Riječi i riječi

Riječi i riječi

Emisija "Riječi i riječi" objavljuje kratke prozne tekstove hrvatskih književnica i književnika u žanru kratke priče, mikro eseja, dnevničkog zapisa ili pjesme u prozi. Autori su afirmirana imena književne scene, ali daje se prostora i mladim i novim glasovima.

Tekstovi su popraćeni glazbom, a interpretiraju ih spikerice i spikeri HRT-a.

Posljednje emisije

Četvrtak, 17.01.2019 10:30

Andrijana Kos Lajtman: Babuške tame, Tišina

Andrijana Kos Lajtman rođena je 1978. u Čakovcu. Diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te 2010. doktorirala temom Autobiografski diskurs u prozi hrvatske dječje književnosti. Osim brojnih znanstvenih radova i dvije znanstvene studije, autorica je dviju pjesničkih zbirki - Jutarnji laureat i Lunule, od kojih je potonja nagrađena pjesničkom nagradom "Dobriša Cesarić". Ovih dana joj je izdana treća knjiga, pod naslovom "Teleidoskop". U emisiji se predstavlja fragmentarnom prozom o temama "Tišina" i "Babuške tame" .

Četvrtak, 10.01.2019 10:30

Žudnja-S. Nikolić-Aras, Tina-K. Kušec

Stanislava Nikolić Aras, rođena u Trogiru 1972. godine. Studij kroatistike završila u Zadru. Objavila zbirku priča "Meke granice", i dvije zbirke pjesama:" Takve se stvari događaju ljudima" te "Nedolično i vrijedno spomena". Nikolić Aras njeguje specifičan stil, zahvaćajući duboko u pojave oko sebe, a posebno analizirajući naš subjektivni dojam o njima. Čitamo njezinu analizu fenomena žudnje. Ksenija Kušec, rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon). Do sada je objavila sedam knjiga proze, od kojih izdvajamo "Priče iz Sunčeva sustava", "Sobe" i "Nije moglo bolje".Kušec priča naizgled jednostavne priče, ispod kojih često stoji jaka emocija, koja se ne zahvaća introspektivno, nego iz optike objektivnog pripovjedača. U emisiji objavljujemo njezinu kratku priču naslovljenu "Tina".

Četvrtak, 03.01.2019 10:30

Emisija 03.01.2019.

Đurđa Otržan (1953.) muzikologinja i spisateljica. Objavila nekoliko knjiga poezije i proze, među kojima se ističu "Prizor s kopljem", "Penthesilea" i "Šah među zvijezdama". Predstavlja se tekstom u kojem analizira fenomen knjige. Stanislava Nikolić Aras, rođena u Trogiru 1972. godine. Studij kroatistike završila u Zadru. Objavila zbirku priča "Meke granice", i dvije zbirke pjesama:" Takve se stvari događaju ljudima" te "Nedolično i vrijedno spomena". Čitamo njezinu analizu fenomena tišine u formi lirskog eseja.

Četvrtak, 27.12.2018 10:30

Tišina - S.Gjurić, I.Rajki, D.Orlić

Što nam o temi "tišina" žele reći Stanka Gjurić, Igor Rajki i Domagoj Orlić saznat ćemo u današnjoj emisiji. Stanka Gjurić, rođena 1956. Objavila je više od petnaest knjiga, uglavnom zbirki poezije, među kojima su "Sedmi pečat", "Protuotrov ili njegovanje ludila" "Sve što sja", "Bešćutnost akvarela" i brojne druge. Objavljuje kontinuirano i lirske eseje i dnevničku prozu. Igor Rajki (Zagreb, 1965). Objavio je dvadesetak knjiga proze, kratkih priča ili romana, među kojima su Katalog o božjim dostavljačima , Pravilnik o stvaranju predodžbi, Nebeska semantika , Dobro izgledaš , Detektor istine i Puteni nametnik. Domagoj Orlić, rođen 1970 u Našicama. Anglistiku i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Objavio je tridesetak članaka u zemlji i inozemstvu, te četiri knjige među kojima su knjiga "Život riječi", "Yoga na Zapadu" te zbirka filozofskih ogleda "Put srca: ogledi o ljudskom dostojanstvu". Radi kao učitelj yoge, pisac i prevoditelj.

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.01.2019. 10:30 - 11:00

Četvrtak, 31.01.2019. 10:30 - 11:00