati rodne uloge protagonistima te kako vidi svoju kazališnu poziciju unutar hrvatskog glumišta . Autorica emisije je Gordana Ostović, a urednica Manuela Frkić Žaja.

Ponedjeljak, 11.01.2021 10:30

Emisija 11.01.2021.

U emisiji Razgovor s povodom gost je redatelj Branko Brezovec koji je prošle godine na nagradama Hrvatskog glumišta nominiran za najbolju režiju za predstavu Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže a kako je krajem godine točnije 29 prosinca bila 39. godišnjica smrti tog našeg književnog klasika povod je da između ostalog porazgovaramo o tome što nam Krleža svojim djelima govor i o nama danas. Saznat ćemo i zašto Brezovec Krležine drame stavlja u neobične pa i kontroverzne kontekste, kako spaja Krležu i Brechta, zašto voli mijenjati rodne uloge protagonistima te kako vidi svoju kazališnu poziciju unutar hrvatskog glumišta. Autorica emisije je Gordana Ostović, a urednica Manuela Frkić Žaja.

Nedjelja, 10.01.2021 16:03

Emisija 10.01.2021.

17. studenog, u 88. godini života od posljedica covida 19 u Varaždinu preminuo je fra Bono Zvonimir Šagi, franjevac kapucin ali i sociolog, kolumnist i publicist. Uz svog brata Tomislava Šagija Bunića, te uz Vjekoslava Bajsića i Bonaventuru Dudu, fra Bono je svojim javnim intervencijama i spisima bio predvodnik teološke modernizacije u Hrvatskoj, neposredno nakon Drugog Vatikanskog koncila. Pogotovo se bavio pitanjima dijaloga kršćana s ateistima, evangelizacijom u socijalističkim uvjetima i ekološkim temama. No, od devedesetih godina do danas, bio je jedan od rijetkih kritičkih glasova unutar crkve prema promjenama u crkvenom djelovanju. Protivio se tako vjeronauku u školama, a najproblematičnije mu je bilo vezivanje vjere uz domoljublje i crkve uz naciju. Taj je kompleks nazvao "domoljubnom blokadom duha". Iz crkvenih krugova, međutim, i on je ponekad znao biti pogrdno nazvan "teologom samoupravljanja". Razgovor koji danas donosimo snimljen je u kapucinskom samostanu u Varaždinu 2018. godine, kada mu je i predana nagrada za životno djelo grada Varaždina. Fra Bono je tada bio u svojoj 86. godini, ali ništa manje lucidan kao u svojim najboljim godina, no učestalo zamuckivanje i povremeni problemi s govorom sprječavali su ga da se jasnije izrazi. Smatramo međutim da je snimka razgovora ipak vrijedno svjedočanstvo pa ju donosimo unatoč mnogim nesavršenostima.

Najave

Razgovor s povodom

Nedjelja, 24.01.2021. 16:03 - 16:35

U današnjoj emisiji donosimo razgovor sa vokalisticom i glazbenicom Melitom Lovričević koja sa svojom glazbom kontinuirano isprepliće različite žanrove od klasike do jazza, elektronike i etna. Ova glazbenica svoj izričaj ...

Utjecaj glazbene preferencije i slušanje glazbe na stres i osobnu dobit
Ponedjeljak, 25.01.2021. 10:30 - 11:00

Razgovor s povodom
Nedjelja, 31.01.2021. 16:03 - 16:35

Sve najave
Poslušajte

Melita Lovričević
Ponedjeljak, 18.01.2021 10:30

Trideset godina gudačkog kvarteta "Sebastian"
Ponedjeljak, 28.12.2020 10:30

Emisija 27.12.2020.
Nedjelja, 27.12.2020 10:30